CAS MERCURI
Política 05/12/2012

Bustos renuncia temporalment però l'oposició no en té prou

El PSC es queda sol. L'oposició acusa Manuel Bustos de no donar la cara i evitar el debat polític. El ple insta el govern socialista a cessar tots els regidors i càrrecs de confiança imputats.

Sílvia Marimon
3 min
Manuel Bustos va assegurar ahir que s'aparta "només uns centímetres" de l'alcaldia de Sabadell. El relleva Juan Carlos Sánchez, primer per l'esquerra.

SABADELLA les dotze del migdia d'ahir, un Manuel Bustos visiblement tocat compareixia davant la premsa a l'ajuntament. Havia abandonat el seu somriure: anunciava que renunciava, temporalment, a l'alcaldia que ocupa des del 1999. "Em desplaço uns centímetres per uns dies", assegurava. Argumentava que era per motius familiars i nomenava com a substitut un home que l'ha acompanyat durant quatre legislatures: l'exregidor d'Urbanisme i actual responsable de Cultura, Juan Carlos Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bustos no va poder assistir a la inauguració d'Ikea. Imputat per tres delictes contra l'administració pública, malversació de fons públics i incompliment del deure i tràfic d'influències, reiterava una vegada més que era innocent. No ho ha deixat de repetir en cap de les moltíssimes aparicions davant la premsa dels últims dies: "No cessaré en la defensa del meu honor, de tots; mai hem cobrat comissions de ningú ni hem participat en cap trama". I assenyalava que darrere de les imputacions hi havia una conxorxa: "L'únic que hem fet ha estat servir la ciutat amb vehemència, malgrat que alguns vulguin treure rèdit polític a costa del nostre honor".

L'oposició, però, no se'l creu. Ahir el va acusar de ser poc valent per haver dimitit poc abans del ple i evitar així el debat polític. "És sorprenent que Bustos hagi tingut temps per atendre tots els mitjans de comunicació i en canvi no hagi tingut ni un minut per atendre els portaveus de l'oposició. Ahir va tenir una primera reunió amb nosaltres i en cap moment va dir que tingués intenció de deixar el càrrec. Tot plegat fa pensar que ha actuat de manera improvisada i no ha tingut el valor de donar la cara", va dir el portaveu de CiU, Carles Rossinyol.

L'oposició tampoc en va tenir prou amb la retirada temporal de Bustos. Va demanar que dimitissin tots els imputats: el regidor i germà de l'alcalde, Francisco Bustos; els també regidors Joan Manau i Ricard Estrada; la dona de l'alcalde i coordinadora de l'àrea de presidència, Montse Costa; la mà dreta de Bustos en l'urbanisme, Manuel Somoza, i el coordinador de l'àrea d'Urbanisme, Xavier Izquierdo. Però si els cessen o no només ho pot decidir Bustos o l'alcalde en funcions. De moment, Sánchez va dir que ho havia de consultar amb els serveis jurídics.

El ple també va aprovar per unanimitat crear una comissió informativa per supervisar tots els contractes. "Volem comprovar tots els contractes que s'han realitzat i verificar que els preus que es paguen s'estan pagant segons els preus del mercat", va assegurar Rossinyol.

Si realment l'oposició s'ensumava que passava alguna cosa al consistori, per què no s'ha actuat fins ara? "Hi havia coses que ens sorprenien, però no teníem indicis que s'estigués cometent cap delicte", es va defensar el portaveu de CiU. Coses tan singulars com el contracte amb l'empresa d'escombraries Smatsa: "Es va pagar un informe de 22.000 euros al Col·legi d'Enginyers, però al final no es va utilitzar i el Col·legi tampoc va tenir accés a tota la informació", va assegurar el el regidor convergent. Un altre indici que passava alguna cosa estranya: el regidor del PP, Jordi Soriano, des de l'oposició, va salvar sempre amb el seu vot Bustos.

L'oposició va carregar contra Bustos. Una de les més vehements va ser la regidora d'EUiA, Marisol Martínez: "L'alcalde cobra més que molts presidents de les comunitats autònomes i ha reservat sous per als seus que corresponen als ministres de l'Estat", va etzibar. Martínez no va deixar de banda la ironia. "Els germans Bustos són experts a dimitir i no marxar".

El portaveu del PSC, Ramon Brugués, va fer una aferrissada defensa de Bustos: "S'estan fent judicis paral·lels i s'ha atacat l'honorabilitat de l'alcalde de Sabadell".

Joan Carles Sánchez serà l'alcalde accidental fins al 6 de gener. El dia de Reis, Bustos haurà de decidir si torna o no a ocupar l'alcaldia. De moment ha decidit apartar-se, però només uns "centímetres". Serà molt difícil que Bustos, addicte a la popularitat i que no es perd ni una festa ni un acte públic, renunciï definitivament i per voluntat pròpia a l'alcaldia.

Ahir molts ciutadans es van quedar sense poder seguir la sessió. A la sala de plens no hi cabia ni una agulla i els "problemes tècnics" van fer impossible poder seguir-lo per internet i la ràdio.

stats