Independentisme
Política 28/08/2022

Borràs i Turull es retroben després d’un estiu convuls

Aquest dilluns hi haurà una executiva més llarga i fora de la seu

3 min
Laura Borrà i Jordi turull en roda de premsa, aquesta tarda, a la seu de Junts, a Barcelona

BarcelonaPer a Junts per Catalunya, l’estiu va començar sent especialment convuls amb la suspensió de la seva líder, Laura Borràs, com a presidenta del Parlament. Aquesta carpeta no va quedar tancada en un calaix l’1 d’agost i ha cuejat tot el mes amb declaracions de pràcticament tots els grups polítics. Per a JxCat l’estiu també ha sigut mogut per la polèmica de Borràs en l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A o pels diversos moviments per escollir un nou candidat a l’alcaldia de Barcelona. Tot això ha tapat la veritable qüestió de fons que posa el partit en una cruïlla: s’està enllestint l’auditoria sobre el pacte de govern amb ERC, que conduirà a una consulta a la militància sobre si s’ha de sortir del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta votació a l’horitzó, dimarts Borràs va acusar el govern que lidera ERC però que també conforma el seu propi partit de frenar la independència. Des de la Universitat Catalana d’Estiu va avisar que els consellers no estaven a l’executiu per fer autonomisme, sinó per “fer realitat els anhels del poble”. Aquestes declaracions posen les bases de la posició del sector que lidera la presidenta en el debat sobre si el partit ha de ser govern o oposició. En canvi, també des de l’UCE, Gemma Geis deia que no “entén” la independència “sense estar compromesa amb el dia a dia”. Amb tot això a sobre de la taula, avui es reunirà la primera executiva de Junts després de l’estiu. I no serà una trobada normal. Segons diverses fonts consultades, la reunió no es farà a la seu del partit a Barcelona i s’allargarà més hores de l’habitual. En resum, una cimera.

Laura Borràs a Prada de Conflent

El dubte de l’auditoria

Segons les mateixes veus, es farà una trobada fora dels focus per posar les bases del curs polític que ve, analitzar la situació de la presidència del Parlament i també començar a parlar de l’estratègia de cara al debat de política general. Serà el primer cop que es veuen les cares tots els membres de la direcció de Junts després de diversos esdeveniments protagonitzats per Borràs que han generat malestar entre alguns sectors del partit. En canvi, tot apunta que l’auditoria que s’està preparant encara no estarà a punt per a aquesta executiva. Aquest informe donarà el tret de sortida al debat sobre si cal sortir de l’executiu i també marcarà la posició oficial del partit respecte a la votació que ha de tenir lloc entre els afiliats. D’entrada, ja hi ha discrepàncies sobre els ritmes: mentre que alguns sectors propers a Borràs creuen que ha de ser un tema prioritari, d’altres més vinculats al secretari general, Jordi Turull, advoquen per fer-ho sense presses.

Passi el que passi, per a Junts aquest debat és clau per determinar quin tipus de partit vol ser a mitjà termini. De moment, ja hi ha veus al voltant de la presidenta de la formació que avisen que si finalment la militància opta per quedar-se al Govern, hi haurà d’haver canvis. O canvis de noms –no tanquen la porta a substituir algun conseller perquè veuen que ara no s’està prioritzant la independència– o d’actitud –parlen de ser més exigents amb el president, Pere Aragonès– o canvis en l’acord d’investidura amb Esquerra. De fet, veus properes a l’entorn de Turull també apunten que si es decideix continuar a l’executiu serà inevitable modificar l’acord amb els republicans per corregir els incompliments que hi hagi pogut haver. De moment, l’escenari immediat és el debat de política general i si la consulta es precipita serà perquè un sector del partit s’haurà imposat a l'altre.

stats