La legislatura catalana
Política 20/09/2022

Borràs rebaixa el to mentre continuen les negociacions amb ERC

Aragonès valora que la líder de Junts matisi ara l'últimàtum als republicans

2 min
Laura Borràs en una imatge d’arxiu al Parlament.

BarcelonaEsquerra i Junts van coincidir dilluns en les tradicionals reunions de coordinació, reconvertides ara en les trobades per intentar salvar el Govern, i no es va arribar a cap acord per reconduir la legislatura. Tanmateix, si bé llavors van regnar els retrets creuats entre socis de Govern, aquest dimarts s'han calmat les aigües. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha defensat en una entrevista a Els matins a TV3 que l'executiu català "no pot seguir així", però ha rebaixat el to contra Esquerra i fins i tot ha negat que Junts faci ultimàtums, tot i que a finals d'agost van donar un mes als republicans per canviar el rumb de l'executiu. De fet, quan li han fet una pregunta sobre els darrers dards d'ERC contra Junts, ha esquivat respondre-hi directament assegurant que sempre és molt "curosa" amb el que diu perquè no es pugui interpretar com un "atac" al soci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El debat de política general no és que sigui un límit, sinó que mostrarà d'alguna manera cap a on es dirigirà el curs polític", ha afirmat, ja que per a Junts les propostes de resolució que presentaran conjuntament amb Esquerra en el ple al Parlament que arrenca el dia 27 han de demostrar que hi ha una voluntat de "complir l'acord de legislatura". La resposta no ha trigat a arribar, aquest cop des de l'altra banda de l'Atlàntic. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, de viatge oficial a Nova York, ha considerat que l'actual situació és fruit del "debat intern de Junts" i ha afirmat que "totes les decisions" que prengui el partit de Borràs i permetin "un horitzó d'estabilitat" seran "benvingudes". Segons ell, "tots els consellers" estan centrats en el pla contra la inflació que presentaran "en els pròxims dies": "El que necessita avui la ciutadania de Catalunya [...] són governs estables".

Converses en marxa

Segons fonts de JxCat, ja hi ha diverses propostes de resolució sectorials enfilades amb Esquerra, però n'hi ha cinc que haurien de pivotar al voltant de l'horitzó nacional en què no hi ha cap acord. Junts insisteix que el debat de política general ha de demostrar la voluntat d'Esquerra de "complir" l'acord de Govern, expressant -per exemple- la voluntat de reprendre la direcció estratègica del Procés, de coordinar-se a Madrid o de situar l'autodeterminació com el principal tema de la taula de diàleg.

El resultat d'aquesta negociació i del debat de política general serà la prova del cotó de l'estat del gabinet de Pere Aragonès. Passat el debat, segons el que Junts ha explicat fins ara, l'executiva del partit farà balanç del darrer mes de converses amb Esquerra, traslladarà la qüestió al consell nacional de mitjans d'octubre i posteriorment farà la consulta a la militància sobre la continuïtat al Govern. Junts no ha posat data públicament a aquesta votació –dilluns, el portaveu juntaire, Josep Rius, va evitar fer-ho–, però dins la direcció es plantejava fer-la al mes de novembre.

stats