Política 16/09/2013

Brussel·les reitera que una Catalunya independent hauria de negociar la seva adhesió a la UE

La Comissió Europea subscriu les paraules del vicepresident Almunia

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea segueix enviant missatges poc clars respecte a la possibilitat d'una independència de Catalunya. Si la setmana passada la posició oficial era que Brussel·les no es pronunciava sobre "assumptes interns" dels Estats membres, ara recuperen la idea llançada fa mesos: si un territori s'escindeix d'un estat membre, "des del dia de la independència els tractats europeus no són aplicables al territori".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això vol dir que, si arribés el cas, Catalunya hauria de negociar l'adhesió a la UE abans de declarar la independència, per no quedar fora d'Europa. És la resposta que ha ofert la portaveu de la Comissió Europea, Pia Arenkilde, quan la premsa li ha preguntat per les declaracions del vicepresident de l'executiu comunitari, l'exministre socialista Joaquín Almunia. El comissari de Competència ha assegurat avui que "la part segregada" d'un Estat membre no seria automàticament part de la UE.

Arenkilde, però, ha dit que això és una apreciació jurídica general i que no fa referència al cas específic de Catalunya. De fet, els tractats europeus no recullen la possibilitat d'una ampliació interna de la Unió Europea, i la resposta que ofereix Brussel·les prové d'un text del 2004 elaborat pels serveis jurídics de la Comissió, quan estava presidida per Romano Prodi.

stats