Borràs traspassa als funcionaris de la ILC la responsabilitat dels contractes

La líder de Junts es reafirma en el fet que es tracta d'una "persecució política": "És lawfare"

5 min
Laura Borràs entrant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

BarcelonaDesprés de la declaració dels acusats, els testimonis i les proves pericials, el torn de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arribat aquest dilluns. La líder de Junts s'ha assegut davant de la sala penal, presidida per Jesús María Barrientos, per defensar-se de les acusacions de prevaricació i falsedat documental per la contractació de la Institució de les Lletres Catalanes i, durant l'hora i mitja que ha durat la declaració, ha descarregat la responsabilitat en els funcionaris. Borràs ha minimitzat qualsevol advertiment sobre la contractació menor durant la seva direcció a la ILC, ha esquivat els correus que l'incriminen i s'ha escudat en l'exadministradora per esquivar les possibles irregularitats. A més s'ha reafirmat en el que ha dit des de l'inici: que es tracta d'un cas de "lawfare" i de "persecució política".

Laura Borràs ha començat la seva declaració mencionant la seva formació i els objectius amb els quals va aterrar a la Institució de les Lletres Catalanes: actualitzar-la en l'àmbit digital. Així, ha assegurat que, sense coneixements previs en la contractació, es va refiar del que li van explicar els treballadors de l'ens i sobretot de l'exadministradora, Assumpta Pagespetit. Així ha dit que ella, com a directora, els explicava el que volia i ells ho traduïen "administrativament", reafirmant-se en el fet que tots els encàrrecs que va fer a Isaías Herrero eren projectes diferents i per conceptes diferents, i que no superaven els 18.000 euros sense IVA. D'aquesta manera ha negat el fraccionament de contractes i també qualsevol contracte encobert de l'empresari com a informàtic a la ILC –com argumenta la Fiscalia– i ha assegurat que era un "artista digital", l'únic capaç de fer la transformació de la ILC que pretenia.

Laura Borràs: "Isaías Herrero era un artista digital reconegut"

Un cop decidits els projectes, Laura Borràs ha explicat que Pagespetit va ser l'encarregada de tramitar tots els expedients i que sempre hi va donar llum verda. També el seu substitut, Roger Espar, quan la funcionària va agafar la baixa. "Pagespetit és qui elaborava els expedients de contractació, i cregui'm que els expedients que passaven per ella eren de deu", ha sentenciat, i ha remarcat que Espar no només no va expressar mai "disconformitat" sinó "plena dedicació". Borràs també ha expressat que estava "tranquil·la" a l'hora de fer la contractació perquè en el cas de la ILC, com a entitat autònoma, estava fiscalitzada ex ante i no es pagava res que no estigués autoritzat per intervenció delegada de la Generalitat. Ara bé, el cos fiscalitzador del govern català va fer un informe el 2014 sobre la ILC, corresponent a l'exercici pressupostari del 2013, alertant de possible fragmentació de contractes. Què ha dit Borràs sobre això? Ho ha minimitzat: ha dit que la ILC, inclòs Pagespetit, va fer al·legacions defensant les seves adjudicacions.

Laura Borràs: "Pagespetit és qui elaborava els expedients de contractació, i cregui'm que els expedients que passaven per ella eren de deu"

La declaració de Borràs contrasta amb la de l'exadminsitradora de la ILC, que va comparèixer com a testimoni i va afirmar que va advertir diverses vegades a la líder de Junts que no podia seguir fent licitacions a dit a aquest empresari. De fet, va explicar que fins i tot va preparar un plec de condicions tècniques per elaborar un altre tipus de contractació: un procediment negociat. També Espar va dir que se li havia recomanat canviar el model de contractació i que ella s'hi havia negat. ¿Com explica Borràs que Pagespetit parlés d'"irregularitats" en la seva declaració en seu judicial? "Entenc que cadascú respon a aquesta circumstància com bonament pot, entenc que es vulgui treure responsabilitat en els expedients de contractació", ha dit.

Sense referència als correus

Borràs només ha contestat a les preguntes de la seva defensa –s'ha negat a respondre a la Fiscalia– i l'advocada Isabel Elbal no ha posat sobre la taula en cap moment els correus que l'incriminen: en aquests missatges la llavors directora de la Institució evidencia la fragmentació dels contractes per driblar el concurs públic i indica a Herrero com presentar pressupostos falsos davant l'ens per complir amb el requisit de la Generalitat de buscar les tres ofertes. Els seus advocats han tret només la qüestió dels correus a la jornada d'aquest matí, quan han al·legat a través de perits –entre els quals Emilio Hellín, d'extrema dreta i condemnat per assassinat– que no s'ha respectat la cadena de custòdia dels materials extrets de l'ordinador d'Isaías Herrero. El que sí que ha volgut deixar clar la líder de Junts en relació amb els pressupostos falsos és que ella no hi té res a veure: ho ha atribuït tot a Isaías Herrero malgrat que ell, en la seva declaració com a acusat, va dir que Borràs li havia indicat algunes dades per fer-ho. I també ha aclarit que va deixar de contractar-lo quan va saber que tenia un problema d'addicció a les drogues: ha asseverat que prèviament l'havia enganyat afirmant que patia una depressió i que li estaven diagnosticant una esquizofrènia.

D'aquesta manera Laura Borràs s'ha volgut defensar de les acusacions de prevaricació i falsedat documental que li atribueix la Fiscalia, amb una petició de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació. Al llarg d'una hora i mitja de declaració s'ha centrat en esquivar la responsabilitat de la contractació de la ILC i només al final ha fet un al·legat polític. "Mai vaig pensar que podia ser objecte d'investigació", ha dit, i ha asseverat que la investigació judicial ha anat en consonància a l'avanç de la seva carrera política: "És lawfare i persecució".

Laura Borràs: "Mai vaig pensar que podia ser objecte d'investigació"

També ha fet èmfasi en el pacte que la resta d'acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, haurien explorat amb la Fiscalia per inculpar-la. Com va fer la seva defensa a l'inici del judici, ha remarcat que fins al final del procediment van coordinar les seves defenses i que fins i tot van contractar un perit per descartar el delicte de malversació –que la mateixa Fiscalia ja va apartar en el seu escrit d'acusació– i que tota la feina a la ILC es va fer. Per posar-ho en evidència, en un moment donat de la declaració Borràs ha tret un dossier de 700 pàgines de la seva bossa i ha indicat que el seu marit, present a la sala, va ordenar el pagament als experts per aportar aquesta prova des del compte bancari compartit. La seva defensa ha demanat aportar aquest informe a la causa, però Barrientos ho ha descartat perquè considera que és un tema que havien d'haver al·legat a les qüestions prèvies del judici. "Estem parlant d'una pericial que jo he pagat i no s'ha presentat", ha dit, en al·lusió al gir dels advocats d'Herrero i Pujol, Marina Roig i Àlex Solà.

Borràs: "Estem parlant d'una pericial que jo he pagat i no s'ha presentat i fa que jo no pugui defensar-me sobre les qüestions que aquest peritatge engloba"

Un cop Borràs s'ha expressat davant del tribunal, ja només queden pendents les conclusions finals dels advocats i la Fiscalia. Això es produirà dimecres –demà no hi ha sessió–, quan s'espera que el ministeri públic concreti si rebaixa o no les peticions de pena a la resta d'acusats per haver col·laborat durant el judici. A partir de dimecres, doncs, el cas de Laura Borràs quedarà en mans del tribunal que presideix Jesús María Barrientos: decidirà si condemna la líder de Junts (amb les corresponents conseqüències polítiques) o si l'absolt dels càrrecs.

stats