Partits

Borràs-Giró: un dinar per bastir ponts

Ambdós dirigents de Junts es van trobar en ple cicle electoral i en un context de malestar amb Turull

2 min
Jaume Giró i Laura Borras.

BarcelonaSi hi ha dos dirigents dins de Junts per Catalunya que representen l’antítesi l'un de l'altre són Laura Borràs i Jaume Giró. La presidenta del partit i l’exconseller discrepen sobre quin és el rumb polític que ha de tenir Junts, tenen estils diferents a l’hora de fer política i es van enfrontar durament quan hi va haver la consulta sobre si el partit havia de continuar al Govern de la Generalitat. Són, de fet, les cares visibles de les dues ànimes de Junts: Borràs representa els octubristes i Giró és la veu més reconeguda del sector pragmàtic. Ara bé, aquest estiu han intentat bastir ponts. Almenys tornen a parlar. Segons diverses fonts consultades, ambdós dirigents van dinar plegats just abans de les eleccions espanyoles, el mes de juliol, amb la idea d’analitzar en quina situació es trobava el partit i també fer balanç del resultat de les municipals i les perspectives del 23-J. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntats sobre aquesta trobada, l’entorn d’ambdós dirigents l’emmarca en la “normalitat” i en rebaixa la importància. "Sempre han mantingut una bona relació personal", diu l'entorn de Borràs, mentre que fonts properes a Giró remarquen que “feia més d’un any” que no tenien una reunió a soles i consideren que ha de ser habitual que la presidenta de partit mantingui el contacte amb els principals dirigents.

Tanmateix, la reunió es va produir en un context clau: just havien passat les eleccions municipals i tant pragmàtics com borrassistes tenien una cosa en comú: estaven descontents amb la gestió que havia fet el secretari general del partit, Jordi Turull. Això sí, per qüestions ben diferents.

El context

El sector pragmàtic, on a banda de la majoria dels exmembres del Govern hi ha els alcaldes i càrrecs locals, va discrepar amb Turull per la gestió dels pactes postmunicipals. El secretari general va vetar els acords amb els socialistes per prioritzar aliances independentistes sense èxit i Junts va quedar fora del govern de les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona (el PSC va pactar amb ERC), la qual cosa va enervar el territori. Per la seva banda, els afins a Laura Borràs estaven molestos amb com Turull i el seu adjunt, David Saldoni, havien gestionat tota la qüestió municipal. Els borrassistes compraven les aliances independentistes (no volien pactar amb el PSC), però se sentien exclosos de la maquinària del partit i, sobretot, de les decisions que tenien a veure amb els càrrecs de confiança als ens locals. Segons ells, les seguia prenent Turull.

Una part d'aquest malestar va aflorar dijous passat a la reunió de la direcció de Junts a Altafulla, però amb una baixa intensitat. I és que les ferides que van deixar el 28-M i el 23-J han quedat aparcades per l'aritmètica parlamentària: Junts té la clau de la investidura de Pedro Sánchez, és el centre d'atenció de la política espanyola i qualsevol batalla interna ha quedat posposada fins que s'aclareixi l'escenari. "Pilota endavant", ressalta un alt dirigent, que admet els límits de la convivència interna.

stats