Política 12/06/2018

En català i "per la llibertat de les preses": així han promès el càrrec els dos nous diputats d'ERC al Congrés

El Senat no va permetre als senadors prometre el càrrec en català

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridEn català, vestits de groc i per imperatiu legal. Així han promès aquest dimarts el càrrec els nous diputats d'ERC al Congrés. Carolina Telechea i Joan Maragall Sastre substitueixen Ester Capella i Teresa Jordà, flamants conselleres del Govern de Quim Torra. A diferència del que va passar fa poc més d'un mes, quan el president del Senat va obligar els senadors republicans per designació autonòmica a prometre en castellà –una decisió inaudita–, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, no s'ha oposat avui al fet que tant Telechea i Maragall prometessin en català.

Tots dos, vestits de groc, han dit que prometien el càrrec "per la llibertat de les preses i exiliades, per la República Catalana i per imperatiu legal". Maragall portava una samarreta groga demanant la llibertat de la consellera destituïda Dolors Bassa, que també, com ell, és de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Llicenciat en història per la universitat de Girona i especialitzat en gestió cultural, es va presentar com a candidat independent a les llistes d'ERC a les generals del 2015 i el 2016 ocupant la posició número 3, i des del 2017 que milita al partit. Ara ocuparà l'escó de Jordà, de Ripoll, i se centrarà en les comissions d'Hisenda i de Foment. Del 2007 al 2009 va ser alcalde de Torroella amb la plataforma socialista Unitat i Progrés Municipal i va ser membre organitzador de les consultes populars per la independència fa 9 anys.

Telechea és d'Igualada i substitueix Capella. Llicenciada en dret per la UB, ocupava el lloc número 6 a la llista per Barcelona en les eleccions del juny del 2016. Té el seu propi despatx d'advocats i actualment és regidora d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada. Es converteix així en la primera diputada de la comarca de l'Anoia en democràcia. Va ser secretària d'organització de les joventuts socialistes de l'Anoia, però el 2010 va decidir trencar amb les sigles del PSC perquè no se sentia representada. Quatre anys després, ERC li va proposar formar part de la candidatura per a les municipals i el 2015 va entrar com a regidora. Ara assumirà les tasques de Justícia i Igualtat.

stats