Ciutadans
Política 09/12/2022

Carrizosa evita mullar-se per Arrimadas en la guerra interna de Cs

El dirigent se centra de moment en reclamar més autonomia a Catalunya

3 min
Anna Grau, amb una samarreta amb la cara de Carlos Carrizosa, al costat de Carlos Carrizosa

BarcelonaJa fa una setmana que el portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, va declarar la guerra a Inés Arrimadas anunciant que es presentaria a les primàries. I de moment els dirigents del partit a Catalunya encara no han donat suport explícit a la seva líder. Carlos Carrizosa s’ha limitat a reclamar que “es recondueixi” la situació. La neutralitat del sector català de la formació és un silenci notori si es té en compte que és a Catalunya on Arrimadas comptava amb alguns dels seus suports més importants. Diverses fonts del pinyol català de Cs confirmen la decisió d’esperar i no posicionar-se obertament per cap candidat seguint el principi de “prudència”. Ara mateix, asseguren, tots els escenaris estan oberts. I amb la mirada posada en les eleccions catalanes adverteixen: “Ens hem de protegir”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que veus consultades admeten que en un altre moment Carrizosa hauria estat més “contundent” en defensa d'Arrimadas i no descarten que li pugui donar suport depenent de l’evolució dels esdeveniments, ara assenyalen que prioritza la pervivència de Cs a Catalunya. Segons diverses veus, Carrizosa s’ha posat en contacte tant amb la líder taronja com amb Bal per mirar d’arbitrar-hi: “Va aconseguir que parlessin”. El líder del grup parlamentari taronja va treballar braç a braç amb Arrimadas al Parlament i també té bona sintonia amb Bal. Enmig de la guerra a Madrid, doncs, el primer missatge que els taronges catalans han volgut transmetre és el següent: “Poseu-vos d’acord”. Segons una font del partit, és una manera de “pressionar” perquè s’acostin posicions de cara al procés de refundació. 

Dilluns que ve la formació mantindrà una reunió executiva a Catalunya en què decidirà un posicionament depenent del que passi a Madrid, on els dirigents ja s’estan posicionant –Bal, per exemple, compta amb el suport de bona part del grup parlamentari de Cs al Congrés–. Fonts consultades expliquen que tant Arrimadas com la seva mà dreta i secretària general del partit, Marina Bravo, que és diputada a Catalunya i tampoc ha expressat l'opinió sobre el debat intern, estan al cas i comprenen les reserves de la direcció catalana. Sigui com sigui, a mesura que s’aclareixin els bàndols es poden veure més empesos a pronunciar-se.

A més, les mateixes fonts apunten la possibilitat que s’obri una tercera via de cara a les primàries internes sorgida d’un acord entre les dues parts –sonava el nom de l’eurodiputat Adrián Vázquez–, encara que això no queda clar. Tant Arrimadas com Bal volen unitat, però discrepen sobre com s’hi ha d'arribar. “Vull treballar per la unitat, però mai per un immobilisme disfressat”, va etzibar aquest dijous Bal a Twitter.

Arrimadas ha sofert un desgast com a líder que ella mateixa ha assumit. Però més enllà d’això, des de Catalunya hi ha una certa sensació d’haver patit les conseqüències d’un funcionament erràtic a escala estatal, primer per l’estratègia de pactes d’Albert Rivera i després per altres decisions, ja en l'etapa d’Arrimadas, com ara la moció de censura fallida a Múrcia. Encara que una font remarca que la dirigent és “molt estimada” a Catalunya –on va guanyar les eleccions del 2017–, des del principi del procés de refundació Carrizosa ha deixat clara la seva aposta per guanyar autonomia a Catalunya i treballar per una direcció més col·legiada en el futur. “Ens cal capacitat de decisió en iniciatives polítiques, capacitat de decidir pactes postelectorals”, apunta una veu taronja. És per això que la formació va presentar esmenes als estatuts que s’estan debatent en el marc de la refundació, per poder decidir sobre el nom i la imatge del partit a Catalunya. Tenen clar que, més enllà de personalismes, en el context actual s'hi juguen la supervivència.

stats