Política 10/09/2015

Catalunya Sí que es Pot avisa que centralisme i retallades amenacen la sobirania catalana

La candidatura que encapçala Lluís Rabell reivindica la sobirania per "decidir-ho tot"

Ara
2 min

BarcelonaCatalunya Sí que es Pot ha fet públic aquest dijous el manifest de la seva confluència amb motiu de la Diada i adverteixen que "el centralisme del PP i les retallades de benestar i drets del govern i de l'Estat" amenacen la sobirania catalana. La formació que capitaneja Lluís Rabell ha defensat que la festivitat de l'11 de setembre és un dia "per afirmar els drets nacionals i socials" i per reclamar un progrés més gran en els dos sentits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sí que es Pot ha recordat que els dos punts han generat la indignació i el malestar dels ciutadans, que s'ha expressat al carrer "en multitudinàries mobilitzacions en contra de les asfixiants retallades, en defensa dels serveis públics amb marees, amb les acampades del 15-M i els 11-S exigint el dret a decidir". La formació reclama plena sobirania per decidir davant de l'Estat i davant dels mercats: "Sobirania per decidir-ho tot".

Per al partit de Rabell, la llibertat dels catalans rau a "poder votar en referèndum quin ha de ser el vincle que volen tenir amb Espanya i amb el món", i també rau en les escoles, en els hospitals, en la garantia del dret a l'habitatge, en la protecció del medi ambient i del territori, en l'accés a una feina i a un salari digne. "El centralisme està minant l'autogovern i les retallades dels dos governs minen la nostra llibertat com a societat i com a individus", han censurat.

El text afirma que el model autonòmic està esgotat, "així com el model polític i jurídic sorgit de la Transició", de manera que veuen necessària l'obertura d'un procés constituent a Catalunya i a l'Estat per construir una Catalunya de justícia, social, lliure de corrupció i radicalment democràtica.

Subjecte polític

El document considera Catalunya un subjecte polític sobirà per decidir el seu futur i sosté que "només un referèndum atorga aquest reconeixement" –referint-se a una consulta que, entén, hauria de ser vinculant.

Sí que es Pot se situa "al costat de la majoria plural de catalans que estan a favor que la millor manera per exercir el dret a decidir amb tota la seva força" és la celebració d'un referèndum que, segons la seva opinió, és el que uneix el 80% de catalans. "Catalunya és una nació i té tot el dret a decidir. És un sol poble i com a tal el progrés del país és el progrés de la seva gent, dels seus drets i del seu benestar", han destacat.

Per aquest motiu, durant la Diada expressaran el seu compromís amb la plena sobirania per denunciar "aquells que des de Catalunya i Espanya amenacen la llibertat dels ciutadans –nacionals, socials i econòmics–".

stats