Política 01/09/2014

El Parlament demanarà demà per unanimitat la compareixença de Jordi Pujol

ERC adverteix que demanarà una comissió d'investigació si l'expresident no compareix abans de divendres

Europa Press
2 min
Pujol surt aquest dilluns del seu pis a Barcelona / EFE

BarcelonaLa Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament votarà aquest dimarts per unanimitat que comparegui en la cambra catalana l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, després de confessar que ha tingut comptes a l'estranger sense regularitzar. La votació, a les 9.30 hores, arribarà l'endemà que el coordinador general de CDC, Josep Rull, assegurés que CiU votarà a favor de la compareixença, que han demanat tots els partits llevat de la federació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ha assegurat que Pujol ha de comparèixer com a molt tard aquest divendres i, si no ho fa, demanarà crear una comissió d'investigació sobre el frau, en la qual a més d'aquest cas podrien incloure-se'n d'altres de relacionats amb la corrupció. Alícia Sánchez Camacho (PP) reivindica una comissió d'investigació. ICV, per la seva banda, vol que el Govern es querelli contra Jordi Pujol.

Oficialment, després de la votació d'aquest dimarts el Parlament sol·licitarà a Pujol la seva compareixença, i serà aleshores quan rebi una comunicació oficial sobre aquesta qüestió de la cambra catalana. CDC va instar Pujol a comparèixer al Parlament: l'hi va demanar el 19 d'agost el coordinador de règim intern i comunicació del partit, Francesc Xavier Sánchez, que es va reunir amb l'expresident el 19 d'agost a Queralbs.

El front judicial

I mentre el front parlamenti es posa en marxa aquest dimarts, el front judicial segueix endavant. La Fiscalia ha rebut dues querelles pel cas Pujol de dues organitzacions ultres, Manos Limpias i Plataforma per Catalunya (PxC). Aquest dilluns també han anunciat que s'hi querellaran Podem i Guanyem, d'una banda, i diverses entitats veïnals de Catalunya, de l'altra. La Fiscalia Anticorrupció rebutja de moment que les diferents investigacions obertes a la família Pujol Ferrusola puguin arribar a acumular-se en un únic procediment. Addueix que es tracta de casos diferents. Així les coses, les investigacions obertes segueixen el seu curs al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona —contra l'expresident i la seva dona, Marta Ferrusola—, a l'Audiència Nacional —contra Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès— i a la mateixa Fiscalia —contra Oleguer Pujol.

La jutge d'Andorra que tramita la petició d'informació sol·licitada pel magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz sobre les activitats de Jordi Pujol Ferrusola ha advertit que només col·laborarà amb la justícia espanyola si el delicte de blanqueig de capitals que li atribueixen va associat a altres de corrupció.

stats