Societat 25/04/2020

Torra demanarà a Sánchez recuperar les competències de manera immediata per afrontar el desconfinament

El president esmena l'Estat i aconsella que els infants surtin en les franges horàries que proposen

Xavi Tedó / Laia Vicens
5 min
El president de la Generalitat en la reunió d'aquest matí

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà demà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió de presidents autonòmics, que aixequi l'estat d'alarma o bé que permeti a la Generalitat ser l'autoritat competent per dur a terme el desconfinament de Catalunya, perquè aquest procés "no es pot gestionar a 600 quilòmetres de distància". Torra ha reivindicat que sigui la Generalitat la que gestioni aquest pla perquè "la centralització de la gestió de la crisi no ha funcionat" i, per això, plantejarà a Sánchez tres propostes que s'han aprovat avui a la reunió extraordinària del consell executiu: que aixequi l'estat d'alarma a tot Espanya, que ho faci només en les autonomies que ho sol·licitin o, en cas contrari, que retorni a la Generalitat les competències de manera immediata per desplegar aquest pla de desconfinament.

El president ha carregat contra les mesures del govern espanyol i ha assegurat que les millors mesures són les que s'han pres "al costat de la ciutadania" després de reiterar que "si no es tenen en compte les característiques de Catalunya no es pot gestionar bé el desconfinament". El màxim representant de la Generalitat ha instat els partits de l'oposició a validar el pla de desconfiament que proposa el Govern per responsabilitat. "Espero rebre el suport de tots els partits del Parlament perquè siguin les institucions catalanes les qui liderin aquest pla", ha ressaltat.

Pel que fa a la sortida dels infants, que s'inicia demà, Torra ha apel·lat al sentit comú i al "seny" i, al contrari del que fa el govern espanyol, que dona via lliure perquè els menors surtin de 9 a 21 h acompanyats, ha afirmat que el Govern sí que recomana uns horaris concrets: d'11 a 13 h els infants menors de 6 anys i de 16 a 18 h els que tinguin més de sis anys.

Torra també ha anunciat que el Govern està esperant veure què fan la resta de països en relació al passaport d'immunitat. "Hi ha molts països que es plantegen algun tipus d'acreditació de salut. Hem optat per dir a veure què passa i com es resol aquest tema a nivell internacional", ha afirmat, després de la divisió al Govern sobre aquest tema. Torra en un primer moment va avalar aquesta proposta d'Oriol Mitjà, però finalment es va fer enrere després que els departaments de Salut i Interior qüestionessin la mesura. "No es descarta res", ha assegurat Torra.

En la nova normalitat que s'obrirà després dels pics de la pandèmia, Torra ha explicat que advoquen perquè el primer pas sigui el retorn de les persones sanes als llocs de treball no essencials; el segon, que la gent gran pugui sortir a passejar; el tercer, obrir comerços; el quart, obrir escoles i equipaments esportius; i el cinquè els esdeveniments de més de 30 persones". Per dissenyar aquest pla, Torra ha anunciat la creació d'un comitè d'experts jurídics que vetllaran per garantir "els drets bàsics dels ciutadans" durant el desconfinament.

Vergés manté el pols amb l'Estat i diu que Catalunya "segur que no" farà un desconfinament per províncies

Hores abans, la consellera de Salut, Alba Vergés, també havia advertit que el desconfinament no es pot gestionar des de Madrid. Si divendres avisava que "les decisions seran territorialitzades o no seran", poc després de la reunió interterritorial amb el ministeri de Sanitat, avui la titular de Salut ja ha vaticinat en una entrevista al programa El suplement de Catalunya Ràdio que a Catalunya "segur que no es farà" un desconfinament per províncies, com proposa l'Estat.

Dijous les comunitats autònomes havien de traslladar al govern espanyol els seus plans de desconfinament, però des de Salut asseguren que l'Estat els ha deixat com a "gestors" i transmissors d'informació, sense cap tipus de competència, per executar un desconfinament que el govern espanyol vol que sigui per províncies. Una idea que el Govern no veu aplicable en el cas de Catalunya. "Per províncies aquí segur que no es farà", afirmava contundent aquest dissabte al matí Vergés en una entrevista al programa El suplement de Catalunya Ràdio.

En contra del pla de l'Estat, la conselleria de Salut proposa que el desconfinament es faci a Catalunya per regions sanitàries i àrees bàsiques de salut. "En el cas de la província de Barcelona, no és el mateix la situació de la capital que de la resta de municipis", recordava Vergés aquest dissabte. Divendres la consellera ja havia avançat que començarien una vigilància activa a les àrees amb més incidència de l'epidèmia, com són Barcelona, el Barcelonès Nord, el Barcelonès Sud, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Es tracta també de les zones més poblades del país. Avui Vergés ha concretat que no només hi podria haver diferències per municipis, sinó també dins de les mateixes localitats, en funció del que determini cada àrea bàsica de salut sobre la incidència de la pandèmia en un punt concret.

En línies genèriques, el Govern també es mostra molt més prudent que el ministeri de Sanitat, que ahir assegurava que les dades indicaven que "es comença a doblegar la corba" de la pandèmia, en paraules del ministre Salvador Illa. Després d'un repunt en el nombre de víctimes mortals i de casos positius, segons l'últim recompte de la conselleria de Salut, Vergés ha puntualitzat aquest dissabte que, malgrat que l'ocupació de llits d'UCI està baixant, encara hi ha dades que preocupen. "Els casos positius continuen creixent, i hem d'estar molt pendents de l'índex de transmissió", ha recordat la consellera de Salut.

La previsió

Vergés explicava aquest dissabte a El suplement que Catalunya continuaria treballant amb el seu pla específic de desconfinament. Ha detallat que qui el dirigeix és la conselleria de Salut, malgrat que es basa en l'informe encarregat pel president Quim Torra a l'epidemiòleg Oriol Mitjà. Preguntada sobre l'opinió de l'expert, que preveia que el confinament s'allargaria tot el juny, Vergés ha coincidit que les mesures es prolongaran a la major part del país. "D’una manera o altra estarem confinats. No serà tan fàcil tornar a una nova normalitat", ha conclòs Vergés.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha negat que hi hagi hagut recentralització de competències en la gestió de la crisi sanitària i ha replicat a Vergés que "és més fàcil donar la culpa a altres que retre comptes de les pròpies responsabilitats". "¿Recentralització de competències? Però quina recentralització? Els hospitals continuen depenent del departament de Salut (...) i també la compra de materials o les residències", ha dit Iceta en una entrevista també al programa El suplement de Catalunya Ràdio.

stats