Política 13/09/2015

TV3 emet 'El patriota' davant la negativa dels partits no independentistes als espais compensatoris

PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot, C's i UDC han rebutjat els espais oferts pels mitjans públics catalans

Acn
2 min
mel gibson

BarcelonaLa Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està emetent la programació habitual davant la negativa de PSC, PP, C's, Catalunya Sí que es Pot i UDC a participar en l'espai informatiu compensatori previst per a aquest diumenge a la tarda per la cobertura que els mitjans públics van fer de la Via Lliure. La CCMA va oferir un programa informatiu en dia festiu amb retransmissió en directe per TV3 i Catalunya Ràdio amb entrevistes als representants de partits no independentistes amb la mateixa durada i franja horària de la manifestació, com fixava la resolució de la Junta Electoral Central. Per contra, els partits han presentat recursos a la Junta Electoral Provincial en desacord amb el format.

TV3 emet una pel·lícula i Catalunya Ràdio el 'Tot gira', la programació habitual en aquesta hora de diumenge als mitjans públics. En el cas de TV3, s'emet 'El patriota', un film de l'any 2000 en què Mel Gibson encarna Benjamin Martin, un heroi de la independència… dels Estats Units. Val a dir que aquesta pel·lícula ja estava programada amb anterioritat a la polèmica entre els partits unionistes i la CCMA sobre el temps dedicat a la retransmissió de la Via Lliure.

Cap dels partits convidats ha volgut participar en l'espai especial de compensació per la cobertura que els mitjans de la CCMA van fer de la Via Lliure i C's, PP, PSC i Catalunya Sí que es Pot van tornar a recórrer aquest dissabte a la Junta Electoral Provincial de Barcelona. Demanaven, també, que la compensació fos l'emissió en directe del seu acte central de campanya.

Recursos a la Junta Electoral Provincial i Central

La Junta Electoral Provincial va desestimar aquest dimecres els recursos que havien interposat C's, PP i PSC contra la retransmissió dels mitjans públics de la Via Lliure, perquè va considerar que no es tractava d'un acte de campanya. L'endemà, però, la Junta Electoral Central autoritzava la retransmissió tot i que obligava la CCMA a compensar la cobertura als partits que no hi participen oferint-los espais informatius "en dia festiu i a la mateixa franja horària de la retransmissió en directe, i amb la mateixa durada". Aquest organisme precisava que la compensació havia de ser oferta de manera immediata per la CCMA a les formacions afectades i en termes de proporcionalitat.

Un espai amb entrevistes "compensatori"

La CCMA va oferir a les cinc formacions que no van participar en la Via Lliure un espai informatiu amb entrevistes als seus representants amb la mateixa durada i franja horària destinada a la manifestació i en emissió simultània per TV3 i Catalunya Ràdio. Davant la negativa a participar-hi dels partits, la Corporació va argumentar que l'espai proposat "s'ajusta de forma estricta a les condicions establertes a l'acord de la JEC". Així mateix, va recordar als cinc partits que la JEC "no preveu que les mesures compensatòries hagin de ser negociades i consensuades" entre la CCMA i les candidatures, sinó que, tal com s'indica en l'acord, han de ser "ofertes" a les candidatures.

La CCMA entén que la selecció dels formats o gèneres dels espais informatius de TV3 i Catalunya Ràdio "és una competència exclusiva d'aquests mitjans públics", amb vista a transmetre una "informació veraç, objectiva i respectuosa amb el pluralisme polític i social", tal com estableix la llei de comunicació audiovisual de Catalunya.

stats