Corrupció

El cas Tarragona Ràdio: subvencions, dinars i publicitat sota sospita

La Fiscalia investiga les denúncies dels responsables actuals mentre el PSC hi veu una “caça de bruixes”

Joan Abel Yuste
3 min
Un estudi d’una emissora radiofònica en una imatge d’arxiu.

BarcelonaSubvencions encobertes a associacions de la ciutat per teixir una xarxa clientelar; pagaments amb diners de la ràdio municipal de serveis de l’Ajuntament i àpats per valor de 60.000 €. Això és el que la Fiscalia investiga arran de la denúncia de l’actual equip directiu de Tarragona Ràdio, que assenyala males praxis amb els mitjans de comunicació locals. Josep Maria Bonet, exgerent de l’entitat, que va ser cap de gabinet de l’exalcalde tarragoní del PSC, Josep Félix Ballesteros, és el principal assenyalat en una informació que va avançar ara fa algunes setmanes el periodista Rafa Marrasé al digital Porta Enrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les sospites van començar amb el canvi de color al consistori el 2019, quan va passar a mans d’ERC l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT), de la qual depèn l’emissora. Els nous responsables van detectar-hi “presumptes irregularitats” des de feia almenys deu anys. Arran d’aquest fet es va encarregar un informe extern de la comptabilitat de Tarragona Ràdio, al qual ha tingut accés l’ARA, que recomana traslladar la informació a la Fiscalia davant la possibilitat que “hi pugui haver hagut una pràctica habitual de contractació al marge de qualsevol procediment reglat”.

L’informe analitza més de 200 factures que sumarien gairebé 800.000 euros des del 2009 fins al 2019 que s’escaparien de l’objecte social de la ràdio, malgrat que adverteix que la investigació judicial final en podria incloure més. Segons l’estudi comptable, alguns dels pagaments que el consistori tarragoní hauria hagut d’assumir durant aquell període es van fer des de la ràdio, com l’execució dels espectacles de la inauguració i cloenda dels Jocs Juvenils Europeus del 2010, que sumen un total de 30.608,00 €, un dossier de la candidatura de Tarragona als Jocs Mediterranis del 2017 per 20.963,79 €, el lloguer de dues pistes de patinatge sobre gel per a l’hivern del 2011, amb un cost de 38.100 €, la producció d’un festival de bricolatge el 2011 per 30.000 €, o l’elaboració del llibre 2 anys de Govern de Progrés per Tarragona, per 5.408 €, entre altres. Membres de l’entorn de l’antic consistori defensen que la participació de l’emissora en aquests esdeveniments formava part de la seva responsabilitat social corporativa en forma de publicitat.

Però més enllà d’aquests pagaments que hauria assumit l’entitat pública, l’informe detalla també l’atorgament "d’una mena de subvencions encobertes en forma de "col·laboració" amb diferents entitats tarragonines". En aquest sentit, s’exposen col·laboracions amb associacions, clubs esportius i entitats vinculades a la Setmana Santa i a les festes de la ciutat. A part, també s’hi recullen factures a restaurants que sumarien més de 60.000 € en total.

Una pràctica habitual

Amb tot, segons Paula Varas, actual presidenta del consell d’administració de l’EMMCT i regidora d’ERC, no sembla que fossin pràctiques per enriquir-se personalment, sinó principalment per desviar la despesa del consistori i “teixir una xarxa clientelar”. “Segurament eren subvencions que es demanaven a l’Ajuntament però que es pagaven a través de la ràdio”, denuncia Varas, que explica que es van arribar a convertir en habituals: “Quan vam tallar aquestes despeses, moltes associacions que hi estaven acostumades ens exigien aquests pagaments”.

El llavors gerent i cap de gabinet de l’alcalde, Josep Maria Bonet, ha declinat fer cap declaració sobre el cas, mentre que Sandra Ramos, portaveu del PSC a l’Ajuntament, denuncia una “caça de bruixes” contra Bonet i apunta que aquest informe és un intent d’ERC de desviar l’atenció respecte al “descontentament popular” amb l’actual govern municipal: “Criticar l’única alternativa és la via que té ERC per fer política”. En tot cas, assegura que si hi hagués qualsevol tipus d’irregularitat, Ballesteros no n’era coneixedor. Varas, però, apunta la doble condició de Bonet -gerent de la ràdio i cap de gabinet de l’alcalde- com a element clau del cas: “Òbviament devia saber-ho”.

El cas de Tarragona Ràdio no és l’únic que posa sota sospita Ballesteros. El cap de llista socialista té pendent un judici pel cas Inipro, un presumpte desviament al partit de fons de serveis socials, pel qual està apartat de militància. El PSC, que recorda que cap de les altres demandes presentades contra membres del seu grup ha prosperat, diu que espera el judici del cas “perquè quedi clar que no hi ha cap delicte”.

stats