Política 19/07/2016

La comissió del procés constituent rebutja les conclusions de Catalunya Sí que es Pot aprovades dilluns

Una reunió extraordinària referma que les lleis de desconnexió i un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic" serviran per trencar amb la legalitat espanyola

Gerard Pruna / Laia Vicens
4 min
La Mesa del Parlament s'ha reunit aquest dimarts amb la Junta de Portaveus / ACN

BarcelonaEnrenou al Parlament aquest dimarts per les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Catalunya Sí que es Pot ha acusat aquest dimarts JxSí i la CUP d'haver modificat a posteriori les conclusions votades ahir pels diputats. En concret, el portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha denunciat que s'ha suprimit part del redactat de dos articles proposats per Catalunya Sí que es Pot i s'ha alterat el text de la proposta que van pactar JxSí i la CUP, motiu pel qual ha demanat que es tornin a votar les conclusions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la comissió, Lluís Llach, ha convocat una nova reunió aquesta tarda, que finalment ha tombat les dues conclusions de Catalunya Sí que es Pot, amb els vots contraris de Junts pel Sí, la CUP i el PP. Les forces independentistes han canviat d'opinió perquè s'han inclòs uns paràgrafs que plantegen el caràcter plurinacional de l'Estat i que proposen consultar sobre la reforma constitucional.

En canvi, els vots de Junts pel Sí i la CUP han servit per refermar l'acord per un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic" i les lleis de desconnexió per completar el trencament amb l'Estat. Aquest és el punt que més discrepàncies ha generat en els membres de la comissió, ja que on es llegia que la desconnexió amb la legalitat de l'estat espanyol es faria "a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament i un mecanisme unilateral de l'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria d'una assemblea constituent", ara s'ha canviat la "i" per un "com a". Després de la reunió, s'ha determinat que el redactat vàlid és el de la "i".

L'afegitó "com a" era clau perquè precisaria que el "mecanisme unilateral" que ahir des d'alguns grups es va interpretar com una al·lusió a un referèndum unilateral d'independència (RUI) es refereix en realitat a les mateixes tres lleis de desconnexió.

A més, Coscubiela ha criticat que s'hagi eliminat part de dos articles que va proposar el seu grup i que ahir es van aprovar. En concret, un punt que explica que els compareixents a la comissió han posat en relleu "la necessitat de combinar els espais de participació ciutadana directa amb els mecanismes de decisió institucional". Aquesta part ha quedat intacta, però en el nou text no apareixen els paràgrafs que hi havia a sota, en els quals –entre altres aspectes– s'apuntava que el debat sobre el procés constituent "no prefigura la relació final de Catalunya amb l'Estat", ja que això s'hauria de dirimir en un referèndum fet a través de l'article 92 de la Constitució espanyola.

Ciutadans, PSC i PP s'han sumat a les crítiques de Catalunya Sí que es Pot pel fet que les conclusions de la comissió hagin estat modificades, i han carregat contra Junts pel Sí i la CUP per fer un ús "partidista" de les institucions. Els socialistes han lamentat l'"embolic", mentre que segons C's, CSQP i PP l'únic objectiu de les conclusions de la comissió és que la CUP voti a favor del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança. "I després, ja l'has vist prou", ha ironitzat Coscubiela. "Tot s'hi val per salvar Puigdemont", ha avisat el portaveu de C's, Fernando de Páramo.

Abans de les compareixences dels grups, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha admès que existeix una discrepància sobre el contingut de les conclusions, un fet que ha obligat que la mesa de la comissió d'estudi del procés constituent torni a reunir-se per provar d'aclarir la situació. Tanmateix, Forcadell ha apuntat que les conclusions es podrien votar igualment en el ple de la setmana que ve –que durarà tres dies–, un cop es resolgui el debat.

Junts pel Sí i la CUP rebutgen demanar un informe als lletrats

Més enllà d'aquest debat, la mesa del Parlament ha rebutjat també demanar un informe als serveis jurídics sobre si les conclusions de la comissió vulneren la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la declaració de ruptura. Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP han demanat un informe, però JxSí i la CUP –amb majoria– ho han rebutjat. Forcadell ha argumentat en roda de premsa que aquest informe és innecessari perquè ja se'n va fer un en el seu moment que també serveix en el cas de les conclusions.

El portaveu del PP, Enric Millo, ha avisat que les conclusions no poden ser debatudes al Parlament perquè vulneren la sentència del TC, i ha criticat que s'imposin sobre la cambra "actuacions que estan fora de la llei". Segons el dirigent popular, hi ha dues opcions: "Si ens prenguéssim seriosament aquests papers estaríem davant d'un cop contra la legalitat vigent, si no, hem de pensar que és un gran engany, una estafa majúscula".

El Govern aplaudeix les conclusions i s'obre al RUI

Al seu torn, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha valorat "molt positivament" el treball de la comissió i ha assegurat que el Govern coincideix "plenament amb les seves conclusions", en relació al fet que les institucions catalanes tenen legitimitat per iniciar un procés constituent, i que cal buscar la participació de tothom per integrar totes les sensibilitats i en les tres fases del procés, les quals coincideixen amb el full de ruta.

Tot i això, ha admès que aquest full de ruta és "sempre sensible de ser reforçat" i, per tant, "es pot parlar de qualsevol escenari democràtic que generi consensos i suport", en relació a la possibilitat d'incloure-hi el RUI. "S'està treballant internament en el si del Govern, i la qüestió del RUI s’abordarà en el debat de la qüestió de confiança, com altres elements destinats a reforçar el full de ruta i facilitar el seu objectiu", ha avançat.

Sigui com sigui, Munté ha insistit en la determinació de l'executiu a aplicar el full de ruta. "El Govern no renunciarà a res, seria incomplir un mandat democràtic", ha asseverat.

stats