POLÍTICA
Política 03/05/2012

Catalunya reenvia al Congrés la seva proposta de fons de rescat dels peatges

La junta de portaveus del Parlament acorda a proposta d'ERC reprendre la proposició de llei de nou, després que decaigués en finalitzar l'anterior legislatura

Efe
2 min

BarcelonaEl Parlament català reprendrà la seva proposició de llei per a la creació d'un fons estatal de rescat dels peatges d'autopistes i la tornarà a tramitar al Congrés dels Diputats, ja que aquesta iniciativa va decaure en finalitzar l'anterior legislatura. La junta de portaveus del Parlament ha acordat avui, a proposta d'ERC, que el Parlament torni a reprendre la seva proposició de llei sobre el fons de rescat i la torni a presentar davant el Congrés, per això serà un altre cop votada en el ple, però no en el de la setmana que ve sinó que molt probablement serà en el següent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant ERC com el PSC han valorat molt positivament aquest migdia en roda de premsa que ahir fos aprovat en comissió "un mandat" al Govern perquè restitueixi les bonificacions en tres peatges: el de les Fonts, el de Mollet i el d'Alella. Amb el teló de fons de les mobilitzacions que tenen lloc des de fa diverses setmanes impulsades a través de la campanya #novullpagar, PSC i ERC consideren que les bonificacions s'haurien d'estendre fins que els peatges puguin ser suprimits o "rescatats".

La sensibilitat del Govern

Segons la portaveu adjunta del grup del PSC, Rocío Martínez-Sampere, el govern de CiU hauria de ser "sensible" a les peticions dels ciutadans, que estan farts de pagar peatges i, "com a mínim, tornar a restituir les bonificacions". En aquesta qüestió dels peatges, ha afegit, "també es veu la debilitat i les contradiccions del Govern", al qual ha advertit que "no pot fer de piròman i bomber al mateix temps", en al·lusió a l'anunci de sancions als ciutadans que decideixen no pagar i, alhora, mostrar-se "comprensiu" amb els seus gestos de protesta.

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha indicat que el seu partit demanarà estendre les tres bonificacions de peatges aprovades ahir a un total de vuit, entre elles les del Garraf i Manresa. Sobre l'enviament al Congrés de la proposta del fons de rescat, ha indicat que ERC "no confia en absolut en l'èxit d'aquest tràmit, i per tant no volem generar falses expectatives, però creiem que cal seguir intentant-ho".

Per part del subgrup de Ciutadans (C 's), Jordi Cañas ha acusat CiU de "connivència" amb el model d'implantar peatges a les autopistes i ha dit, a més, que "CiU és una màquina clientelar que afavoreix determinats interessos privats". "CiU –ha afegit Jordi Cañas– sembla més preocupada per acontentar i pagar les hipoteques que té amb certes grans empreses que amb la defensa dels interessos dels ciutadans".

stats