Política 17/08/2020

Casado fulmina Álvarez de Toledo per satisfer l'ala moderada del PP

La ja exportaveu dels populars al Congrés carrega contra el líder del partit

Ot Serra
3 min
La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, en una intervenció a l'hemicicle

MadridCayetana Álvarez de Toledo mor matant. El president del PP, Pablo Casado, ha destituït aquest dilluns la fins ara portaveu al Congrés, que hi ha reaccionat carregant amb duresa contra el líder popular. El cessament ha arribat l'endemà d'una entrevista a El País en què l'encara diputada -no ha aclarit si deixarà l'acta- acusava la direcció del partit d'invasió de competències al grup parlamentari. Unes paraules que representen un "atac a l'autoritat" de Casado, segons li hauria traslladat aquest matí en una reunió a la seu de Génova, i que han portat el líder de la formació conservadora a destituir-la. "Pensament crític no és indisciplina", ha defensat Álvarez de Toledo, que ha afirmat que "sota aquesta visió de partit només prosperen persones que repeteixen consignes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El moviment de Casado també serveix per enviar un missatge als crítics que recelen de l'escorament a la dreta. La nova portaveu, Cuca Gamarra -que va donar suport a Soraya Sáenz de Santamaría a les primàries del partit-, cedeix la vicesecretaria de política social a Ana Pastor, que entra així a la direcció del PP. Tant l'exalcaldessa de Logronyo com l'exministra de Sanitat són dos actius del marianisme i, per tant, de l'ala teòricament moderada de l'organització. A més, la reordenació també esquitxa Pablo Montesinos, que seguirà com a vicesecretari de comunicació però serà rellevat com a portaveu del partit per l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida.

A llarg termini, i en funció de si efectivament el PP s'allunya de Vox, pot ser un moviment que a Casado li serveixi per frenar una eventual cursa d'Alberto Núñez Feijóo cap a la presidència del PP. A curt termini, caldrà veure si afecta en l'actitud com a primera força de l'oposició, ara que urgeix l'aprovació d'uns nous pressupostos. De fet, Álvarez de Toledo ha deixat caure que el líder del partit també ha argumentat que li preocupava el seu rol per la "nova etapa política" que s'obria després de les vacances, i ha citat la negociació dels comptes -que fonts de la formació neguen que vulguin acordar- i la renovació del Consell General del Poder Judicial: la diputada s'oposa que es desencalli amb un acord amb el PSOE per repartir-se les cadires de l'òrgan de govern dels jutges.

Xoc amb García Egea

La decisió s'ha precipitat després d'una setmana enrarida pel cessament de Gabriel Elorriaga, coordinador del grup parlamentari -proper a Álvarez de Toledo- que havia passat a diputat per la baixa de l'exministra Isabel García Tejerina. Génova va adduir que els estatuts marcaven que els dos càrrecs no eren compatibles, però Álvarez de Toledo insistia que aquestes decisions corresponien a la portaveu. És a dir, a ella. En roda de premsa aquesta tarda, ha acusat el secretari general, Teodoro García Egea, "d'intentar restringir l'autonomia i la capacitat d'acció de la direcció del grup parlamentari". "Cap portaveu del PP a l'oposició ha tingut menys autonomia que jo", ha assenyalat Álvarez de Toledo. L'entorn de García Egea ja va deixar caure els últims dies que l'activitat de la portaveu el relegava a un segon pla.

Feia setmanes que dirigents del PP es negaven a dir en públic el que deien en privat: que hi havia certa incomoditat amb Álvarez de Toledo, considerada un vers lliure per les sortides de to -va titllar de terrorista el pare de Pablo Iglesias- i l'excessiva bel·ligerància a la cambra baixa contra el vicepresident segon i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. A l'entrevista a El País, la portaveu cessada subratllava que era saludable que dins d'un partit pogués haver-hi diferències i rebutjava les etiquetes que se li atribueixen. Per exemple, advertia que ha combinat la seva oposició al "feminisme victimista" amb la defensa d'un govern de concentració amb el PSOE que exclogués Podem. En definitiva, que se la podia considerar "dura" amb algunes qüestions i "moderada" amb d'altres.

El fitxatge estrella de Casado

Álvarez de Toledo, que havia desertat del PP de Mariano Rajoy el 2015 i havia arribat a votar Cs, va ser la gran aposta de Casado a les eleccions del 28 d'abril de l'any passat. Cap de llista per Barcelona, de seguida es va erigir com una de les figures destacades del nou PP i amb una forta exposició mediàtica com a portaveu al Congrés. El fitxatge estrella del nou president de la formació conservadora es llegia com un retorn al PP de José María Aznar, president de la fundació FAES, de la qual Álvarez de Toledo és patrona.

Casado rectifica davant el malestar intern i la pressió d'alguns barons considerats moderats, com Feijóo o el president andalús, Juanma Moreno. Caldrà veure si aquest teòric gir al centre es tradueix en l'orientació política del partit al Congrés. A la tornada de vacances començarà la negociació pressupostària, que es desenvoluparà en paral·lel a la moció de censura contra Pedro Sánchez impulsada per Vox. El gest del partit d'extrema dreta, condemnat a fracassar per la correlació de forces a l'hemicicle, és també una trampa per al PP, que haurà d'argumentar per què salva l'actual president.

stats