Política 15/06/2015

Carmena no descarta que Zapata deixi de ser regidor de Cultura i ocupi una altra responsabilitat

L'alcaldessa de Madrid provarà de reorganitzar les funcions del seu equip per aturar les crítiques

Efe
3 min
Manuela Carmena, durant una entrevista amb l'agència EFE. EFE

MadridL'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, considera que "la visió sobre l'humor negre" del regidor Guillermo Zapata aconsella que "pugui tenir altres tasques" que no siguin "les de responsable de Cultura", de manera que aquest dilluns buscarà com "rendibilitzar" la seva posició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Guillem no és un problema, caldrà buscar la manera de poder rendibilitzar millor la seva actuació (...), però en principi no és un problema", ha dit Manuela Carmena en una entrevista amb Efe al recent estrenat despatx de l'Ajuntament de Madrid sobre la polèmica iniciada dissabte pels missatges a les xarxes socials del regidor.

En el seu tercer dia com a alcaldessa, Manuela Carmena abordarà amb Zapata si ha de deixar les seves responsabilitats de l'àrea de Cultura després de conèixer els missatges ofensius contra els jueus i contra la víctima d'ETA Irene Villa, per als quals ha demanat perdó.

Els seus missatges ("Com ficaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer" o "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes de Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis") els va escriure com a exemple d'acudits "vells" i que eren "profundament incorrectes per la seva crueltat", segons va explicar a Efe ahir.

Carmena desconeixia aquests comentaris, que li van despertar preocupació, tot i que assegura que ell ha explicat la seva postura i ella l'entén: "Ara estem en el debat de quin és l'abast de l'humor negre, i sobre aquestes coses parlarem".

Perquè al seu judici la posició que Zapata "té una gran repercussió en la cultura", i en un debat tan controvertit com el del "humor negre" l'Ajuntament ha de mantenir una "actitud prudent" a l'hora de posicionar-se en un lloc o altre del debat.

Per això no veu "un problema" que el seu enfocament sobre l'humor negre aconselli l'adopció "d'altres tasques": "És simplement una cosa que està en el debat de la ciutadania i que, com tots els debats de la ciutadania, cal tenir-los com bons".

I afegeix: "Si la societat critica algunes de les nostres actuacions, caldrà escoltar-les, analitzar-les i resoldre-les".

Diu que entén les crítiques de la resta de grups polítics a l'actitud del seu recent nomenat regidor - "Les paraules poden anar carregades de molta violència i poden fer mal i em preocupa aquest mal" - però creu que si no s'hagués "amplificat" la situació no hauria tingut la mateixa repercussió.

"Si no hi hagués hagut una actitud de cert aprofitament polític que no comparteixo però comprenc doncs no hagués tingut transcendència (...). Però, en fi, no visc en un món ideal", ha comentat a Efe Carmena, que accepta que " altres "són molt més" polítics "que el grup d'Ahora Madrid i tindran "aquestes actituds".

"Jo no sóc de cap partit polític i no em canso de dir que és molt important des de la política i des de la gestió municipal resoldre sobretot els problemes dels ciutadans i no enredar-nos en retrets partidaris entre uns i altres", ha reflexionat.

Però demana no "dramatitzar" la situació en què s'ha vist embolicada en els seus primers passos com a alcaldessa: "És la vida de la política, els ciutadans tenen tot el seu dret a dir el que els sembla respecte de les persones que han triat (. ..) i cal entendre-ho com un acte més de la vida de la representació municipal ".

Valora que el 15-M ara estigui a les institucions

Segueix mantenint que hi ha una diferència "absolutament radical" entre Guillermo Zapata i el regidor de Participació Ciutadana i Transparència, Pablo Soto, que va publicar entre 2012 i 2013 uns 'tuits' ofensius contra l'exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón ("I per al meu proper truc necessitaré una guillotina, una plaça pública i Gallardón").

"Els regidors que hi ha ara, quan eren molt joves (...) van tenir una actitud que podríem anomenar d'indignació juvenil i que va determinar entre altres coses una cosa tan fructífer com va ser el 15-M, però va ser un moviment que tenia actituds verbals agressives", ha dit Carmena, que creu "interessantíssim" que aquest col·lectiu "hagi acceptat entrar a les institucions i emmotllar la seva actituds a les noves responsabilitats".

"No només no tinc en compte (...) quan pensaven i actuaven d'una altra manera, sinó que valoro el canvi que han fet i em sembla fenomenal seguir treballant amb ells. És molt diferent, allò altre és un tema relacionat amb l'àmbit de la cultura ".

Tampoc li preocupa que el PSOE, que va facilitar la seva investidura, li hagi demanat la primera dimissió només començar el seu mandat: "He parlat ja amb Antonio Miguel Carmona i no em preocupa, en política les crítiques em semblen bé i jo no les hi tinc por ( ...) Em sembla molt bé que el PSOE tingui aquesta postura crítica ", explica.

stats