JxCat busca el cos a cos amb Illa i evita les crítiques a ERC: "És un dels pitjors ministres d'Europa"

Presenta la seva candidatura al 14-F fent una crida a lluitar contra l'abstenció

i
QUIM BERTOMEU
3 min
Els candidats de JxCat a les eleccions al Parlament Laura Borràs i Carles Puigdemont

BarcelonaLa precampanya electoral a Catalunya s'intensifica i els partits comencen a mostrar mica en mica quin guió recitaran per aconseguir els màxims vots possibles. Aquest diumenge JxCat ha presentat la seva candidatura a les eleccions i ha deixat intuir que serà una campanya en què buscarà el cos a cos amb el PSC i, especialment, amb el seu candidat, el encara ministre de Sanitat Salvador Illa. Les crítiques contra el socialista han sigut constants: "És un dels pitjors ministres de sanitat de la Unió Europea", ha proclamat Carles Puigdemont. En canvi, JxCat ha evitat els retrets cap el seu soci de Govern, ERC, malgrat que han viscut una legislatura amb unes relacions molt complicades. Aquest diumenge, alguna al·lusió crítica velada cap el partit d'Oriol Junqueras, però poca cosa més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidata de Junts a les eleccions Laura Borràs també ha posat el candidat socialista en el punt de mira. La llista de retrets ha sigut llarga: "La pitjor manera de gestionar la pandèmia d'Europa"; que no hagi dimitit del seu càrrec; que no hagi dit encara si estaria disposat a acceptar els vots de Vox per ser investit president o que participés a la manifestació constitucionalista que Societat Civil Catalana va organitzar l'octubre del 2017 contra el Procés. De fet, Junts i ERC estan intentant aplicar la mateixa tàctica, que és la de polaritzar al màxim la precampanya -i també la futura campanya- entre el PSC i ells. "O ella -Laura Borràs- o Illa", ha resumit Puigdemont. Així, els dos socis de Govern busquen mostrar-se com la antítesis del PSC i competeixen per a veure qui ho és més. Avui Junts també ha buscat vincular la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'ajornament de les eleccions com una "operació d'Estat" per beneficiar el candidat socialista.

Malgrat que JxCat critica que els comicis siguin amb tota probabilitat el 14 de febrer, aquest diumenge ha quedat clar que el partit de Carles Puigdemont utilitzarà el paper que ha jugat el TSJC com una arma per intentar mobilitzar al màxim el vot sobiranista. Així, Borràs ha lamentat que el tribunal ha tornat a deixar els catalans amb una "indefensió jurídica màxima" i que, la millor medicina davant d'aquest fet, és una "mobilització electoral permanent" per "garantir una victòria de l'independentisme a les urnes". "No és una campanya fàcil i s'haurà de guanyar vot a vot", ha conclòs.

Si Illa ha estat en boca de tothom, una altra qüestió que també s'ha verbalitzat en nombroses ocasions ha sigut fer una crida a la participació. El primer en fer-ho ha sigut el secretari general del partit, Jordi Sánchez, que per sorpresa -com a mínim dels mitjans- ha acudit presencialment al míting, un fet poc habitual degut que encara compleix condemna a Lledoners. Sànchez també ha posat l'èmfasi en mobilitzar cada vot independentista ja que, segons ell, el principal "enemic" de JxCat el dia que es posin les urnes serà "l'abstenció".

Puigdemont i l'exili

L'expresident de la Generalitat i ara eurodiputat ha buscat furgar en la ferida que s'ha obert entre Podem i el PSOE arran de que el líder dels morats, Pablo Iglesias, considerés que Puigdemont era un exiliat de ple dret equiparable als republicans de la dictadura franquista, unes paraules que van indignar els socialistes. L'eurodiputat ha defensat que el seu exili actual és un dels grans actius del Procés: "Els fa nosa l'exili [al PSOE] perquè l'exili no el controlen i els hi fem passar vergonya. No estem a les seves mans".

Així, aquest diumenge des de Cal Figarot, el local dels Castellers de Vilafranca, s'ha escoltat parlar de Salvador Illa, del perill de l'abstenció i de l'exili, i no hi han hagut crítiques, habituals en altres ocasions, pels socis de Govern. Les úniques pulles, i velades, les han fet els presentadors de l'acte -la periodista Pilar Calvo i l'actor i director teatral Josep Lluís Bozzo- quan han lamentat que el gener del 2018 no es va poder investir Puigdemont perquè "alguns es van encarregar de fer-ho impossible". També ha rebut la CUP, per no haver facilitat la investidura de Jordi Turull. Però no ha anat més. La campanya serà llarga i hi haurà moments per tot, però JxCat ha posat en el seu punt de mira a Salvador Illa.

stats