Política 13/05/2019

Puigdemont renunciarà a ser investit president si recull l'acta d'eurodiputat

Afirma que se sent "suspès i bloquejat" com a diputat català i acusa l'Estat de vetar la restitució

Núria Orriols
5 min
Carles Puigdemont durant la roda de premsa de l'ACN aquest dilluns, per la campanya electoral del 26-M

BarcelonaEl candidat de Lliures per Europa (Junts per Catalunya), Carles Puigdemont, ha ofert aquest dilluns una roda de premsa, organitzada per l'Agència Catalana de Notícies, en què ha assegurat que la seva "intenció és ser eurodiputat" i centrar-se en explicar el Procés a les institucions europees. En ser preguntat si mantindrà l'acta del Parlament de Catalunya, ha dit que no ha renunciat "mai a ser president", però que l'Estat ho ha impedit. "Jo no he renunciat mai a ser president. Em vaig presentar el 21 de desembre amb aquest compromís [...], però tots sabeu les circumstàncies que ho impedeixen. L'estat espanyol ha posat un mur d'enginyeria legal per impedir-ho, no perquè no hi hagi una majoria al Parlament i a Catalunya que ho vulguin", ha expressat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha afegit que com a diputat al Parlament se sent "suspès i bloquejat" i ha acusat el govern i els tribunals espanyols de vetar la seva "restitució". Ha evitat, però, parlar del rol del president del Parlament, Roger Torrent, a qui dirigents de JxCat en altres ocasions sí que li han retret haver suspès el ple del 30 de gener. Sí que ha dit, però, que no té previst presentar-se altre cop a unes noves eleccions a Catalunya. "No tinc cap interès a ser candidat a unes eleccions al Parlament de Catalunya; el que sí que voldria és recuperar la normalitat", ha afirmat. També ha pronosticat que no hi haurà nous comicis a Catalunya. "La legislatura ha de ser llarga", ha dit, en relació a l'actual govern de la Generalitat, que creu que no es veurà afectat per la competència electoral de JxCat i ERC en aquest cicle electoral.

Puigdemont defensa que un cop sigui proclamat eurodiputat per la Junta Electoral Central tindrà immunitat parlamentària i podrà recollir l'acta de parlamentari a Madrid, com fixa la llei orgànica de règim electoral. "N'hi ha precedents", ha afirmat, en relació al cas de l'empresari Ruiz-Mateos, que als anys noranta va recollir l’acta a Espanya, tot i que tenia una ordre de detenció, i en aquell moment va prevaler la immunitat. Ara bé, no ha aclarit si ell tornaria per fer aquest tràmit. Ha contestat amb una pregunta: "Respectarà el govern espanyol les regles de joc?". Per a Puigdemont hi ha d'haver un "compromís" de les institucions espanyoles, que actuaran d'acord amb el "dret europeu".

Després de la roda de premsa, el cap de llista del PSOE i ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat que la recollida de l'acta de l'expresident Puigdemont "no és un problema" del govern espanyol -en declaracions recollides a l'ACN-. A parer seu, han de ser les autoritats electorals de l'Estat, seguint els criteris jurídics de l'Eurocambra. L’informe, encarregat pel president del Parlament Europeu Antonio Tajani el mes passat, assegura que Puigdemont hauria de recollir l'acta a Madrid i que la immunitat "només comença amb el mandat" parlamentari i no protegeix davant de "procediments nacionals pendents". L'equip jurídicde Puigdemont considera que aquest document és una versió "de part".

No demanarà tornar a entrar a l'ALDE perquè "no respecta el dret a l'autodeterminació"

En relació a quin grup parlamentari de l'Eurocambra s'adscriuran si JxCat treu representació a les eleccions europees, Puigdemont ha dit que s'afegiran al grup europeu que "respecti el dret a l'autodeterminació i els drets humans". En aquest sentit, ha exclòs el grup liberal, l'ALDE, per l'actitud que ha mantingut amb l'autodeterminació des que s'hi ha incorporat Ciutadans. De fet, els liberals van expulsar el PDECat en aquesta legislatura pel cas 3%.

Puigdemont ha assegurat que la seva intenció a Europa és denunciar la "repressió", treballar per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i promoure propostes de solució política al conflicte en què la Unió Europea es pugui implicar. També ha fixat com a prioritat treballar amb altres electes europeus per combatre la "xenofòbia" i el "retrocés" en termes democràtics de la Unió Europea.

El diàleg i la "pressió europea"

Pel que fa al full de ruta del Procés, l'expresident ha dit que el diàleg sempre ha sigut una prioritat per a ell. "Mai hem trobat una actitud de diàleg a l'Estat", ha denunciat, i ha assegurat que voldria una "negociació" amb el govern espanyol per trobar una solució a l'estil d'Escòcia. Ara bé, tot i que ha dit que sempre mantindran la mà estesa al diàleg, ha afirmat que el Procés "no quedarà bloquejat en un espai de temps indefinit a l'espera que hi hagi una majoria espanyola" que s'obri a l'autodeterminació. No ha concretat, però, com es plasmaria aquest altre camí.

Per a ell, la via "europea" pot ser efectiva per "exercir pressió i vigilància" a l'estat espanyol perquè s'assegui a la taula amb Catalunya d'"igual a igual".

Puigdemont deixa en mans del grup de JxCat la designació d'Iceta

D'altra banda, pel que fa a la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic, Puigdemont ha dit que el PSC "té tot el dret" a tenir un senador, però ha criticat les maneres amb què el president espanyol, Pedro Sánchez, ho ha gestionat. "Va ser precipitat anunciar una presidència feta [la del Senat d'Iceta] quan aquesta persona encara no ha sigut nomenada ni senadora", ha dit. En tot cas, ha assegurat que serà el grup parlamentari de JxCat el que prengui una decisió sobre el sentit de la votació, sense especificar quina seria. Puigdemont ha recordat que ell no podrà votar el líder socialista perquè està "suspès" pel Tribunal Suprem i el mateix Parlament va denegar-li la delegació de vot.

L'expresident també ha lamentat que al llarg d'aquest any i mig cap dirigent del PSC ni del PSOE s'hagi posat en contacte amb ell. "No és cap retret, però denota una actitud", ha dit.

En relació a Oriol Junqueras, Puigdemont ha insistit que li hauria agradat poder compartir llista amb l'exvicepresident. Tanmateix, no ha criticat que s'hagi presentat a les eleccions com a cap de llista d'ERC, perquè "té tot el dret a fer-ho" i ha dit que també hauria de poder està fent campanya en llibertat. "És innocent", ha assegurat. En el terreny personal, ha explicat que s'hi ha pogut "intercanviar missatges de suport" i que per a ell les qüestions polítiques en una situació d'exili i de presó queden en un segon terme davant la situació personal de cadascú.

Puigdemont ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per primer cop en aquesta campanya electoral, en què ha situat l’exili al centre. En els últims dies ha demanat el vot a la ciutadania perquè ell, juntament amb els exconsellers Toni Conín i Clara Ponsatí, puguin “continuar la tasca” que han fet en aquest any i mig dins les institucions europees.

Al llarg de la campanya, evidenciarà la llibertat de moviments que té als països europeus, a diferència d'Espanya –on té una ordre de detenció i presó–, amb la intenció de remuntar el cicle electoral i guanyar els comicis. Divendres va ser a Eslovènia i els pròxims dies farà actes en ciutats europees com Berlín, Londres i Brussel·les. Ponsatí i Comín van viatjar ahir dissabte a Venècia, en la primera visita Itàlia des que van marxar a l'exili.

stats