Feijóo fa el pas i optarà a liderar el PP

L'actual president gallec es distancia de l'oposició crispada de Casado: "No vinc aquí a insultar Pedro Sánchez, vinc a derrotar-lo"

4 min
Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a la junta directiva del PP de Galícia

MadridS'ha fet esperar exactament una setmana per ser escrupolós amb els processos interns, però finalment aquest dimecres Alberto Núñez Feijóo ha fet el pas: presentarà la seva candidatura per liderar el PP. Esvaeix així tots els dubtes, si és que encara en quedava algun, sobre qui rellevarà l'encara president del PP, Pablo Casado. Des de Santiago de Compostel·la i davant de la junta directiva dels populars gallecs, el president de la Xunta ha vestit de gala el seu anunci, una decisió "precipitada, però meditada", per liderar un PP sota mínims després d'una disputa pública sense precedents entre Casado i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. I és precisament d'aquesta "política de trinxeres" de la qual vol fugir Feijóo, que aspira a reconstruir la unitat al partit per intentar travar una alternativa "fiable" que li aplani el camí cap a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Feijóo, en la seva primera carta de presentació com a líder del PP, ja ha marcat distàncies amb la direcció que encara presideix Pablo Casado -i que abandonarà en el congrés de l'1 i 2 d'abril-. "El partit que volen els espanyols que necessiten una alternativa madura, fiable i amb sentit d'estat", ha defensat el dirigent gallec. Unes paraules que demostraven distància amb l'oposició crispada i de confrontació que ha exercit Casado durant gairebé quatre anys. "En aquesta vida no tothom l'encerta sempre", ha afirmat, en referència a la gestió del seu antecessor, tot i que ràpidament ha assegurat que hi ha hagut "molts encerts" que li serviran a Feijóo per cantar "victòria" davant el president espanyol, Pedro Sánchez. És evident que Feijóo rebaixarà els decibels contra el govern de coalició -tot i criticar-ne de dalt a baix la gestió-. "No vinc aquí a insultar Pedro Sánchez, vinc a derrotar-lo", ha acabat sentenciant.

Feijóo ha posat els seus 13 anys de gestió al capdavant del govern gallec i les seves quatre majories absolutes com a aval per fer tornar el PP a la Moncloa. I que hi arribi sense dependre de l'extrema dreta, com el gallec ha aconseguit a la Xunta. En aquest sentit, Feijóo ha aprofitat per desmarcar-se de Vox, un dels principals maldecaps que haurà de fer front a partir de l'abril. Així, ha posat en valor l'Espanya de les autonomies i ha remarcat que en cap cas és una "amenaça" sinó una "oportunitat per enriquir i enfortir la nació, Espanya". Es distancia així dels vaivens de Casado a l'hora de relacionar-se amb l'extrema dreta, però també deixa entreveure com vol que sigui la seva gestió al partit: que cada territori tingui autonomia per prendre les seves decisions sense la intromissió de Génova. Una política que, per a Feijóo, no està renyida amb la unitat: "No va de vèncer els uns als altres, sinó que el partit en surti enfortit". El líder gallec, de fet, s'ha compromès a fer tornar els afiliats que han marxat del partit desencantats amb la gestió de la direcció dels últims quatre anys, a més de fer valer l'experiència dels seus predecessors: els expresidents José María Aznar, Mariano Rajoy i Pablo Casado.

El precedent del 2018

Feijóo ha dit que no havia buscat ni tampoc "ambicionat" dirigir el PP, però que assumeix el repte per "obligació institucional i moral". El cert és, però, que el polític gallec ja va estar a punt de fer el pas fa quatre anys, en el congrés del juliol del 2018. Finalment, el fet que el partit anés a un congrés amb diverses candidatures i sense rebre l'aval públic de pesos pesants com l'expresident Mariano Rajoy va portar-lo a fer-se enrere i a quedar-se a Galícia, on ha encadenat quatre majories absolutes. Llavors, va comunicar la decisió entre llàgrimes en un acte del partit. Aquest dimecres tampoc no les ha pogut evitar per anunciar tot just el contrari, que aquest cop sí que optarà a liderar el PP.

Tot i que aquest mateix dimarts Feijóo va esperonar els militants a presentar-se al congrés que el partit celebrarà a Sevilla el primer cap de setmana d'abril, és improbable que el dirigent gallec hagi de confrontar la seva candidatura amb algú de pes després que hagi pactat amb el mateix Casado el seu pas endavant. L'objectiu era cosir les ferides de les disputes de l'última setmana amb una sortida d'unitat que aglutinava el suport de tots els barons i, amb més o menys resignació, també el de l'encara president de la formació conservadora. La mateixa Ayuso ha fet explícit el seu suport a Feijóo aquest dimecres en un tuit. Tots dos han fet pinça per desbancar tant Pablo Casado com el ja ex secretari general del PP, Teodoro García Egea, del capdavant del PP.

Abandonarà ara la Xunta Feijóo? "És perfectament possible ser president d'una comunitat i d'un partit", ha contestat quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió en el col·loqui recollit per l'agència Efe. "A Galícia no la deixaré en un mes", ha afegit. La seva intenció, ha dit, és que durant els mesos de març i abril continuï endavant amb la "planificació" del govern gallec. "A partir d'aquí, ja veurem què passa", ha apuntat Feijóo, que s'ha mostrat compromès amb el compliment de les seves obligacions a Galícia i també les que hagi d'assumir en un futur a escala estatal. L'oposició al Parlament gallec, però, ja li ha demanat que dimiteixi com a president de la Xunta si agafa les regnes del PP.

Montesinos abandonarà la política

Mentre Feijóo fa un pas endavant, els últims fidels a Pablo Casado en fan un endarrere. És el cas del vicesecretari de comunicació i diputat al Congrés, Pablo Montesinos, que aquest dimecres ha anunciat que abandonarà la política i el seu escó a la cambra baixa un cop passi el congrés de l'abril. En un comunicat, Montesinos explica que va "entrar a la política per Pablo Casado" i, per tant, ara que el dirigent popular deixarà la presidència del partit, ell també abandonarà les seves responsabilitats polítiques. Casado encara no ha anunciat si deixarà també el seu escó al Congrés després del congrés de l'abril. Aquesta setmana, però, ja no ha assistit al ple de la cambra baixa.

El president del comitè organitzador del congrés del PP, Esteban González Pons, ha assegurat en declaracions a Telecinco que la nova direcció del partit reserva algun lloc a Casado "sense cap dubte". Qui de moment ha anunciat que mantindrà el seu escó és Teodoro García Egea –tot i que aquest dimecres no s'ha presentat al ple–. González Pons, en aquest sentit, ha dit que demanarà a Egea que no deixi la política.

stats