Política 09/01/2020

Budó matisa ara que els "mecanismes" per permetre que Junqueras vagi a Estrasburg van lligats al fet que el Suprem l'excarceri

Van den Eynde rebutja demanar un permís penitenciari per poder anar a l'Eurocambra

Ara
2 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaLa portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que el Govern serà "diligent" a l'hora de facilitar que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, pugui anar a Estrasburg a agafar l'acta d'eurodiputat. Una diligència, però, que Budó ha matisat que va lligada al fet que el Tribunal Suprem "acati" la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i que, segons la portaveu, passa per excarcerar Junqueras. Aquest dimecres la consellera havia deixat la porta oberta a habilitar "mecanismes" per facilitar que Junqueras vagi a Estrasburg encara que el Suprem no hagi decidit si l’allibera o no.

En una entrevista a Onda Cero, a més, Budó també ha assegurat que "si hi ha algun altre mecanisme" perquè Junqueras vagi a Estrasburg, l'ha de "sol·licitar" la defensa del líder d'ERC. "No interferirem en la defensa de Junqueras", ha afegit la portaveu del Govern, després que les seves paraules generessin malestar entre les files republicanes.

Precisament, aquest dimecres a la nit l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, va tancar la porta totalment a demanar cap permís penitenciari perquè el líder republicà pogués anar dilluns a Estrasburg. "No veiem cap fonament tècnic de viabilitat ni pràctic. No hi ha cap supòsit de permís extraordinari penitenciari que s'adapti a aquesta situació", ha dit el lletrat en una entrevista a SER Catalunya. En una entrevista a RAC1, també ha afegit que aquesta via no és "ni tècnicament correcta ni possible" i "no entra dins dels objectius estratègics". Per a Van den Eynde, el seu objectiu passa per "l'alliberament" de Junqueras. "Assabentar-me per altres fonts que es llancen propostes no em sembla que entri dins del normal control que he de tenir jo de la fase estratègica", ha retret Van den Eynde.

D'altra banda, Budó també ha recordat que si el Tribunal Suprem no accepta les mesures cautelaríssimes que ha demanat el president de la Generalitat, Quim Torra, per suspendre la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar-lo, "quedaria en mans del Parlament decidir si Torra ha de continuar o no amb la seva acta de diputat". "La sobirania ha de prevaldre per sobre d'un òrgan administratiu com la JEC. El Govern confia que el Parlament farà prevaldre la resolució de dissabte", ha dit Budó, en referència al text consensuat pels grups independentistes i que va servir per reafirmar Torra com a president.

stats