Política 08/04/2021

Càrrecs investigats del Consell Esportiu de l’Hospitalet admeten que no revisaven els comptes

Declaren a la jutge que els van escollir per comprovar la comptabilitat tot i que no en tenien coneixements

Jordi Ribalaygue
3 min
Operatiu policial durant l'escorcoll al Consell Esportiu l'Hospitalet, el 10 de juny del 2020

BarcelonaAlguns càrrecs investigats del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat pel presumpte desviament de fons que esquitxa l’alcaldessa socialista Núria Marín han admès avui al jutjat que no comprovaven la veracitat dels comptes de l’organisme, malgrat que se’ls havia encomanat que els supervisessin. Abans que Marín assisteixi aquest divendres com a investigada davant la jutge d’instrucció, alguns dels vuit càrrecs del consell que han comparegut aquest dijous han explicat que es limitaven a signar els documents que els lliuraven els dos últims exdirectors de l’entitat, Cristóbal Plaza –que va dimitir com a regidor del PSC el desembre passat– i Eduard Galí. A tots dos també se’ls investiga en el cas, en què s’indaga si es va ocultar que fons de l’entitat –finançada amb subvencions públiques i quotes de famílies de l’Hospitalet– es van destinar a pagaments suposadament aliens al foment de l’esport juvenil, com esmorzars no justificats, consumicions en bars de copes, llibres per a ús personal i retribucions a càrrecs i voluntaris per les quals no es tributava.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts judicials han revelat que els investigats s’han desmarcat de les presumptes irregularitats i han justificat que avalaven els comptes sense fiscalitzar-los perquè els seus superiors els hi demanaven. Alhora, han dit que confiaven en Plaza i Galí, a qui han responsabilitzat de les finances juntament amb un comptable mort recentment i una administrativa que va denunciar presumptes anomalies, igual que el regidor socialista Jaume Graells, que va declarar com a testimoni dimecres.

Els investigats que han acudit avui al jutjat d’instrucció número 2 de l’Hospitalet pertanyen a clubs esportius del municipi o militen al PSC, apunten fonts coneixedores dels fets. Alguns han confessat que no tenien coneixements en comptabilitat i que van ser reticents al fet que se’ls nomenés per certificar l’economia del consell. Una extresorera ha assegurat que Plaza la va escollir per al càrrec sense consultar-l'hi abans, informa Europa Press.

Dos balanços diferents

Els declarants també han reconegut que hi havia una comptabilitat “partida” dins el Consell Esportiu, informa l’ACN. Un dels interrogants per aclarir és per què l’organisme presentava dos balanços d’ingressos i despeses diferents, un d’uns 400.000 euros que se sotmetia al parer de la seva assemblea i un altre que traslladava a la Generalitat que pujava a uns 900.000 euros. La diferència de mig milió entre els dos documents ha fet sospitar als investigadors de la UDEF de la Policia Nacional que es podria estar encobrint una caixa B de diners en negre.

Alguns dels implicats al·leguen que es feia per comoditat, perquè els tràmits per justificar subvencions a l’Ajuntament són estrictes, i neguen en tot cas intencions delictives. Per altra banda, un auditor contractat per l'Ajuntament va testificar dimecres que va detectar indicis de pagaments no prou justificats en la documentació que va tenir temps d'analitzar abans que la Policia Nacional la intervingués quan va escorcollar la seu del Consell Esportiu el juny del 2020.

Marín declararà aquest divendres en la causa, oberta pels presumptes delictes de malversació de cabals públics, omissió de perseguir il·lícits, prevaricació, apropiació indeguda, administració deslleial i falsificació documental. L’exregidor Cristóbal Alcázar també hi està citat, igual que el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras (JxCat). La jutge vol aclarir si l’alcaldessa i Figueras van maniobrar per amagar les suposades irregularitats que Graells va descobrir i de les quals va alertar Marín.

stats