Política 05/02/2021

El PP fa entrar en campanya Álvarez de Toledo i Vidal-Quadras a la caça del votant més escorat a la dreta

L'exportaveu desgrana deu manaments per vèncer l'independentisme

4 min
El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, i la diputada del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, en un acte electoral a Barcelona

BarcelonaVa prometre que s'implicaria en campanya i ha tornat just a l'equador de la cursa electoral i amb deu manaments -en realitat han sigut dotze- contra el populisme sota el braç. Cayetana Álvarez de Toledo ha entrat en campanya per primera vegada aquest divendres tornant a analitzar l'independentisme, presentant-lo com una ideologia populista amb la qual no es pot negociar. El padrí per donar suport a aquesta tesi l'ha tingut en l'exdirigent del PP i un dels fundadors de Vox Alejo Vidal-Quadras, que ha secundat una per una les paraules d'Álvarez de Toledo, presentant-la, al costat d'Alejandro Fernández, com els seus deixebles polítics. "Són dues persones molt importants per a la meva trajectòria política", ha contestat el candidat popular al 14-F.

Tots tres han disseccionat el moviment independentista i han pronosticat conseqüències devastadores si triomfa l'estratègia del socialisme que, segons els ponents, dona via lliure al full de ruta independentista. I d'aquí han sortit els manaments que ha desgranat Álvarez de Toledo en la seva intervenció. "Recordaràs el discurs del rei i l'entrada de la cúpula colpista a la presó", ha començat, i ha afegit que qui amenaci amb tornar-ho a fer tornarà a entrar a la presó. "La independència és una ficció, un curt de 9 segons, menys que un tik-tok", ha ironitzat. "Mai pronunciaràs la frase insòlita que tots som culpables del que ha passat a Catalunya. Jo no soc culpable, ni un sol dels constitucionalistes ho és. El PSOE, sí", ha continuat. I ha afegit: "No indultaràs els colpistes per amnistiar-te a tu mateix", en referència al president espanyol, Pedro Sánchez. La comparació bíblica no és nova en campanya, ja la va fer servir Carlos Carrizosa (Cs) l'any 2017.

Álvarez de Toledo ha intentat desmuntar de dalt a baix l'estratègia dels socialistes per intentar resoldre el conflicte català i ha presentat una única alternativa a l'independentisme: "Reagrupar la meitat constitucionalista". I fer-ho al voltant de valors com la "veritat, la llibertat i la responsabilitat". La tesi de la diputada popular al Congrés l'ha refermat Alejo Vidal-Quadras, que ha validat l'estratègia de no "negociar" res amb l'independentisme, sinó "combatre'l en el camp de les idees, a les urnes, a l'activitat social fins a neutralitzar-lo i aconseguir la derrota". "Més diners i més reconeixement simbòlic només alimenta el monstre. I la prova és on hem arribat", ha assegurat.

L'exdirigent popular ha pronosticat un escenari catastròfic si els socialistes arriben a la Generalitat. "L'estratègia de passar pàgina ens portarà a la ruptura segurament violenta de la societat catalana i una catàstrofe a nivell espanyol", ha afirmat. "Anem directes a una situació traumàtica, a una situació de dolor", ha afegit. Només Alejandro Fernández, segons Vidal-Quadras, està capacitat per fer sortir Catalunya d'aquesta situació.

En aquest sentit, el candidat popular ha receptat els valors fundacionals de la Unió Europea per solucionar el conflicte. "La solució està en la Constitució, mai a fora. No es tracta de manipular el que diu la Constitució", ha avisat. Fernández considera que el populisme és la "gran amenaça" de la democràcia actual perquè apel·la a les "baixes passions i recull el pitjor de l'ésser humà: l'enveja", ha dit. Una manera de descriure l'independentisme, a qui ha presentat com un moviment que "desprèn odi", mentre que Cayetana Álvarez de Toledo l'ha tornat a descriure com un "nacionalisme perifèric tribalista" que ha estat avalat per l'esquerra espanyola.

Alejandro Fernández emmarca Vox en el populisme

En un intent de retenir i atraure els votants que a hores d'ara encara estan indecisos i que podrien decantar-se per Vox, Alejandro Fernández s'ha volgut envoltar avui de dos dels dirigents de l'ala més dura del partit. Poques hores després, en una conferència al Círculo Ecuestre, Fernández ha estat encara més explícit i ha apel·lat directament als votants de la dreta perquè no caiguin en el "populisme" de Marin Le Pen a França, o de Matteo Salvini a Itàlia. El dirigent popular ha equiparat, d'aquesta manera, l'independentisme amb Vox. Alejandro Fernández ha assegurat que allà on els partits populistes han estat decisius "ha augmentat la conflictivitat". El candidat popular ha volgut marcar distàncies amb Vox assegurant que el PP "no té res a veure amb els moviments nacional-populistes que hi ha a la dreta". "Són el gran enemic d'Europa", ha dit.

El candidat popular començava la setmana amb un dels representants més moderats de la formació, Alberto Núñez Feijóo, i l'ha acabat amb el sector més escorat a la dreta i que el líder estatal, Pablo Casado, ha arraconat públicament. L'objectiu del candidat popular és intentar presentar el PP com el partit on hi cap tot l'arc constitucionalista que vol lluitar contra l'independentisme. Però el cert és que aquest matí no han faltat els dards dissimulats cap a l'etapa més moderada dels populars. "Si Alejo Vidal-Quadras hagués sigut més temps al capdavant del partit, la història hauria sigut diferent", ha dit Álvarez de Toledo només començar l'acte, i s'ha presentat a si mateixa com "una mica indisciplinada". Vidal-Quadras ha posat en valor la seva pròpia trajectòria política per lluitar contra "l'extremisme dogmàtic d'esquerres", una lluita que li ha comportat, ha dit, un "esforç moral i físic" i que sovint ha assegurat que ha fet "sota foc amic". Ara, l'exdiputat popular ha passat el testimoni a Alejandro Fernández i a Cayetana Álvarez de Toledo, en els qual confia per continuar amb la seva trajectòria.

stats