Política 26/04/2020

Torra retreu a Sánchez la utilitat de les reunions amb els presidents autonòmics: "Són l'eco dels dissabtes"

El govern espanyol es reafirma en el comandament únic però augura un paper "vital" de les comunitats

Xavi Tedó / Ot Serra
5 min
Torra retreu a Sánchez la utilitat de les reunions amb els presidents autonòmics: "És l'eco dels dissabtes"

Barcelona / MadridEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha qüestionat avui la utilitat de les reunions de Pedro Sánchez amb els líders autonòmics i ha lamentat que aquestes trobades s'hagin convertit en "l'eco dels dissabtes", ja que el president espanyol "es limita a repetir els anuncis fets el dia abans en roda de premsa". Per aquest motiu, el president Torra ha instat Sánchez a celebrar aquesta trobada els dissabtes per tal de fomentar el debat i les propostes territorials i que, posteriorment, el president espanyol traslladi als ciutadans "el que s'ha decidit entre tots". "Posem la vida i la salut dels ciutadans per davant de qualsevol altre criteri en la presa de decisions", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha demanat avui al president del govern espanyol, com ja va avançar ahir, recuperar la capacitat de gestió de la pandèmia a Catalunya, perquè com més a prop dels ciutadans es prenguin les decisions, millor. "Si alguna cosa ha quedat clara de la fase del confinament és que la centralització no ha funcionat", ha assegurat durant la reunió amb el president espanyol. El cap de l'executiu ha recordat que la lentitud de la Moncloa en la presa de decisions pot acabar convertint aquesta crisi sanitària no només en una crisi econòmica i social, sinó en una crisi humanitària. "Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè això no passi", ha afirmat.

Davant d'aquesta situació, el cap de l'executiu català ha plantejat tres solucions davant el procés de desconfinament: aixecar l'estat d'alarma general, mantenir l'estat d'alarma a alguns territoris (deixant fora els que vulguin afrontar la seva pròpia gestió del desconfinament) o modificar l'estat d'alarma perquè l'autoritat competent siguin els governs territorials. "No sé com es pot decidir des de Madrid sense tenir en compte l'opinió unànime de la comunitat mèdica i científica catalana", ha dit amb contundència Torra.

En la mateixa línia, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha mostrat la seva decepció amb l'actitud de Sánchez. "Sortim de la reunió molt decebuts perquè si la setmana passada semblava que hi podia haver algun canvi, ahir a la tarda ja es va veure que no seria així i avui s'ha tornat a imposar el diàleg unidireccional", ha assenyalat en una entrevista al Telenotícies Migdia de TV3. Budó ha recordat que el mateix Sánchez hagi acceptat que la desescalada "es faci de manera gradual, esglaonada i territorialitzada i que no es pot aplicar de manera uniforme". "Podem treballar de manera coordinada, consensuant decisions, no tenim cap problema en treballar coordinadament. Però nosaltres volem gestionar Catalunya", ha conclòs.

Ha sortit al pas la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, responsable del comitè de desescalada del govern espanyol, que ha asseverat que una "resposta asimètrica necessita una mètrica comú". Ha comparegut juntament amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha reiterat que s'estableix un "marc comú" dirigit a Madrid. "Les propostes de Catalunya estan sent estudiades i dimarts es donarà a conèixer el plantejament del govern espanyol quant a l'etapa de transició". "El paper de les comunitats és fonamental i vital", han subratllat els dos ministres, i han posat l'accent en la "coordinació" de totes les administracions, també provincials i municipals.

Urkullu demana menys tutela i més codecisió

Budó ha revelat que Torra no ha sigut l'únic president que ha criticat la unilateralitat en la presa de decisions del govern espanyol en la reunió d'avui: "Cada cop més presidents reclamen que es retornin les competències perquè són conscients que la centralització no ha funcionat, com s'ha pogut veure amb la compra de mascaretes". En aquest sentit, ha lamentat que encara no coneguin el pla de desconfinament del govern espanyol, que es presentarà dimarts, i ha reiterat que "la situació de Catalunya no és la mateixa que la de les Canàries, on només hi ha dos mil casos".

Precisament, el seu president, Ángel Víctor Torres, ha reiterat que l'arxipèlag està preparat per iniciar la desescalada perquè que ja compleixen els paràmetres de capacitats i recomanacions sanitàries. Segons ha explicat, l'executiu espanyol no ha escoltat la proposta de desconfinament de les illes. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha reclamat que comenci ja la nova fase amb l'obertura de comerços, el permís per anar a pescar, anar a recollir bolets o cultivar l'hort.

Com ja és habitual en les conferències de presidents autonòmics, Torra ha trobat en Íñigo Urkullu un soci de les seves reivindicacions. El lehendakari ha demanat a Sánchez "més criteris i menys tuteles" per abordar la desescalada i ha insistit en treballar des d'un model "de codecisió com el d'Alemanya, que comparteix els criteris generals respectant els marcs competencials d'un estat compost". En roda de premsa després de la videoconferència amb els líders autonòmics i el president espanyol, Urkullu també s'ha mostrat molest amb el fet que Sánchez comparegui dissabte per anunciar el que els traslladarà l'endemà.

La sortida dels nens al carrer

Durant la reunió, Torra ha mostrat la seva preocupació per les imatges d'infants al carrer al seu compte de Twitter. "Soc a la reunió de Presidents però m'arriben comentaris alarmants de la sortida dels nois i noies al carrer. Estem en màxima alerta i cal extremar les precaucions", ha escrit en un tuit en el qual ha adjuntat una imatge amb les recomanacions de la Generalitat per a aquestes sortides. Torra ha demanat preservar les distàncies de seguretat, evitar formar grups i portar mascareta: "La salut de tots està en joc", ha sentenciat.

Budó també s'hi ha referit per deixar clar que les imatges de parelles amb els seus fills passejant pel carrer no li han agradat: "Estem en un context de confinament, no de desconfinament", ha recordat, si bé ha donat les gràcies a les famílies que sí que han respectat les normes de sortir sols amb els fills. "Les UCI encara estan molt plenes", ha recordat. De la seva banda, Illa ha assegurat que no li consta que hi hagi hagut aglomeracions en la sortida al carrer i que la informació que li ha traslladat el ministeri de l'Interior és que amb caràcter general s'havien respectat les mesures de distanciament social.

Manté que als països petits s'ha gestionat millor la pandèmia

Budó també ha respost a les crítiques sobre la seva afirmació que una Catalunya independent hauria gestionat millor la pandèmia: "A la pregunta de si ho hauria fet millor, primer vaig dir que ho hauríem fet diferent, perquè ens hauríem confinat 15 dies abans". Sigui com sigui, ha mantingut que els "països petits que han gestionat el tancament de fronteres a temps han tingut una incidència molt més baixa de coronavirus", que és el que la Generalitat hauria fet, ha afirmat.

"Jo no he dit mai que Espanya ens mati; mai diria res en aquest sentit", com tampoc comparteix, ha dit, les declaracions al respecte del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que va dir que "Espanya és mort i atur", encara que l'ha felicitat per la gestió de la pandèmia en el seu àmbit.

stats