Política 07/07/2021

CCOO es desmarca de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació: "És el temps de la política"

UGT encara no ha pres una decisió i els comuns tenen pendent obrir el debat

5 min
Javier Pacheco

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha promès aquest dimecres al matí que l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació serà una de les seves prioritats en les "properes setmanes" per intentar teixir una "gran aliança" de país que aglutini partits, entitats i agents socials i econòmics. El primer que volia fer el cap de l'executiu català era posar-se en contacte amb els partits que van donar suport a la seva investidura –JxCat, ERC i la CUP– i després fer-ho amb els actors que defensen el dret a decidir de Catalunya. Ara bé, ja hi ha qui té clara la seva posició abans de rebre la trucada d'Aragonès: CCOO no participarà en aquest pacte. "No hi serem perquè no és el moment, és el temps de la política", justifica el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, en declaracions a l'ARA. "No crec que sigui el temps d'articular majories socials, sinó d'articular majories polítiques", afegeix; és a dir, considera que la pilota ara és sobre la teulada dels partits polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CCOO va participar en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir de l'any 2012 i el Pacte Nacional pel Referèndum del 2017, però Pacheco considera que el context actual és diferent. A més, lamenta que en els dos casos no hi va haver una "voluntat de participació col·lectiva". El secretari general del sindicat creu que l'acord que planteja Aragonès el que fa és "enrarir i alentir" el camí cap a una solució dialogada del conflicte català. Defensa que han de ser els partits polítics els que abordin aquesta qüestió per desbloquejar el conflicte polític a través de la taula de diàleg, avançar cap a una millora de l'autogovern i una millor coordinació entre el poder executiu i legislatiu que serveixi per abordar totes les mancances del model productiu català, entre moltes altres qüestions pendents. Malgrat no participar en aquest acord, el sindicat fa poc més d'un mes va ratificar en el seu congrés el seu compromís amb el dret a l'autodeterminació i també de l'amnistia com una de les vies per alliberar els presos i començar a desjudicialitzar el conflicte.

L'altre sindicat majoritari, la UGT, encara no ha abordat aquest debat i espera prendre una decisió un cop el president de la Generalitat els doni detalls d'aquest acord. "Hem de parlar-ne discretament i tranquil·lament", apunten fonts del sindicat. De totes maneres, les mateixes fonts assenyalen que ara són més partidaris que els partits centrin els seus esforços en fer que funcioni la taula de diàleg entre els dos governs i deixar enrere la "gesticulació" de les dues parts.

Mentre un dels sindicats majoritaris de Catalunya no secundarà la proposta d'Aragonès i l'altre encara s'ho està pensant, des del Parlament, un dels únics grups no independentistes que podria sumar-se a l'acord són els comuns. El partit encara tot just està començant a posar aquesta qüestió sobre la taula per debatre-la, però ja hi ha veus que no en són partidàries, mentre que d'altres defensen ser-hi. En els dos últims pactes, ICV i després els comuns van participar-hi. En qualsevol cas, la decisió no està presa i esperen rebre més informació del Govern per acabar de decidir si s'asseuen al costat dels partits independentistes. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, però, ha deixat entreveure els seus recels davant d'aquest pacte en la seva intervenció al ple del Parlament: "Sembla més un òrgan de coordinació independentista".

Aragonès es reunirà amb JxCat i la CUP en els pròxims dies

En la compareixença d'aquest dimecres, Pere Aragonès ha anunciat que engegarà amb JxCat i la CUP l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació, com a "eina política" per fer "inevitables" els objectius de l'independentisme i per demostrar a la taula de diàleg amb el govern espanyol prevista per al mes de setembre que el referèndum és la fórmula més "inclusiva" per resoldre la situació, ja que és acceptada per una majoria de la ciutadania –ha argumentat–. Fonts de presidència han explicat a l'ARA que de cara a finals de juliol el president té previst reunir-se amb els partits, entitats i agents econòmics i socials que defensen el dret a decidir de Catalunya. De tota manera, de cara la setmana que ve Aragonès ja preveia reunir-se amb l'ANC i Òmnium i aprofitarà per plantejar-los aquesta qüestió.

El president Aragonès avui al Parlament.

Aragonès ha defensat recuperar l'"esperit" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir –impulsat pel govern d'Artur Mas el 2012– i del Pacte Nacional pel Referèndum –promogut per l'executiu de Carles Puigdemont abans de fer l'1-O–, amb la incorporació dels partits sobiranistes i els agents socials i econòmics que estan a favor del diàleg. "Hem de permetre que en un procediment acordat i reconegut tothom pugui defensar la seva posició", ha defensat Aragonès sobre el referèndum d'independència. "No hi renunciarem", ha advertit el president, malgrat que el govern espanyol ja ha rebutjat la proposta. És per això que serà la "negociació més difícil" de la Generalitat en la història contemporània de Catalunya, segons ha conclòs el president.

El discurs d'Aragonès no ha acabat de convèncer la CUP. "L'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació no només ha de servir per pressionar la taula de diàleg, sinó que ha de ser també l'eina que treballi per una alternativa quan l'Estat es negui a fer el referèndum", ha advertit la diputada cupaire Eulàlia Reguant, que adverteix que l'autodeterminació no és "bescanviable" per un "Estatut 2.0". "Caldrà desobediència i contrapoders", s'ha reafirmat. Aragonès ha admès que el pacte "no s'ha de limitar" a ser una posició per defensar en la taula de diàleg amb l'Estat, però ha defensat que tingui el màxim de suports.

Pressupostos i multilateralitat

En el ple d'aquest matí, JxCat també ha tornat a reclamar a Aragonès una estratègia conjunta per afrontar la negociació dels pressupostos de l'Estat. "Hem de prendre aquestes decisions des del consens independentista i amb una mirada compartida", ha argumentat el president del grup parlamentari, Albert Batet. El president ha contestat a Batet que, a parer seu, cal separar la resolució del conflicte en la taula de diàleg i la negociació dels pressupostos de l'Estat, i s'ha obert a parlar amb Junts d'aquesta última qüestió. A parer d'Aragonès, la resolució del conflicte ha de ser compatible amb la reclamació de les inversions a l'Estat i la negociació dels comptes per aconseguir més diners per a Catalunya. "És bo treballar propostes compartides", ha especificat.

Ara bé, malgrat la voluntat de negociar amb l'Estat, Aragonès ha descartat participar en la conferència de presidents autonòmics prevista pròximament a Salamanca per abordar els fons europeus. Ho ha reiterat en resposta a una pregunta del líder del PSC, Salvador Illa, que li ha exigit que participi també en els organismes multilaterals de l'Estat. "La política de la cadira buida no ha donat mai bon resultat enlloc", ha advertit Illa.

stats