Calviño fa una repassada a Vox i posa dempeus la bancada socialista

La vicepresidenta econòmica es converteix en el millor escut de Sánchez contra la dreta

3 min
Nadia Calviño durant la sessió de control.

MadridL'endemà de l'aprovació al consell de ministres del projecte de pressupostos, l'estrella de la sessió de control al Congrés no ha sigut el president espanyol, Pedro Sánchez, sinó la seva número dos, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que ja fa temps que s'ha convertit en el seu millor escut per frenar els atacs de la dreta i, de tant en tant, llançar algun contraatac a la jugular. Això és just el que ha passat aquest matí en l'intercanvi entre el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, i Calviño. Per més que ho intenti, Espinosa de los Monteros no té la capacitat de Macarena Olona per exasperar els contrincants ni la seva mirada assassina que tant agradava als seus. Llegeix sense força ni convicció un text ple d'exageracions i desqualificacions ("el socialisme és una màquina de crear pobres") que, com ha passat avui, se li poden girar en contra. Això és el que ha passat quan Espinosa ha dit: "Des que vostès van arribar al govern no conec cap espanyol que hagi prosperat". Agafant-se a aquesta afirmació, Calviño ha recitat totes les mesures econòmiques del govern fins a posar dempeus la bancada socialista: "¿De veritat que no coneix cap jove que ara tingui un contracte indefinit gràcies a la reforma laboral? ¿Ningú que percebi el salari mínim? ¿Cap estudiant que tingui una beca? ¿Cap treballador que s'hagi beneficiat d'un ERTO? ¿Del transport públic gratuït? ¿Dels avals de l'ICO? ¿De l'ingrés mínim vital? ¿Però com pot ser que no conegui cap espanyol real?"

Calviño a Vox: "No coneixen cap espanyol real?"

Calviño és l'encarregada de defensar al Congrés les polítiques econòmiques del govern davant els discursos catastrofistes de la dreta, i resulta especialment eficaç gràcies al seu perfil tecnòcrata i liberal. Acusar-la a ella de "comunista" o epítets similars no resulta creïble. A més, el context internacional és ara propici a l'executiu, sobretot després del fracàs de les polítiques neoliberals que Liz Truss pretenia implantar al Regne Unit rebaixant els impostos a les empreses i als rics. En la seva resposta a Cuca Gamarra (PP), Pedro Sánchez no s'ha estat d'atacar per aquest flanc Núñez Feijóo: "És una gran falta d'empatia sentir el seu líder dir que és antic parlar de rics i pobres. El que és antic és abaixar els impostos als rics, com fan al Regne Unit", li ha dit.

El govern espanyol se sent còmode en el debat fiscal malgrat les diferències entre els barons socialistes (alguns han abaixat impostos, d'altres no), ja que el redueixen a la mínima expressió: ¿impostos als rics en aquest moment de crisi sí o no? Com que la dreta està situada en el no, faciliten molt el discurs del govern en el sentit que el PP, Vox i Cs defensen els interessos de les elits econòmiques.

Rufián i el rei

L'altre moment interessant de la sessió de control ha arribat quan el portaveu republicà, Gabriel Rufián, ha preguntat a la ministra de Defensa, Margarita Robles, per les converses entre agents del CESID (actual CNI) que apareixen al documental de la HBO Salvar al rey en què reconeixen que Joan Carles I estava implicat en el 23-F. En la seva resposta, Robles ha demostrat tenir coneixement de les últimes novetats de la política catalana: "No tinc coneixement d'aquest documental, però espero que tingui temps, ara que serà candidat, per veure un altre documental, el que tracta dels vuit homes del CNI que van morir a l'Iraq lluitant contra el terrorisme".

stats