Borràs crida a la mobilització per guanyar Illa

Afirma que les eleccions seran "segures" i promet declarar la república si l'independentisme supera el 50%

i
Núria Orriols Guiu
3 min
La candidata de JxCat, Laura Borràs, i la portaveu, Elsa Artadi

A pocs dies que engegui la campanya del 14 de febrer –el tret de sortida serà dijous a la mitjanit–, JxCat engega la maquinària electoral per intentar guanyar les eleccions davant unes enquestes que els situen entre la segona i la tercera posició. La presidenciable, Laura Borràs, ha cridat a la mobilització del vot independentista –ha dit que les eleccions seran "segures", malgrat l'intent d'ajornament– per guanyar el candidat del PSC i ministre de Sanitat, Salvador Illa, a qui ha titllat del presidenciable de l'Estat. Segons Borràs, l'executiu és l'encarregat de garantir que la ciutadania acudeix a les urnes sense por i s'ha mostrat convençuda que serà així, tot i que fa poc més d'una setmana des del Govern –format per JxCat i ERC– s'havia decidit per consens amb la resta de partits que es posposaven les eleccions el 30 de maig (una decisió suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) perquè les mesures preses eren insuficients per garantir el procés electoral en ple pic de la tercera onada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la portaveu del partit, Elsa Artadi, que ha presentat el lema de campanya, "Junts per fer. Junts per ser", Illa representa el "contrari" que Borràs i tot el que s'ha de "deixar enrere", com el 155 i l'"autonomisme". "Illa és el PSOE i JxCat representa tot el contrari", ha insistit Artadi diverses vegades, i ha afegit que el PSC vol ser ara el que va ser Ciutadans el 2017, quan va guanyar les eleccions a Catalunya aglutinant el vot constitucionalista.

Junts, com ja va fer ahir diumenge des de Vilafranca del Penedès en la presentació de les llistes, ha evitat els retrets a Esquerra i, preguntada per les declaracions de Marta Vilalta, que els ha acusat de voler "ser pocs i purs", Artadi ha dit que no se sentia interpel·lada per aquestes atribucions: "Això no va cap a nosaltres".

Borràs ha dit que vol fer una campanya "en positiu" i que per això han escollit dos verbs que, a parer seu, representen valors de la candidatura: "Junts per fer. Junts per ser" . "Volem fer la independència per ser independents", ha dit, o "fer la transformació" per sortir de la crisi i "ser el millor país". En tot cas, els dos verbs –ha afegit Artadi– també volen representar el que signifiquen Borràs –el "fer"– i Puigdemont –el "ser"–, que faran tàndem en el cartell electoral de la demarcació de Barcelona.

Preguntada sobre què ha de fer l'independentisme si obté el 50% dels vots, Borràs ha assegurat que el seu compromís és declarar la independència i "implementar" el resultat de l'1 d'Octubre, tot i que no ha concretat com ho vol fer. El programa electoral es presentarà a finals d'aquesta setmana, però, en tot cas, el que diu la ponència política de JxCat si l'independentisme supera el 50% dels vot és que se sol·licitarà la mediació de la Unió Europea per fer un referèndum.

Imatge de campanya de JxCat

Pel que fa a la dimissió de Josep Sort, president de Reagrupament i número 65 a la llista, per haver insultat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la portaveu Artadi ha defensat que la formació ha actuat "amb celeritat" i de manera "contundent" suspenent-lo de militància, i ha assegurat que actuarà de la mateixa manera amb "comportaments similars".

Els eixos de campanya

Fonts del partit expliquen que la campanya se centrarà en tres eixos principals: fomentar la participació davant el que consideren una "imposició" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha suspès l'ajornament electoral decretat per la Generalitat ("cal anar a votar sense por", asseguren des de JxCat); insistir en la necessitat d'un "canvi" en l'estratègia independentista, i potenciar la "transformació" econòmica per sortir de la crisi derivada de la pandèmia.

Està previst que hi hagi actes telemàtics i presencials cada dia a partir de dijous –la campanya arrencarà amb actes simultanis a les quatre demarcacions–, en què hi participarà l'expresident Carles Puigdemont com a cap de cartell i la presidenciable de la formació, Laura Borràs. Alhora, la resta de candidats –Joan Canadell, Jaume Alonso-Cuevillas i la mateixa Artadi– tindran també una agenda pròpia, i els caps de llista de cada demarcació –Gemma Geis, Albert Batet i Ramon Tremosa– se centraran en fer trobades paral·leles al seu propi territori.

Pel que fa al finançament de la campanya electoral –JxCat no té subvencions parlamentàries perquè els drets electorals se'ls ha quedat el PDECat–, fonts del partit afirmen que no està previst demanar cap crèdit als bancs i que es finançarà a través de micromecenatge. En aquest sentit, Junts ha impulsat una campanya per captar préstecs tant dels seus candidats com de la militància. Encara no tenen la xifra total que es gastaran, però la formació s'ha compromès a comunicar-la en els propers dies.

stats