Política 21/02/2023

Què diuen els e-mails de Laura Borràs a Isaías Herrero?

Són la principal prova de les irregularitats a la ILC que presenta la Fiscalia

2 min
La presidenta de Junts i del Parlament, Laura Borràs, durant el judici al TSJC

BarcelonaL'interrogatori a Isaías Herrero era la peça fonamental per sustentar les hipòtesis de la Fiscalia contra Laura Borràs. Va ser al seu ordinador on es van trobar els e-mails que el ministeri públic considera del tot incriminatoris per demostrar la conxorxa entre tots dos per fraccionar de forma irregular contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Què diuen aquests correus? (A continuació es reprodueixen de forma literal).

27 de febrer del 2013

De: Isaías Herrero

A: Laura Borràs

Hola L

tinc fets 2 pressupostos. El del portal i el de l’aula virtual. En queda pendent el del Servei de Publicacions Electròniques. Per tal d’afinar-lo i tenir una mica més clar què s’ha de fer, em pots explicar en 4 línies què s’espera d’aquest espai? Sisplau...

gràcies!

Ara uns temes pendents:

- El pressupost del portal l’he fet contemplant els 40000€, com ho vàrem fer amb l’Ajuntament en el seu moment per SCT. Entenc que serà a l’hora de facturar que es faran les pertinents particions de no més de 18000€

- Porto pensant uns dies sobre el fet d’haver de farcir factures per tot arreu per cobrir tots els projectes i la veritat és que se’m fa una mica estrany i complicat haver de fer aquest trapi...ja sé que és el que hi ha, però posa’t en el meu lloc: haver d’embolicar a varies persones perquè em facin fctures de 3 quilos! I reunions, transferències, paga IVA’s... històries...

Estaria bé que em confirmessis si no hi ha una altra manera de fer-ho, diguem-ne que una mica més elegant... per exemple allò que em vas comentar de cobrar jo via Coop l’aula virtual i les publicacions...

sé que ho has de consultar i ni molt menys ho faig per apretar-te, només t’ho comento perquè ve al fil del missatge i hi estic reflexionant...

Ara, si no queda més remei, doncs no he dir res i esmolem les eines i endavant les atxes!

28 de febrer del 2013

De: Laura Borràs

A: Isaías Herrero

Hola Isaías, 

a veure, del servei de publicacions s’espera que pugui ser una plataforma que ens permeti digitalitzar i oferir en format electrònic el fons de la ILC (llibres publicats, bàsicament d’actes, catàlegs, reculls de poesia...) i, eventualment, també els originals que no veuen la llum en els ajuts a la creació. Recordes?

Pel que fa als temes pendents: el pressupost ha de quedar detallat com si fossiu professionals independents per als totals que no poden superar, com saps, els 18.000 + IVA. Si veuen que el que s’ha fet és fraccionar un encàrrec complet en diversos paquets és quan llavors pensen que hi ha una infracció. La qüestó és fraccionar, doncs, cadascun dels conceptes per a que quedi clar que són com parts que cal anar ensamblant conjuntament.

Finalment, sobre el tema diversificar les factures, el problema està en què, llavors, no hauríem de fraccionar per anys. Intervenció no permet que hi hagi més encàrrecs de 18.000 per any. Ja he preguntat el tema Cooperativa, com si fóssiu diversos els qui hi esteu afiliats i m’ho estan mirant. Però m’han avançat que creuen que no, perquè al capdavall ells paguen a un ens que seria el mateix, la cooperativa, encar que després us ho repartiu entre 2 o entre 100. A qui es lliuren els diners, és a la coop, entens? Però has de fer el que et resulti més convenient. No vodria pas semblas que t’estic obligant a fer res estrany, res més lluny de la meva voluntat, Isaías!!!

La cadena de correus entre el 27 i el 28 de febrer del 2013 és una de les que ha citat la fiscal. "Li manifesto la meva inquietud sobre com anava la facturació", ha explicat Herrero al judici, confirmant la validesa dels correus. En ells, l'informàtic demana a Borràs una manera "més elegant" de facturar per no haver de fer tres pressupostos per a cada contracte (un era el bo i els altres dos eren una "comparsa", tal com ell mateix ha reconegut aquest dilluns). La llavors directora de la ILC li explica que s'han de fraccionar cadascun dels conceptes a facturar per un preu de com a màxim 18.000 euros més IVA perquè entri dins de la contractació menor.

Els correus que s'envien el juliol del 2014 també han estat protagonistes en la sessió d'aquest dilluns. Borràs hi explica que té massa feina per fer ella mateixa els pressupostos dels contractes i planteja a Herrero que sigui ell qui els faci, sabent que els diners li estan "reservats".

18 de juliol del 2014

De: Laura Borràs

A: Isaías Herrero

Fins ara m’has passat els conceptes, però no els pressupostos i entenc que esperes que els faci jo i no dono abast. Pensa que per cada pressupost teu (els 4) n’he de fer 3 més. Amb tipografies i formats diferents. No he pogut fer-ho perquè cada dia tin una feinada de Can tirirín. Demà marxo cap a Riba-Roja d’Ebre per un festival de poesia dedicat a la Mintserrst Abelló i torno diumenge. He de preparar encara el pregó, la conferència que he de fer sobre la seva trajectòria i l’antologia que he de recitar... El Roger ha de tramitar-ho dilluns. Intentaré fer-ho perquè pugui engegar-ho a primera hora.


De: Isaías Herrero

A: Laura Borràs

Laura no sé què vols dir dels pressupostos. Entenc que d’això s’encarregava el Roger. Si vols que faci els pressupostos diga-m’ho i els faig, imagino que et fas a la idea que és el pa d’aquest any i vull saber com va tot plegat. S’han de fer les factures ja? Estan aprovades?

Necessito saber-ho per organitzar-me. S’han d’iniciar projectes, la traducció del portal i la migració que pengen d’aquestes factures.

19 de juliol del 2014

De: Laura Borràs

A: Isaías Herrero

Els pressupostos els fan els proveïdors, Isaías. El Roger els tramita. Com que se n’han de fer 3 per cadascun amb persones o empreses diferents jo havia pensat que el podríem fer que tu et presentis als 4 i només en guanyis 1, el + econòmic de la seva sèrie, la cooperativa ídem, APM gestió ídem i l’Altra ídem. La resta els podríem fer amb L’Empresa de l’Aleix i potser amb la cooperativa de Madrid. Si tu fas els 4 vostres jo faig els altres. Et sembla bè?

Però no pateixis que els diners els tinc reservats i són per això. És nomès que el tràmit és farragós de fer. Merci per la comprensió,

L

"De manera clara s’explica com s’han de fer els pressupostos i quin ha de tirar endavant. Els pressupostos els faig jo a nom de diferents identitats", ha detallat Herrero en resposta a la fiscal. També ha explicat que va ser Borràs qui li va donar els noms de les empreses que podia fer servir per als pressupostos que acabarien descartats.

En un correu del juny del 2015, també incorporat al sumari, Herrero envia tres pressupostos especificant quin és el que ha de tirar endavant en un dels contractes que afirma haver tingut emparaulats amb Borràs.

8 de juny del 2015

De: Isaías Herrero

A: Laura Borràs

Adjunto els 3 primers pressupostos (en referència al QLL). El bo és el que està al meu nom.

Vaig pels tres següents.

Acompanyant l'e-mail, hi ha tres pressupostos: Freelance_No_ok / apmgestió_No_ok / isaias_QLL_ok. Els tres els elabora Herrero i només en un hi situa l'ok perquè quedi clar quin ha de ser escollit.

L'últim dels correus electrònics que ha fet servir la fiscal durant la sessió d'aquest dilluns per intentar demostrar la seva teoria és el del 6 de juliol del 2015. "Li manifesto a la senyora Borràs la meva inquietud perquè una funcionària de la ILC no estava del tot d’acord amb el procediment que estàvem fent i li transmetia que em sentia incòmode per com estava anant tot", ha dit Herrero al judici.

6 de juliol del 2015

De: Isaías Herrero

A: Laura Borràs

Avui he parlat per tlf amb l’Assumpta. Per varia ha estat complicadíssim arribar a una entesa. Ja t’ho explicaré amb calma, en definitiva em fa repetir part de les factures que ja t’havia enviat i mil pegues més. 

El tema és que tenia lligat una amiga perquè em fes l’última factura pendent però avui l’he trucada per passdar-li les dades del pressupost que m’ha de fer i se’m tira enrere. Diu que no pot, per tota una sèrie de raons.

E m’esgoten les possibilitats. He trobat una cooperativa d’una gent de BCN que com els de Madrid s’encarreguen de facturar a freelance

smartcooper

No sé com ho veus, presentar el 4rt pressupost amb aquesta gent. 

L’A ja rondinava perquè no entenia gaire com funcionaven el tema cooperatives, no sé com s’ho prendrà l’interventor si només veu que contracteu serveis a cooperatives, en fi, no sé moltes coses... Tu com ho veus?

Intent de desacreditar l'informàtic

L'estratègia de la defensa de Borràs passava fins ara per negar la validesa dels correus electrònics argumentant que s'havia trencat la cadena de custòdia. El tribunal ha denegat la petició d'excloure els e-mails del procediment i Herrero ha confirmat que no són falsos.

En tot cas, els advocats de la presidenta suspesa del Parlament han continuat amb l'estratègia d'intentar desacreditar el testimoni d'Herrero. En primer lloc, Gonzalo Boye s'ha aferrat al fet que l'acusat no recordava amb precisió algunes dates per inferir que tampoc es podia confiar en el fet que recordés amb precisió "el contingut" dels e-mails. Isabel Elbal, a qui el jutge ha desestimat les preguntes a Herrero en considerar-les improcedents, ha remarcat la quantitat de drogues que consumia l'informàtic en aquella època.

stats