Política 26/01/2016

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, serà presidenta de l'AMI a partir de l'abril

La substituta de Carles Puigdemont encapçalarà una candidatura de consens que s'haurà d'aprovar a l'assemblea general de l'entitat el proper 15 d'abril

Núria Orriols / Oriol March
2 min
"Les llicències comercials han tornat als nivells del 2008"

BarcelonaL'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras (CDC), serà la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a partir de l'abril. Lloveras, que també és diputada de Junts pel Sí, encapçalarà una candidatura de consens que s'haurà d'aprovar a la propera Assemblea General que l'entitat celebrarà el 15 d'abril. Així ho ha decidit l'executiva i direcció de l'AMI, que s'ha reunit aquest dimarts a Cardona (Bages) per decidir el nom del nou president, després que el fins ara alcalde de Girona i president de l'entitat, Carles Puigdemont, fos investit president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva ha deidit proposar Lloveras com a candidata "de consens" a la presidència i ha ratificat Josep Andreu, alcalde de Montblanc, com a president provisional fins l'abril. Andreu (ERC) ha assegurat que Lloveras té el "suport" de "tots els sectors i membres de la directiva".

Al seu torn, Lloveras ha destacat que l'AMI haurà d'aportar la visió municipal en el debat nacional i en la redacció de la nova Constitució catalana. "L'AMI té molt a dir perquè és qui té una visió dels alcaldes que, en definitiva, són els que viuen el dia a dia dels pobles", ha destacat.

L'ARA ja havia avançat que Lloveras es perfilava per presidir l'AMI. CDC volia que l'entitat municipalista fos pilotada per una dona. Després de l'elecció de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, el partit ha proposat l'actual alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, un nom que ha estat consensuat amb ERC.

De fet, des d'ERC avisaven fa unes hores que l'acord no estava tancat, encara que admetien que Lloveras "té numeros" per ser la nova presidenta. Un dels detalls és la durada de la presidència de Pep Andreu, que ocupa de manera provisional el càrrec des que Puigdemont és president: els republicans volien (i han aconseguit) que ell dirigeixi l'entitat fins a l'assemblea general prevista per la primavera, on la junta directiva proposarà el nom de Lloveras per tal de ratificar-la.

Els alcaldes de Convergència, que es van citar fa uns dies, van considerar que Lloveras era la més adequada per al càrrec, pel qual també havia sonat el nom d'Albert Batet, alcalde de Valls. Lloveras va arribar a l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú el 2011, i en les passades eleccions es va mantenir al càrrec. Dirigents del partit l'havien arribat a situar en les travesses per entrar a Govern, però finalment en va quedar fora.

Fonts consultades esperen que hi hagi "consens" sobre el nomenament. "L'ideal és que ni tan sols s'hagi de votar", assenyalen aquestes fonts.

stats