El català torna a encendre el debat al Congrés

Casado esclata contra Sánchez: "Què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?"

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control d'aquest dimecres al Senat

MadridLa triple dreta ha ensumat sang amb el cas de l'escola de Canet i pretén convertir el nen de la família que ha reclamat més hores de castellà en una mena de símbol de la resistència constitucionalista contra el "règim separatista", en paraules d'Inés Arrimadas. En gairebé totes les intervencions d'aquest dimecres al Congrés dels portaveus del PP, Vox i Cs s'ha repetit el mateix missatge: el govern espanyol ha deixat abandonada la pobra família i permet l'assetjament a un menor. I tot i que aquest suposat assetjament es limita a un tuit o un comentari de Facebook de persones que no són ni de Canet, en els seus discursos es busca dibuixar un escenari com el de l'Alemanya nazi, l'Euskadi on ETA estava activa, l'apartheid o la segregació racial als Estats Units dels anys 60.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a usar un to molt agressiu contra el govern espanyol ha estat el líder del PP, Pablo Casado, que ha fet servir un llenguatge no habitual en ell: "Què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?", ha dit el president del PP recordant una expressió que va fer servir el mateix Sánchez contra Rajoy el 2015. Però Casado ha anat més enllà, i ha barrejat el cas de l'escola de Canet amb casos d'abusos sexuals a les Illes Balears i una condemna contra l'exmarit de la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, per concloure que el govern espanyol "deixa desprotegits els menors". El govern espanyol, doncs, seria especialment perillós per als menors de tot l'Estat.

Casado a Sánchez: "Què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?"

D'entrada, Sánchez ha tirat d'ironia per respondre: "Quants cafès porta, senyor Casado?" El president espanyol ha denunciat la intervenció del cap de l'oposició com una "falta de respecte a la cambra", i no ha contestat sobre el català fins que l'ha interpel·lat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. "Aquest és un govern compromès amb l'exigència que es compleixin les sentències del poder judicial –ha dit–, però mai, mai, polititzarem la llengua ni l'educació", ha conclòs. També ha afegit que el seu govern "garanteix el dret de tots els nens a poder ser educats i a aprendre les llengües constitucionals, en el cas de Catalunya el castellà i el català".

Comparació amb l'apartheid

Sánchez ha aprofitat també la pregunta d'Arrimadas per criticar les comparacions que ha fet Casado aquests dies sobre el cas de Canet. "¿Però vostès saben què va significar l'apartheid a Sud-àfrica? ¿Com és possible que tinguem el cap de l'oposició parlant d'un problema com si això fos el Mississipí de 1960 als Estats Units?" En les seves intervencions, tant el secretari general del PP, Teodoro García Egea, com la portaveu, Cuca Gamarra, han tornat a insistir en la qüestió de la llengua. "Han canviat el suport als pressupostos per l'assetjament a un nen?", ha dit García Egea.

El diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro ha aprofitat una pregunta al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per demanar l'aplicació del 155 i la suspensió de l'autonomia catalana (tota, no només en les competències d'Educació, com defensa el PP) i per assegurar que quan ells governin "ningú impedirà que es pugui estudiar en espanyol en qualsevol lloc d'Espanya". Gil Lázaro ha denunciat el "linxament ferotge" auspiciat per la Generalitat i ha afegit a la seva crítica els sindicats majoritaris, que han anunciat la seva participació en la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona en defensa del model d'escola en català. "No consentirem que ens robin la pàtria, la democràcia i la llibertat", ha etzibat des del ple del Congrés.

Per la seva banda, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha acusat els populars de voler "dividir i crispar" la població per qüestions de llengua. "A vostès no els importa gens el que passi a l'escola de Canet –ha dit en resposta als atacs de la diputada del PP María Sandra Moneo–. La nostra obligació és garantir la convivència en totes les escoles del país", ha resumit Alegría.

Moció de Vox

Després de la sessió de control la llengua ha tornat a ser protagonista en el debat d'una moció de Vox. El diputat Julio Utrilla Cano ha instat els diputats presents a "escollir entre el nen i la seva família o els nazis que l'assetgen". La resposta més efectiva al discurs de Vox l'ha donat el diputat d'En Comú Podem Joan Mena, que ha reivindicat els seus orígens andalusos i ha respost a l'extrema dreta que "la utilització política d'un nen de cinc anys és repugnant".

Mena: "La utilització política que estan fent els diputats de Vox d'una criatura de 5 anys és repugnant"

La diputada d'ERC Montse Bassa s'ha dirigit a la bancada socialista per demanar "per què no ha sortit tot el PSOE en tromba davant d'uns jutges que estan desafiant la immersió lingüística avalada per una llei que va avalar en aquesta cambra?". I la portaveu de Junts, Miríam Nogueras, ha denunciat "el fals debat sobre la llengua que sempre es treu la dreta del barret".

stats