Política 12/10/2020

Espanya, dividida sobre la monarquia: un 35% a favor i un 41% en contra

El suport a la casa reial se sustenta en les dretes i les persones de més de 65 anys, segons una enquesta no oficial

A.m.
4 min
El rei Felip VI, durant el seu discurs

BarcelonaFa anys que la monarquia espanyola lluita contra el descrèdit. Els safaris per caçar elefants, les amants i el cas Nóos van ser només un primer tast del que vindria després. Joan Carles I va acabar abdicant, però l'ombra de sospita sobre la corrupció l'ha perseguit fins a forçar la seva fugida als Emirats Àrabs. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) es nega a tornar a preguntar sobre la casa reial –ho va deixar de fer el 2015– i últimament s'acumulen les enquestes per part dels mitjans. La que publiquen aquest dilluns 16 d'ells units en la Plataforma de Mitjans Independents apunta que el 40,9% dels espanyols votarien república en un referèndum sobre la monarquia, davant el 34,9% que preferiria mantenir l'statu quo i un 12,9% que es mostra indecís.

Enquesta1

El sondeig fet a partir de 3.000 entrevistes per part de l'empresa 40db –la mateixa que a l'agost en va fer un altre per a El País–, mostra que el 47,8% dels espanyols demanen que es faci el referèndum sobre la institució i el 36,1% prefereix que la continuïtat de la monarquia no se sotmeti a votació. La nota mitjana de la casa reial és del 4,3 (la mateixa que en el CIS del 2015), tot i que Felip VI aprova folgadament amb un 5,8, impulsat especialment per les dretes i pels majors de 65 anys.

Tot i que l'enquesta consulta per comunitats autònomes, els setze mitjans que formen part de la plataforma no en publiquen les dades comparades. No obstant això, Sentit Crític recull la dada catalana: dos de cada tres ciutadans de Catalunya, el 66%, votaria a favor de la república en un hipotètic referèndum sobre la monarquia, i només el 14,6% votaria mantenir la Corona. Al País Basc i Navarra, com publica El Salto, els resultats són similars: el 60% dels enquestats votarien a favor de la república, mentre que en llocs com ara Madrid (amb un 46% a 32%), Andalusia (43% a 31%) i el País Valencià (37% a 32%), Felip VI sortiria vencedor.

Enquesta2

Aprovat a Felip VI

Tot i que el sí a la república supera el no al conjunt de l'Estat, el rei Felip VI no surt malparat a l'enquesta. La ciutadania li dona un aprovat amb un 5,8 sobre 10, i un 5,9 a la seva mare, la reina emèrita Sofia. Per la seva banda, la reina Letícia es queda en el 4,7, mentre que Joan Carles I suspèn amb un 3,3 i rep el descontentament pels escàndols relacionats amb el suposat cobrament de comissions il·legals. El 77,9% dels enquestats creuen que el monarca hauria de ser jutjat per aquests actes. Per la seva banda, Catalunya suspèn Felip VI amb un 3,6, i Joan Carles es queda amb un 1,9 sobre 10.

Fa cinc anys que el CIS no pregunta sobre aquesta qüestió. Això és el que va motivar setze mitjans de comunicació (Público, Contexto, Sentit Crític, El Salto, Luzes, Nueva Tribuna, Píkara, Mongolia, Carne Cruda, Praza, Alternativas Econòmicas, Cuarto Poder, La Marea, Nortes, Catalunya Plural, La Voz del Sur) a encarregar-ne una a l'agència 40dB, finançada a partir d'unes 2.000 microdonacions de ciutadans.

Un rei sostingut pel votant de dretes

Si se segmenten les dades en funció de la ideologia dels votants, clarament els que són de dretes donen un suport més ampli a la monarquia. El 79,2% dels votants de Vox, el 76% del PP i el 59,8% de Ciutadans donen suport a la monarquia, mentre que el 91,1% dels electors d'Unides Podem i el 55% de votants del PSOE es decanten per la república (tot i que la cúpula del PSOE aposta pel manteniment de la institució).

La dreta també rebutja àmpliament que se celebri un referèndum: el 75,2% de votants del PP, el 74,6% dels de Vox i el 57,3% de Cs hi estan en contra, mentre que el 59,8% de socialistes i el 94% de votants d'Unides Podem hi estan a favor.

Els joves, majoritàriament republicans

El republicanisme guanya entre els joves, mentre que la població de més de 54 anys prefereix un estat monàrquic. Per franges d'edat, els enquestats d'entre 16 i 17 anys escullen república amb un 48,6% davant el 19,4% monàrquic. Pel que fa a la franja entre els 18 i els 24 anys, el 54,6% votaria república en un referèndum davant el 21,4 que optaria per la Corona. Entre els 25 i els 34 anys també guanya el sí a la república (46,6%) davant el sí al rei (27,7), així com respecte als enquestats entre els 35 i els 44 anys (41,2% a favor del sí i 28,9 del no). En els ciutadans d'entre 45 i 54 anys el resultat és més igualat (39,5% a favor de la república i 35,4% de la monarquia). La balança s'inverteix a partir dels 55, quan el suport a la monarquia és del 38,6% davant el 36,5% de republicans, i es consolida en els majors de 65 anys: el 47,3% són monàrquics davant el 35,8% republicans.

La monarquia, més ben valorada que el Parlament

Malgrat que una bona part de la societat seria partidària d'una república, actualment la monarquia està més ben valorada que el Parlament i els partits en l'apartat de confiança institucional de l'enquesta. Així, la monarquia rep una nota mitjana del 4,3 sobre 10, mentre que el Congrés, un 4,2. Però el que està més mal valorat són els partits, amb un 3, seguits de l'Església catòlica (3,2), els sindicats (3,7) i els mitjans (un 4,3). Les institucions més ben valorades són les Forces Armades (6,2) i el Poder Judicial (4,7).

stats