Ayuso boicoteja l’adeu de Casado pactat amb els 'barons'

Demana expulsar del PP els implicats en el suposat espionatge mentre l'encara líder popular diu que no es mereix aquest comiat

5 min
Isabel Díaz Ayuso al costat de la resta de barons aquest dimarts a la junta directiva del PP

MadridEl que per a Pablo Casado havia de ser un comiat més o menys plàcid al PP després del profund enfrontament amb Isabel Díaz Ayuso, la mateixa presidenta madrilenya l'ha tornat a fer miques. Els barons van concedir un últim desig a l'encara president dels populars en la reunió que van mantenir dimecres passat a la nit i que va acabar de matinada: mantenir-se al càrrec fins al congrés extraordinari de l'abril a canvi de renunciar a presentar-se a la reelecció. D'aquesta manera, Casado es podia acomiadar davant dels quadres del partit en la junta directiva d'aquest dimarts, que ha servit per convocar el congrés per als dies 1 i 2 d'abril a Sevilla -i que acabarà amb un comitè executiu el dia 3-. Davant els més de 400 membres de la junta directiva, Casado ha dit adeu a la presidència del PP derrotat i sense fer sang, però Ayuso li ha tornat a passar per sobre. La presidenta madrilenya ha acabat eclipsant la seva intervenció i, lluny d'abaixar l'espasa, ha exigit "expulsar" del partit a tothom qui hagi estat implicat en la suposada operació d'espionatge cap a ella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta madrilenya no en té prou amb haver liquidat l'actual líder conservador, sinó que aquest dimarts ha llançat un avís a la propera direcció popular, que amb tota probabilitat encapçalarà el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo: vol arribar fins al final d'aquesta qüestió. "Les persones que en lloc de treballar pel partit s'han dedicat a destruir-me han de ser apartades", ha afirmat Ayuso a la sortida de la junta directiva i en declaracions davant dels mitjans de comunicació. A dins, la presidenta ja havia pres la paraula per recriminar a Casado i al seu ja ex secretari general Teodoro García Egea -que no ha participat en la reunió d'aquest dimarts- que haguessin intentat crear una trama per "investigar-la". De fet, els ha contestat amb el mateix argument que el líder popular va fer servir a la Cope fa dues setmanes per posar en dubte la seva gestió: "Quan a Madrid morien 700 persones [al dia], hi vam deixar literalment la salut per salvar vides. I això és una cosa que ens han reconegut els ciutadans a les urnes. Espero que el meu partit també".

"Tinc la consciència molt tranquil·la"

Abans que Ayuso evidenciés que ella no havia enterrat la destral de guerra, el líder popular s'ha acomiadat del càrrec admetent que se n'anava sense haver pogut culminar la feina al capdavant de la formació però amb la "consciència molt tranquil·la", sense "rancor" ni tampoc "frustració". Casado ja no serà aquest dimecres al Congrés per respondre a la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la guerra a Ucraïna. Serà l'actual portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra, qui assumirà el pes a la cambra, preguntant a Sánchez en les sessions de control, per exemple. De moment, Casado manté l'escó al Congrés, tot i que Gamarra no ha volgut desvelar si el deixarà.

El líder popular ha lamentat la manera com ha hagut de posar punt final a la seva trajectòria com a president del PP: "Crec sincerament que no m'ho mereixo ni s'ho mereixeria cap de nosaltres". Una afirmació que no ha compartit Ayuso. "Des de casa meva s'ha fet l'impossible per fer-me fora de la política", ha replicat la presidenta de Madrid, segons l'àudio complet de la seva intervenció al qual ha tingut accés la Cadena SER. Ayuso, de fet, encara ha anat una mica més enllà i ha comparat la persecució que diu que ha patit amb la de l'exalcaldessa de València Rita Barberà, acorralada per la corrupció i que va morir el novembre de 2016. "Quantes Rites Barberà deixarà aquest partit a la cuneta?", s'ha arribat a preguntar.

"No es poden tancar ferides en fals", ha avisat. Amb tot, ja fora de la reunió, Ayuso ha evitat donar noms i tampoc ha apuntat directament a García Egea, que va dimitir la setmana passada i a qui algunes informacions han situat com a coneixedor de la trama. Qui hauria tirat endavant l'operació, en tot cas, seria el ja excoordinador d'alcaldia de l'Ajuntament de Madrid, Ángel Carromero, que també va abandonar el càrrec just el mateix dia que esclataven les hostilitats públiques entre Ayuso i Casado. La setmana passada també es va donar de baixa de militància del partit.

Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso s'han tornat a trobar cara a cara després de l'última reunió que van mantenir ara fa deu dies en secret a Génova. La trobada havia de servir per fer les paus però no va funcionar. Al contrari, el conflicte encara es va agreujar més, fins al punt que el cercle de confiança de Casado el va acabar deixant sol. A banda de la presidenta madrilenya, també ha pres la paraula a la reunió l'exportaveu del partit i diputada al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, per demanar un debat ideològic i no només de candidats. Una petició que el president del comitè organitzador del congrés, Esteban González Pons, ha rebutjat hores després en roda de premsa per falta de temps.

Pablo Casado a l'arribada a la junta directiva d'aquest migdia a Madrid

Promesa de "lleialtat" al nou líder

Casado ha intentat tancar la seva etapa al capdavant del partit demanant travar un "projecte d'unitat" després d'una setmana de disputes públiques que ha qualificat "d'inèdites en la història de la democràcia". "Que no ens dediquem ni un minut més a parlar de nosaltres, sinó del que necessiten urgentment els espanyols", ha demanat. L'encara president popular se n'ha anat prometent, en aquest sentit, "lleialtat" a Feijóo, l'escollit pels barons per substituir-lo. El dirigent gallec encara no s'ha postulat oficialment, però tots els dirigents territorials el veuen com l'única alternativa per fer reflotar el partit després de la crisi.

A la sortida de la junta d'aquest migdia, Feijóo s'ha resistit encara a fer el pas i ha explicat que primer convocaria la junta directiva del PP de Galícia per debatre la qüestió. "Veurem com des de Galícia podem ajudar i comprometre'ns davant la situació del PP", ha afirmat. La reunió serà aquest dimecres a les 17.30 h a Santiago de Compostel·la, és a dir, que el polític gallec podria anunciar des de Galícia la seva candidatura a presidir el PP estatal. Malgrat que totes les mirades estan posades en ell perquè sigui qui passi a dirigir el partit, Feijóo ha esperonat tots els militants del PP que vulguin liderar la formació conservadora a fer el pas en el congrés del mes d'abril.

Ayuso no ho farà: ha tornat a descartar-se aquest dimarts per a la cursa per liderar el PP i ha fet pinya amb la candidatura de Feijóo. A canvi, el president de la Xunta s'ha tornat a posar al costat de la presidenta madrilenya en la batalla que ha mantingut amb Casado: "És una persona honorable, que defensarem perquè creiem en la seva honorabilitat, perquè no ens presenta dubtes la seva honorabilitat". Feijóo és conscient que la convivència amb Ayuso pot ser un dels seus maldecaps quan lideri el PP. De fet, el primer que es trobarà sobre la taula serà la petició de la presidenta madrilenya d'"expulsar" els que haurien ideat la trama per espiar-la. Tot i que ha afirmat que ella no serà un "problema" al PP perquè no té "ferides obertes" ni pensa en "revenges", Ayuso ha estat taxativa a l'hora de demanar arribar fins al final d'aquesta qüestió. En aquest sentit, González Pons no s'embrutarà les mans i ha dit que ho deixarà per a la propera direcció: "Serà la nova direcció qui digui què s'ha de fer, queden 30 dies".

El partit descarta l'expedient a Ayuso

L'expedient informatiu que va anunciar l'ex secretari general del PP Teodoro García Egea contra Isabel Díaz Ayuso per la comissió que es va endur el germà de la presidenta en una operació de compra de mascaretes a la Xina ha acabat sent això, un anunci. L'informe no es va arribar a obrir mai i aquest dimarts el coordinador del congrés dels populars, Esteban González Pons, ho ha confirmat en roda de premsa quan ha explicat que el partit ha rebutjat fer aquest pas. Segons l'agència Efe, la presidenta del comitè de garanties, Andrea Levy, ha enviat un escrit a Ayuso en què li ha comunicat que ha rebut una "informació explicativa" que considera "suficient" per arxivar l'expedient (en referència als 55.850 euros que Ayuso va admetre que va cobrar el seu germà). "La direcció confia absolutament en l'honorabilitat d'Ayuso. Quan es confia en l'honorabilitat d'algú no fa falta que ningú doni explicacions", ha afirmat González Pons. La decisió dels populars arriba el dia que Eldiario.es publica que l'adjudicació del contracte per les mascaretes es va firmar a mà i no tenia codi de verificació, fet que el govern madrileny atribueix a un "error informàtic".

stats