Política 16/02/2021

El PP deixarà la seu de Génova per intentar trencar amb el llast de la corrupció

Casado anuncia un congrés a la tardor per recuperar el vot perdut cap a Vox i Ciutadans

3 min
El Pp publicita a su candidato Pablo Casado en la sede PP en la calle Genova.

MadridPablo Casado maniobra després del fracàs electoral a Catalunya i davant del viacrucis judicial que espera al PP els pròxims mesos.Tot i assegurar que no cal fer autocrítica pels mals resultats, ha anunciat davant del comitè executiu del partit que aviat es traslladaran de seu, de manera que abandonaran la del carrer Génova número 13 a Madrid –que s'hauria pagat amb diners procedents de la caixa B–, per intentar deixar enrere el llast de la corrupció. "Des d'avui la direcció nacional no tornarà a donar explicacions sobre qüestions passades que hagin pogut perjudicar el partit. No ens ho podem permetre més, amb el calendari judicial que se'ns presenta", ha assenyalat Casado, provant de trencar amb el passat. En un discurs rapidíssim, farcit de titulars, també ha anunciat la celebració d'un congrés a la tardor, una convenció nacional, per intentar tornar a aglutinar el vot de centre dreta que ha fugit a Vox i Ciutadans.

El líder del PP atribueix a la nova confessió de l'extresorer del partit Luis Bárcenas –que considera una conxorxa entre l'extresorer i la Fiscalia i el govern espanyol– el fracàs a les eleccions catalanes. A això i a la baixa participació, perquè, al seu parer, els comicis no s'haurien hagut de celebrar en un context de pandèmia. Per això ha encarregat al comitè de direcció estatal i autonòmic el que ha anomenat un "pla estratègic de recuperació" de l'espai electoral a Catalunya "reforçant l'estructura del partit poble a poble" sota el lideratge d'Alejandro Fernández, "que ha demostrat ser el millor candidat".

L'alternativa a una refundació

La maniobra de Casado està centrada en intentar desvincular-se del passat a les portes de la declaració de Bárcenas en el judici a la caixa B, que de moment s'ha ajornat sine die per l'hospitalització per coronavirus de l'exgerent del PP Cristóbol Páez, acusat per presumptament haver pagat amb diners de donacions la reforma de la seu de Génova. Des de fa mesos que el PSOE l'adverteix que la millor solució seria la refundació, vist el llast de la corrupció, però de moment el líder del PP provarà amb un nou impuls al qual ell anomena regeneració. "No crec en l'actitud inquisitorial, sinó en la transparència", ha assenyalat, i ha anunciat també la creació d'un "departament de compliance que establirà mecanismes de transparència, rendició de comptes i un canal anònim de garanties, similar al que passa a les grans empreses".

L'anunci, sumat a la celebració d'un congrés a la tardor, suposa una manera d'intentar desempallegar-se dels recels dels barons, que han demanat canvis a l'executiva vistos els resultats a Catalunya i temien una deriva radical per intentar captar votant de Vox. Però avui Casado ha volgut de nou defensar les sigles del PP com les aglutinadores del votant de centredreta i ha presentat la celebració del congrés com una manera d'intentar recuperar persones que els han abandonat els últims cinc anys. "El que seria més còmode seria acostar-se a les tesis radicals", ha dit, i ha assegurat que el que és necessari és intentar guanyar les eleccions amb "propostes d'unitat" perquè el PP "no és un partit de vísceres".

L'objectiu del congrés, segons Casado, serà ampliar la base en el "centre polític". El que no està clar és si fins a la tardor es podria arribar a qüestionar el seu lideratge i proposar una renovació de la cúpula. De moment, tot i les crítiques a la seva gestió, aquest és un debat que no està sobre la taula i l'exportaveu popular al Congrés i diputada per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, és l'única que ho diu de viva veu. En una entrevista aquest dimarts a El Mundo , assegura que "la responsabilitat no és de Bárcenas, de Rajoy o de Teodoro, sinó de Casado".

stats