Política 15/03/2014

CDC planteja com a necessari acreditar nivell "mínim" de català per obtenir "la nacionalitat catalana"

Afirmen que el català és "un element d'integració i cohesió social" i defensa el castellà com a "patrimoni" del país

Acn
2 min

Barcelona"Per a la futura obtenció de la nacionalitat catalana serà necessari acreditar un coneixement mínim de la llengua, història i cultura catalanes". És un dels elements que planteja CDC en els eixos de debat sobre el futur estat català i que debat aquest cap de setmana en la convenció nacional 'Compromesos amb les persones'. El text s'inclou dins de l'eix d'immigració en el document que parla sobre l'estat del benestar, on també es recull que el català és un "element d'integració i de cohesió social" i recorda "l'èxit" de la immersió lingüística. Al mateix temps afirma que el castellà és "patrimoni" del país i que cal "preservar els drets lingüístics" de qui el té com a primera llengua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així es recull en un document que es debat aquest cap de setmana i que encara pot ser esmenat i abans de l'estiu passarà per un consell nacional. Els nacionalistes aposten per una política migratòria pròpia per gestionar els fluxos de "forma responsable" segons "les necessitats laborals i demogràfiques". S'afirma també que la concessió de la nacionalitat catalana també es treballarà per "integrar les persones nouvingudes per conviure sota la identitat catalana, com a nexe comú". Diuen que caldrà establir un sistema d'"equilibri entre drets i deures" i és just després d'aquest punt on es parla del nivell de català com a requisit per obtenir la nacionalitat. "Acreditar un coneixement mínim de la llengua, història i cultura catalanes i comprometre's a respectar els valors com la igualtat de gènere, la llibertat individual, la democràcia, el respecte als drets humans, la lluita contra el racisme i la xenofòbia", conclou.

En un altre apartat, en aquest cas sobre llengües, CDC afirma que el castellà és "patrimoni" i és "la primera llengua de bona part de la població de Catalunya i per tant amb uns drets lingüístics personals, que no es poden obviar i que s'han de preservar". Els nacionalistes afirmen que la llengua castellana és "de gran difusió internacional" i per aquest motiu, "un remarcable actiu per a la projecció econòmica i comercial, i també cultural, que cal tenir en alta consideració".

En la jornada d'aquest cap de setmana, que acabarà amb la intervenció del president de la Generalitat i del partit, Artur Mas, aquest diumenge, es presenten i debaten quatre ponències sobre el model econòmic i social, la regeneració democràtica i l'encaix amb Espanya, en una Catalunya independent. Aquest diumenge també intervindrà el candidat de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa.

stats