La legislatura catalana
Política 19/09/2022

ERC no es mou per abocar Junts a decidir

Els republicans no se senten interpel·lats per l'ultimàtum dels seus socis, que encara han de decidir si surten o no del Govern

5 min
Imatge d'arxiu de la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.

BarcelonaQuan queda només una setmana perquè comenci el debat de política general al Parlament, el conflicte entre ERC i Junts que té el Govern tensionat al límit no només està lluny de resoldre's sinó que cada dia que passa accelera una mica més cap al xoc definitiu. El principal problema continua sent que els dos socis fan una anàlisi diametralment oposada de la situació. Per a ERC, aquí hi ha només una "crisi" interna dins de Junts que impacta en l'estabilitat del Govern, mentre que per als de Laura Borràs hi ha una "crisi" a l'executiu derivada de l'incompliment del pacte de legislatura per part dels republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquests elements sobre la taula, aquest dilluns han tornat a volar els ganivets. Per començar, els de la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, que ha assegurat que el seu partit no se sent "interpel·lat" per cap ultimàtum –a finals d'agost, Junts va donar un mes als republicans per reconduir la situació–. El que els republicans venen a dir és que Junts ha de fer la feina a casa seva per resoldre "els debats interns" que té pendents i, després, centrar-se en governar sense alts i baixos. Ho ha resumit així: "No hi ha una crisi al Govern. Hi ha una crisi a Junts que està impactant al Govern".

Per tant, els republicans no estan en disposició de voler negociar cap de les tres condicions que va posar Junts per continuar a l'executiu, que considera que no s'estan complint malgrat aparèixer a l'acord de legislatura. Ni la que fa referència a refer una direcció estratègica del Procés, ni la que demana coordinar els grups parlamentaris a Madrid, ni tampoc una tercera per reorientar la taula de diàleg. "El que s'ha d'aclarir és què vol Junts", ha insistit Vilalta, que considera que el problema aquí és que hi ha un sector de Junts que vol trencar i un altre que no, i això és el que acaba arrossegant l'executiu. "En un moment d'incertesa, no s'ha d'afegir més incertesa", ha dit aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que està de viatge a Nova York (Estats Units) en el marc de la Setmana del Clima.

Així, per a Esquerra, si cal parlar per alguna cosa ara és per restablir "confiances", però poca cosa més. Els republicans mantenen aquesta posició de força perquè se senten avalats per alguns precedents: per exemple, quan van deixar caure Laura Borràs a la presidència del Parlament o quan van deixar fora Junts de la taula de diàleg per no portar-hi només consellers. Tot això no va tenir conseqüències en el gabinet de Pere Aragonès. Ara bé, aquest cop el Govern està en risc.

El portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa.

Si bé ERC ho atribueix tot a un problema intern de Junts, els de Laura Borràs responsabilitzen el president de la Generalitat de la situació. "Un president ha de sumar, i no restar i dividir", ha dit aquest dilluns el portaveu del partit, ja que considera que Aragonès es comporta com un "líder de partit" i no d'una coalició. "No entraré en provocacions", ha contestat, al seu torn, sobre les declaracions d'Oriol Junqueras aquest cap de setmana acusant càrrecs de Junts de tenir "aspiracions poc legítimes" i de voler "tapar la corrupció".

Junts manté que els republicans s'han de tornar a asseure amb els partits i les entitats independentistes per teixir un rumb conjunt, ja que així –insisteixen– estava previst en l'acord de legislatura. Tornar a crear la direcció estratègica del Procés és només una de les condicions que posen, però fonts del partit asseguren que és la nuclear perquè està connectada amb la resta: si hi ha coordinació entre els actors independentistes, argumenten, serà també més fàcil actuar en consonància a Madrid –almenys pel que fa a les polítiques que afectin les competències de la Generalitat– i que la taula de diàleg també estigui "monitoritzada" per la resta del sobiranisme. "No volem imposar la nostra estratègia, però tampoc Esquerra ens pot imposar la seva", ha dit Rius.

Escenari enverinat

Què passa, però, si els republicans no es mouen? De moment, almenys públicament, Junts no vol respondre a aquesta pregunta: "No estem en aquest escenari", ha dit aquest dilluns el seu portaveu, que ha afegit que queda temps per negociar perquè es van donar de termini fins al debat de política general. En privat, però, admeten que s'entrarà en terreny desconegut. JxCat ja ha anunciat que sotmetrà a consulta de les bases la presència del partit a dins l'executiu, de manera que si la direcció no pot oferir cap resultat de la negociació amb Esquerra en l'àmbit del Procés és una incògnita el que decidiran els associats.

De moment el calendari passa per fer el debat de política general, la posterior anàlisi de la situació per part de l'executiva del partit, un consell nacional a mitjans d'octubre i la posterior consulta a la militància. El que està clar és que no hi ha una única opinió dins de Junts sobre què fer arribats a aquest escenari: mentre que la majoria de membres del Govern aposten per mantenir l'entesa amb Esquerra, hi ha un sector del partit liderat per Borràs que creu que s'ha de trencar la coalició. Una posició que en els últims temps també ha pres força entre l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont, ja que consideren que Junts no pot apuntalar un govern que a parer seu no avança en el camp independentista.

El debat s'escalfa

La posició d'ERC és una arma de doble tall. D'una banda, eventualment pot servir per pressionar Junts perquè mogui fitxa i tensar les costures d'aquest partit; de l'altra, hi ha el perill que acabi convertint el debat de política general –que comença dimarts de la setmana que ve– en una batalla campal entre els dos partits i on l'oposició acabi sucant-hi pa. Conscients d'això, Vilalta també ha demanat aquest dilluns a Junts que la situació actual "no es traslladi" al debat de política general i que aquest debat es concentri en fer propostes per millorar el país. Josep Rius també s'hi ha referit, però per fer una altra petició als republicans: que serveixi per "recuperar" l'agenda independentista i també per fer propostes que redueixin la dependència de l'Estat, posant d'exemple el traspàs de Rodalies.

Així, ambdues formacions –després d'exhibir diferències– han assegurat que no tots els ponts estan trencats i que els dos partits ja negocien presentar al debat propostes de resolució conjuntes, malgrat que de moment cap que tingui a veure amb el Procés. Aquest mateix migdia representants d'Esquerra i de Junts s'han reunit en l'habitual reunió de coordinació dels dilluns, que hauria de servir –en principi– per evitar les tensions de la coalició. Des de l'inici de la legislatura, aquest para-xocs no ha funcionat i ara s'ha convertit en l'espai per salvar el Govern. Sense haver tancat cap acord definitiu, per a Esquerra i Junts encara hi ha marge d'acord mentre se segueixin reunint. Ara bé, també és cert que el temps s'acaba i que difícilment tancaran cap pacte mentre el president, Pere Aragonès, estigui de viatge oficial als Estats Units. Torna dijous.

stats