Política 23/06/2021

El Tribunal Suprem notifica als centres penitenciaris l'excarceració dels presos polítics

El BOE ha publicat els indults a primera hora del matí com estava previst

2 min
Els nou presos polítics i la resta de condemnats durant el judici del Procés.

El compte enrere perquè els nous presos polítics surtin de la presó ja està en marxa i s'estan complint els terminis previstos. Els departament de Justícia ha notificat que els centres penitenciaris de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Puig de les Basses (Figueres) i Wad-Ras (Barcelona) han rebut a les 10.30 hores la comunicació de la interlocutòria del Tribunal Suprem en què es fan efectius els indults aprovats pel Consell de Ministres i que suposa l’excarceració dels nou presos i preses polítiques. Els dirigents independentistes sortiran en llibertat tant bon punt facin els tràmits corresponents com firmar la resolució d'excarceració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prèviament el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat, com estava previst, els indults als dirigents independentistes empresonats aquest dimecres a les 07.30 hores. Les nou resolucions, d'una pàgina cadascuna i firmades pel rei Felip VI, indulten la pena de presó pendent de compliment amb la condició que no tornin delinquir en períodes de tres a sis anys, segons el cas. Cada reial decret, aprovat pel consell de ministres dimarts, té en compte els informes del tribunal sentenciador –el Suprem– i de la Fiscalia, i justifica l'indult "atenent a les circumstàncies del condemnat i, en particular, als motius d'utilitat pública". La publicació al BOE arriba l'endemà que el consell de ministres acordés la concessió de la mesura de gràcia i que el president del govern espanyol la defensés en una declaració institucional apel·lant a la utilitat pública que comporta.

S'espera que els presos surtin cap a les 12 dels centres penitenciaris on han estat reclosos tots aquests anys. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull ho faran junts de Lledoners i a l'exterior, on s'ha habilitat una tarima, adreçaran unes paraules als assistents que s'hi apleguin. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es desplaçarà fins a Lledoners per rebre'ls amb altres membres de l'executiu. La resta de membres del Govern seran a les altres dues presons on han estat tancades Dolors Bassa i Carme Forcadell. L'acte oficial de recepció del Govern als presos no es farà aquest dimecres sinó la setmana vinent per voluntat dels mateixos dirigents, que volen estar amb la família.

stats