CONGRÉS DEL PSOE
Política 07/01/2012

Chacón: "Hem de dir el mateix a tot arreu però amb accents diferents"

L'exministra de Defensa confirma a Almeria que opta a liderar el PSOE, carrega contra Rajoy i afirma que "desconfia molt fàcilment de les fronteres"

Ara
2 min
L'exministra a Olula del Río. AFP

BarcelonaL'exministra de Defensa, Carme Chacón, ha confirmat aquest migdia a Olula del Río (Almeria) que es presenta com a candidata a la secretaria general del PSOE i ha carregat contra el nou govern espanyol. Ha criticat que l'executiu de Mariano Rajoy "hagi enganyat" en amagar les seves propostes i en assegurar en campanya que no apujaria impostos. Per contra, el PP "ha anat directament contra els més indefensos", segons Chacón, referint-se a les mesures ja aprovades que perjudiquen els treballadors, els pensionistes pobres, els joves i les classes mitjanes. "Després de tants enganys on és Mariano Rajoy?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidata del PSC el 20-N ha recordat que és "catalana, d'Esplugues", però ràpidament ha afegit que és "néta d'andalusos meravellosos, molt bona gent, i d'una castellana forta, que de ben jove va deixar Burgos per anar a servir a Barcelona, i d'un aragonès indomable, anarquista". És per això que amb aquests antecedents ha explicat que "desconfia molt fàcilment de les fronteres, ningú és millor o pitjor per néixer en un lloc o en un altre". "La causa del socialisme no té fronteres", ha reblat.

De fet, Chacón ha subscrit amb matisos la polèmica afirmació de l'altre aspirant, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va reclamar un mateix discurs del PSOE a tot Espanya. "Hem de dir el mateix a tot arreu però amb accents diferents", ha puntualitzat l'exministra. Aquesta, però, ha estat l'única referència a la diversitat de l'Estat, ja que en tot el discurs ha evitat referir-se en tot moment a l'Espanya plural o federal que reclama el PSC. "És raonable plantejar una base social perquè tots els espanyols tinguin garantits drets en ensenyament, sanitat i dependència siguin d'on siguin", ha defensat Chacón, que ha explicat que el seu "honor més gran" ha estat dirigir el departament espanyol de Defensa.

Tota la intervenció ha tingut també un marcat to electoral, ja que l'exministra s'ha referit constantment a Andalusia i la gestió del seu president, José Antonio Griñán, que es juga al març mantenir el principal feu socialista de l'Estat –l'única autonomia que governen, juntament amb el País Basc–. "Més important que qui lideri el PSOE, és que el PSOE segueixi governant a Andalusia", ha assegurat Chacón.

stats