Política 10/03/2019

Artadi oficialitza el seu salt a Barcelona com a número 2 de Forn a JxCat

Neus Munté serà finalment la número 3 de la llista

Núria Orriols / Gerard Pruna
2 min
Bonvehí trasllada al consell nacional del PDECat que Artadi serà la número dos de Forn a Barcelona i Munté la tres

BarcelonaElsa Artadi fa finalment el salt a l'Ajuntament de Barcelona. La consellera de la Presidència ha anunciat oficialment aquest diumenge el que fa setmanes que era un secret de domini públic, que serà la número 2 de la llista de JxCat a la capital catalana, per darrere de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. En roda de premsa per anunciar l'acord entre JxCat, el PDECat i la Crida per les llistes de les eleccions espanyoles, europees i municipals a Barcelona, Artadi ha dit que està molt "il·lusionada" amb el nou repte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant ella com la consellera de Cultura, Laura Borràs –que avui ha estat proclamada número 2 per Barcelona de la llista e JxCat a les eleccions generals del 28-A–, han explicat que encara no tenen data per deixar l'executiu català i que continuaran treballant al Govern les pròximes setmanes abans d'abandonar el càrrec. En roda de premsa, totes dues han afirmat que fa dies que parlen amb el president Quim Torra i l'expresident Carles Puigdemont sobre la seva marxa de l'executiu, i s'han posat a disposició de Torra per ajudar-lo a pensar els noms que les hauran de rellevar.

Tanmateix, han remarcat que els noms dels seus substituts és una decisió que "correspon a Torra en col·laboració amb Puigdemont i els dos consellers legítims de Presidència i Cultura, Jordi Turull i Lluís Puig". Sense posar-se una data límit, Artadi i Borràs han dit que es donen uns dies per poder fer "un traspàs ben fet i ajudar de la millor manera la Generalitat".

Abans de l'anunci oficial d'Artadi, ja havia transcendit que seria la número 2 de Forn a les llistes. Tal com ha avançat l'ARA, el president del PDECat, David Bonvehí, ja ha traslladat aquest diumenge al matí al consell nacional del partit que la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, serà la número 2 de Joaquim Forn a Barcelona, i la candidata del PDECat, Neus Munté, ocuparà la tercera posició.

Això situa l'actual delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, com a número 4 de la candidatura, si és que finalment acaba arribant a un pacte amb l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, que afrontarà la campanya des de la presó.

Model de governança aprovat: decisions Sànchez-Bonvehí

D'altra banda, el consell nacional del PDECat també ha aprovat el model de governança que s'establirà en les llistes de JxCat de cara a les eleccions municipals. Es tracta d'un model de governança 50-50 en què la presa de decisions s'haurà de fer de mutu acord entre David Bonvehí, president del PDECat, i Jordi Sànchez, que serà el cap de llista de JxCat i és president de la Crida. Tots dos tindran capacitat de veto mútua, és a dir, no es podran prendre decisions si no hi ha un consens entre els dos dirigents.

Segons ha detallat, la governança comuna, a través d'una direcció, s'articularia després de les eleccions municipals, quan hi hagi grups de JxCat al Congrés, a l'Eurocamobra, als municipis i el ja existent al Parlament.

Aquesta és una de les bases del pacte entre JxCat i el PDECat al qual ha arribat Bonvehí i que intentaria garantir que el partit participi en totes les decisions. Es tracta d'evitar, segons les fonts consultades, el que va passar a les eleccions del 21-D, que el PDECat ha quedat relegat de les decisions al Parlament.

stats