CONFLUÈNCIA PROGRESSISTA
Política 18/02/2016

BComú es postula per liderar el nou espai d’esquerres català

La formació de Colau inicia dissabte el procés cap a la confluència

Roger Tugas
4 min
BComú es postula per liderar el nou espai d’esquerres català

BarcelonaL’èxit d’En Comú Podem el 20-D, en contrast amb els decebedors resultats de Catalunya Sí que es Pot el 27-S, va reforçar la idea d’avançar cap a una confluència d’esquerres estable a nivell català, però també va posar de manifest que el paper central d’Ada Colau -que va fer-se fonedissa en la campanya de les plebiscitàries però va arremangar-se en la de les estatals- era imprescindible. El seu capital polític es va multiplicar en els últims comicis i, des de llavors, totes les mirades es van centrar en ella per alimentar el projecte d’un nou espai d’esquerres que ella mateixa va situar a l’horitzó el 25 de gener. Demà, però, el plenari de Barcelona en Comú (BComú) validarà el projecte i els pilars que l’han de sustentar, segons ha sabut l’ARA, que ha tingut accés al document de debat de la jornada, que situa aquesta formació en el lideratge del futur nou espai.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Recolzant-se en l’últim cicle electoral, l’organització aspira, “des del lideratge que ha consolidat BComú com a alternativa política”, a activar i treballar “amb altres projectes i/o candidatures municipalistes del canvi de diferents territoris de Catalunya per construir conjuntament aquest nou espai”. Així, malgrat que la formació a què es vol arribar es visualitza com una confluència d’ICV, EUiA, Podem i el partit de Colau, BComú prefereix esquivar les previsibles pugnes partidistes i assentar el nou espai en les experiències municipalistes, incloent els partits només en una segona línia de “plataformes i agrupacions ciutadanes, moviments socials i altres actors polítics” que també serien convidats a “debatre i posar en comú els objectius i pràctiques” del partit.

L’ARA ja va avançar que Pablo Iglesias avala l’estratègia de refundar l’esquerra que abandera Colau i que passa per diluir -o fins i tot fer desaparèixer- les sigles preexistents. Alguns sectors de Podem a Catalunya, i també d’ICV i EUiA, no ho veuen tan clar i prefereixen reforçar les pròpies organitzacions i no fondre’s en una nova experiència com la que es planteja.

Una participació clau el 20-D

Tanmateix, el document de BComú apunta que “el triomf d’En Comú Podem no té precedents”. El text subratlla que tot i tenir un cap de llista poc conegut i un pressupost limitat, “la presència directa de BComú i Colau en la campanya” va ser clau, així com el fet que el resultat del 27-S reobrís la pantalla del referèndum. Fruit d’això, segons l’anàlisi, la coalició va vèncer a l’àrea metropolitana i a la capital, CDC i ERC van perdre mig milió de vots, C’s es va desinflar sobretot “als barris populars i a la conurbació metropolitana”, i PSC i PP van assolir el seu pitjor resultat en unes estatals.

L’equip de Colau reivindica un ADN basat en “un espai promogut per la ciutadania, que s’organitza des de la diversitat i la confluència a partir d’objectius i pràctiques comunes per davant de les sigles”. Una nova crida a aparcar partidismes acompanyada d’una metodologia per “construir des de baix, fent xarxa [...] l’espai polític i organitzatiu dels comuns a Catalunya”.

Els quatre pilars del projecte

De la mateixa manera, el document -de quatre pàgines- identifica quatre principis que han d’inspirar la creació de la formació: el de la “democràcia real, connectat amb el concepte de sobirania en sentit ampli” -no sols en el dret a decidir la relació amb l’Estat, sinó també a nivell dels cossos, alimentari o energètic-; el de la “defensa dels drets civils, laborals, socials, humans”; el dels “canvis reals en lloc del recanvi d’elits”, per evitar reformes des de dalt i acollir les propostes dels moviments socials; i el de la “confluència” entre “les persones, moviments, partits, plataformes” que aposten pel canvi.

L’anàlisi, però, és poc concreta pel que fa a l’ideari del nou espai, la proposta sobre el procés o els passos a fer, més enllà del treball amb els actors que defensen “la renovació democràtica i la transformació política i social a Catalunya”. BComú dóna demà el tret de sortida a un procés que, si no es repeteixen les estatals, es podrà coure a foc lent l’any que ve sense haver d’afrontar comicis. La pròxima cita és el plenari de BComú a finals d’abril.

ICV s'obre a batejar el nou espai amb el nom En Comú Podem

La portaveu d'ICV, Marta Ribas, ha dit que el seu partit “no veuria amb mals ulls” que el proper espai d'esquerres anunciat per Ada Colau es digués En Comú Podem, el nom amb el qual es van presentar a les eleccions generals. “Per què no s'han d'aprofitar les coses que han funcionat?”, s'ha preguntat, encara que ha afegit que “no només depèn d'ICV”.

En una entrevista a Europa Press, Ribas ha negat que Colau monopolitzi el nou espai, sinó que ha celebrat el “luxe de tenir el seu lideratge”. “S'està convertint pràcticament en una icona de les esquerres”, ha dit, emplaçant a escollir el líder del nou partit a través de primàries.

stats