Política 05/03/2013

C's justifica la destitució del fiscal de Catalunya per haver-se excedit de les seves competències

ICV ho denuncia com una "barbaritat democràtica" i la CUP hi veu una evidència de la voluntat de l'Estat d'imposar "el pensament únic"

R.tugas/ A.mateo
2 min
El portaveu parlamentari de Ciutadans, Jordi Cañas, durant una roda de premsa al faristol de la cambra / PERE GENDRAU / ACN

BarcelonaEl portaveu al Parlament de C's, Jordi Cañas, ha assegurat aquest dimarts que la destitució del cap de la fiscalia superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver considerat legítim que Catalunya es plantegi celebrar una consulta d'autodeterminació, és "lògica perquè en comptes de complir la llei i de guardar la neutralitat política s'ha convertit en un icona independentista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cañas ha advertit que la feina dels fiscals no ha de ser "aconsellar com vulnerar la legalitat vigent" i que, per tant, la destitució de Rodríguez Sol és deguda al fet que "es va excedir de les seves competències". El portaveu de C's ha assegurat, per contra, que "si el fiscal hagués estat en contra de la independència, no s'hauria atrevit a dir res i no hauria rebut el suport dels separatistes que ara el defensen sota el dret a la llibertat d'expressió".

En una línia ben different, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha criticat el cessament del fiscal en cap i que a Espanya “estigui prohibit preguntar i opinar”.

La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Rovira, ha assegurat que el fiscal de l’estat espanyol ha “iniciat una persecució política contra les persones i entitats que es pronunciïn contra la democràcia i ha demostrat el dèficit democràtic que pateixen les institucions del govern espanyol”.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha titllat el possible cessament de "barbaritat democràtica", atès que "és inèdit" que "s'hagi cessat un càrrec públic per allò que hagi pogut afirmar en nom de la llibertat de l'expressió", mentre que ningú del govern espanyol ha censurat les declaracions del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, contra el matrimoni homosexual. "És una demostració més que un govern afeblit troba en els cops d'autoritat la defensa dels seus arguments", ha afegit.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat hi veu una demostració de la voluntat de l'Estat d'imposar "el pensament únic" i la impossibilitat d'acordar la possibilitat de convocar una consulta. Tanmateix, Arrufat ha evitat defensar al fiscal en cap de Catalunya, "nomenat pel PP i vinculat a l'Opus Dei".

stats