Ayuso admet que el seu germà va cobrar 55.580 euros per comprar mascaretes a la Xina

Casado veu falta "d'exemplaritat" en la gestió de la presidenta madrilenya

4 min
Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso en una imatge d'arxiu

MadridLluny de baixar de decibels, la batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso puja de grau i la distància entre tots dos s'eixampla encara més. El president del PP va estar callat durant tot el dijous mentre el PP es partia pel mig, però aquest divendres ha decidit trencar el seu silenci i defensar-se de les acusacions que li va llançar la presidenta madrilenya. El suposat espionatge orquestrat per la direcció estatal contra Ayuso ha passat a un segon pla, i Casado ha posat el focus en la comissió que es va endur el germà de la presidenta de la Comunitat per la compra de mascaretes durant la primera onada de la pandèmia. Així, ha acusat Ayuso de falta "d'exemplaritat" i li ha exigit les explicacions que no li va donar en una reunió al setembre ni tampoc a l'octubre en la trobada que va mantenir amb el secretari general, Teodoro García Egea. Les explicacions han arribat finalment aquest divendres en forma de comunicat. Ayuso ha admès que el seu germà va cobrar una comissió de 55.580 euros, més IVA, per comprar 250.000 mascaretes a la Xina i subministrar-les a l'empresa Priviet Sportive, que al seu torn les va vendre a la Comunitat de Madrid per 1,5 milions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta madrilenya ha rebaixat, així, la xifra de 280.000 euros que Génova havia atribuït a Tomás Díaz Ayuso. Casado, de fet, en una entrevista a la COPE ha explicat que van tenir accés a aquesta informació a través de "dades fiscals i bancàries" que provenien d'"institucions públiques", però ha negat que vingués de la Moncloa. Tot i admetre aquest cobrament, la presidenta ha negat que fossin comissions. "És una contraprestació per la seva feina, no una comissió per intermediació", ha apuntat en un comunicat. Ayuso ha reconegut que el seu germà va facturar el 2020 fins a quatre vegades amb l'empresa en qüestió, però assegura que les altres tres factures no "tenen relació" amb la Comunitat de Madrid. Segons el govern madrileny, tots aquests cobraments es van fer de forma legal.

Ayuso ha fet pública aquesta informació només perquè ha vist atacada la seva "honorabilitat", ha afirmat. De fet, el conseller d'Economia i Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty, ha evitat respondre sobre si han facilitat les dades al PP. "És públic. Està a l'abast de qualsevol", s'ha limitat a respondre en roda de premsa. Més enllà de la legalitat o no del cobrament d'aquests diners, el que Casado ha posat en dubte ha estat la gestió en si. "La qüestió és si s'entén que l'1 d'abril, quan morien a Espanya 700 persones cada dia, es pot contractar el teu germà i que rebi 280.000 euros de benefici per vendre mascaretes", ha criticat Casado abans que Ayuso fes pública la xifra de 55.580 euros.

Ayuso ha contradit tot el que ha dit Casado pocs minuts després que acabés l'entrevista. A la mateixa cadena COPE, la presidenta madrilenya ha explicat que va informar el líder popular que no hi havia res d'il·legal en el contracte i ha apuntat directament Teodoro García Egea com a responsable de tot aquest entramat. Ayuso ha assegurat que al PP hi ha "algú obstinat" a aconseguir que ni a ella ni a Casado els vagi bé, que al líder popular "l'estan enganyant" i que no va demanar avançar el congrés de Madrid per tapar tota aquesta qüestió, com ha dit Génova.

La relació entre els dos dirigents conservadors està més que trencada a hores d'ara. "Estic sorprès i decebut. No em mereixo això quan sempre li he donat un suport [a Ayuso] del qual no em penedeixo", ha lamentat el líder popular, que ha acusat la presidenta madrilenya d'allargar un "muntatge" per no donar explicacions sobre les comissions que va cobrar el seu germà. El conflicte es va cobrar una primera víctima aquest dijous. Va ser el coordinador d'alcaldia de l'Ajuntament de Madrid, Ángel Carromero, qui va deixar el càrrec per la seva presumpta implicació amb l'intent d'espionatge a Ayuso. Aquest divendres s'hi ha sumat el responsable de la comunicació digital del PP, Ismael Sirio López, que, tot i fer pública la seva renúncia en plena guerra al partit, ha assegurat que estava "meditada" d'abans.

Els barons demanen unitat

Veient que la batalla continua in crescendo, tots els barons del PP han començat a fer una crida a la unitat i a abaixar el to. Així, per exemple, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha instat Casado a seure amb Ayuso "sols i sense intermediaris" perquè el problema no s'hagi de solucionar en un congrés. El dirigent popular no s'ha volgut mullar sobre si hauria de cessar el secretari general, Teodoro García Egea, però sí que ha demanat prendre "decisions". De fet, Teodoro García Egea és un dels noms que diversos membres del partit posen a la diana com a responsable d'aquesta crisi interna. El president de Múrcia, Fernando López Miras, ha estat l'únic que ha tancat files amb la direcció popular. Qui encara no s'ha pronunciat és el president del PP català, Alejandro Fernández. Fonts de la formació es mostren preocupades i creuen que el conflicte "desorienta el militant". Diversos càrrecs electes com Manu Reyes, Xavier García Albiol i el mateix secretari general, Santi Rodríguez, això sí, s'han situat al costat de Casado.

Mentrestant, el govern espanyol observa amb perfil baix "l'espectacle" del PP, en paraules de la seva portaveu, Isabel Rodríguez. El president espanyol, Pedro Sánchez, també s'hi ha referit des de Brussel·les i ha reclamat que "s'aclareixi qualsevol dubte i acusació de corrupció". Per la seva banda, Més Madrid, el PSOE i Unides Podem han presentat escrits davant la Fiscalia perquè investigui el contracte del govern madrileny vinculat al germà de la presidenta. La líder de Més Madrid, Mónica García, ha precisat que el govern popular podria incórrer en delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències, i ha augurat que és "la primera pedra" d'un cas de corrupció. Al seu torn, Juan Lobato (PSOE) també ha apuntat cap a un delicte de tràfic d'influències i ha afegit que el PP té "una llarga trajectòria" en aquestes pràctiques.

stats