Política 18/10/2019

Catalunya afronta avui una aturada general per protestar per la sentència

La vaga coincideix amb l'arribada de les cinc Marxes per la Llibertat al centre de Barcelona

Ara
3 min
Gent esperant a l'andana de metro de Plaça de Catalunya. Una de les persones que s'hi espera porta una pancarta en la qual es pot llegir "Odi Penal" (fent el joc de paraules d'escriure 'Codi' i ratllant la 'c')

Barcelona[Segueix l'ultima hora de la vaga general del 18 d'octubre de Catalunya]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya afronta aquest divendres una jornada de vaga general convocada per la Intersindical-CSC i IAC en contra de la sentència contra els presos polítics catalans que culmina una setmana de protestes marcades pels episodis d'aldarulls violents, polèmiques actuacions policials i la divisió al Govern sobre la proposta del president, Quim Torra, de tornar a celebrar un referèndum unilateral al final de la legislatura per exercir el dret a l'autodeterminació. La jornada culminarà amb una gran manifestació al passeig de Gràcia a les 17 hores. Al llarg del dia està previst també que conflueixin a la capital catalana les cinc Marxes per la Llibertat que des de dimecres recorren el país en solidaritat amb els presos, en una iniciativa organitzada per Òmnium Cultural i l'ANC.

La jornada comença amb una victòria simbòlica que s'ha sabut aquest dijous, i és que Seat, l'empresa amb més treballadors de Catalunya, ha pactat amb els sindicats fer una aturada tècnica, de manera que no tindrà activitat. En les anteriors vagues vinculades al procés sobiranista, l'impacte ha estat més alt en el petit comerç, l'administració pública i les comarques de l'interior més que no pas en els nuclis industrials de l'àrea metropolitana o les zones turístiques de Tarragona.

Per la seva banda, el Govern ha activat un gabinet de seguiment de la situació política, integrat pels departaments de la Presidència, Vicepresidència, Justícia, Interior i Salut, i presidit pel MHP Quim Torra, que es reunirà aquest divendres a primera hora per avaluar els efectes i desenvolupament de la vaga general convocada.

Com en qualsevol vaga, la Generalitat ha dictat una sèrie de serveis mínims que afecten el transport públic i altres activitats i serveis bàsics.

Transport públic

Els serveis mínims decretats per la Generalitat garanteixen el funcionament del 50% del metro i l'autobús urbà a Barcelona en hores punta –de 06.30 a 9.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores–. La resta de la jornada el servei funcionarà al 25%, mentre que els trens de Rodalies i Regionals comptaran amb mínims del 33% durant tot el dia.

Educació

La Generalitat ha dictat serveis mínims d'un docent per cada sis aules en infantil i primària (3 a 12 anys), un professor per a quatre aules en els centres d'educació especial (3 a 16 anys) i d'un terç de la plantilla en menjadors i guarderies.

Sanitat

Es garanteix el funcionament de les urgències, unitats de cures intensives, parts i radioteràpia i quimioteràpia, així com totes les que tinguin consideració d'urgència vital als hospitals.

Sobre els centres d'atenció primària (CAP) hi haurà assistència urgent durant l'horari habitual, que es prestarà amb un 25% de la plantilla.

Talls de carreteres

A més de la possible actuació de piquets, com en altres vagues, podrien donar-se talls de carreteres derivades de l'arribada de les anomenades Marxes per la Llibertat, que portaran diversos milers de persones a desplaçar-se a peu en direcció a Barcelona des de diversos punts de l'àrea metropolitana.

Manifestacions

Està previst que la manifestació central de la jornada, convocada pels sindicats responsables de la vaga, la Intersindical-CSC i la IAC, surti a les 17.00 hores dels Jardinets de Gràcia de Barcelona amb el lema "Pels drets i les llibertats".

Tot i així, hi ha altres manifestacions previstes a les principals ciutats catalanes.

Universitats

La vaga coincideix amb una aturada estudiantil que va començar el 16 d'octubre, s'ha mantingut aquest dijous i continuarà aquest divendres, i afecta els universitaris catalans i els estudiants de segon cicle de secundària.

Mitjans de comunicació

Les ràdios i cadenes de televisió públiques tenen serveis mínims d'un 50% durant aquesta jornada per garantir el dret a la informació. Per la seva banda, l'ARA, que aquest divendres no sortirà en versió paper, farà un seguiment monogràfic a la web del desenvolupament de la vaga.

stats