Política 15/04/2015

La jutge del cas Pujol descarta imputar Banco Madrid per haver regularitzat la fortuna familiar

La magistrada rebutja la petició de Manos Limpias i fins i tot considera que l'entitat bancària va ajudar a fer aflorar els diners

Acn
2 min
Jordi Pujol en una imatge d'arxiu /PERE TORDERA

BarcelonaLa jutge que investiga l'origen dels diners de la família Pujol Ferrusola amagats a Andorra ha rebutjat la imputació de Banco Madrid i els seus representants que havia demanat el sindicat Manos Limpias. Aquesta entitat acusava el banc d'haver col·laborat en l'encobriment dels fons a la Hisenda espanyola, però la magistrada ho ha descartat, i considera, fins i tot, que Banco Madrid ha ajudat a fer aflorar aquests diners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dona de l'expresident català, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills, Mireia, Pere i Marta, van obrir el 10 de juliol passat comptes a l'entitat madrilenya, on van dipositar més de tres milions d'euros procedents de la Banca Privada d'Andorra (BPA), matriu de Banco Madrid. La magistrada admet que el banc madrileny no va demanar a la família Pujol Ferrusola documents que acreditessin que l'origen dels fons era un suposat llegat familiar, sinó que es va refiar del que deien els dipositants.

La jutge recorda que actualment no hi ha constància que encara quedin diners a Andorra i que, per tant, encara s'hagin de regularitzar part dels fons familiars. Si es van transferir tots els fons de la BPA a Banco Madrid, la regularització seria correcta, però per confirmar-ho falta la cooperació de les autoritats judicials andorranes.

A més, la interlocutòria afegeix que Banco Madrid va prendre precaucions perquè els diners no anessin a cap altre destí que no fos Hisenda. De fet, després de pagar les declaracions complementàries, actualment els quedarien 1,3 milions d'euros de saldo, que preveuen guardar per pagar la més que probable multa que els posarà Hisenda. Tot i que Banco Madrid està en concurs de creditors, en principi els Pujol Ferrusola tindran disponibles tots els seus diners.

La defensa i la fiscalia també es van oposar a la imputació del banc madrileny, i el ministeri fiscal recorda que va ser Banco Madrid qui va avisar el servei antiblanqueig del Banc d'Espanya del possible origen il·lícit dels fons. La jutge ha tornat a citar al maig la gestora dels fons de Mireia Pujol, ja que es va negar fa uns dies a declarar al·legant que l'emparava el secret professional.

stats