Política 27/10/2019

Trobada tensa a la Plaça Sant Jaume entre independentistes i participants a la manifestació de SCC

Pícnic per la República trasllada la protesta per bloquejar Sants davant el Palau de la Generalitat

Quim Bertomeu
2 min
Els Mossos separen manifestants independentistes i unionistes a Sant Jaume

BarcelonaUns 150 independentistes i una trentena de partidaris de la unitat d'Espanya, que venien de participar en la manifestació convocada aquest diumenge per Societat Civil Catalana (SCC), s'han trobat a la plaça Sant Jaume. La convocatòria inicial era dels CDR pels dos anys de la declaració d'independència del 27-O, que es compleixen avui, però en acabar la concentració unionista alguns dels participants també hi han acudit. L'ambient ha estat tens, amb retrets creuats entre un bàndol i l'altre, però sense incidents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos d'Esquadra han desplegat un cordó policial per separar els dos grups. Mentre uns cridaven "Catalunya antifeixista" els altres entonaven un dels lemes més escoltats a la protesta unionista: "Puigdemont a la presó". Però el desencontre no ha anat més enllà d'això.

Els CDR havien convocat aquest matí per criticar que, dos anys després de la declaració d'independència del 27-O, la Generalitat no ha fet res per implementar-la, sinó que "retrocedeix sense vergonya". A l'inici de la concentració eren un centenar de persones les que s'agrupaven en aquest punt.

Quan aquesta es començava a dissoldre, el Pícnic per la República ha demanat als manifestants convocats per bloquejar l'estació de Sants que es dirigissin a Sant Jaume per donar suport a la protesta dels CDR. A la plaça, els manifestants s'han trobat amb alguns participants de la marxa unionista convocada per Societat Civil Catalana (SCC). Després d'alguns moments de tensió, la protesta s'ha acabat cap a les tres de la tarda i els agents els han desviat en direccions oposades perquè no topessin.

Aquest matí el moviment el Pícnic per la República havia fet una crida a través de Twitter per concentrar-se i bloquejar l'estació de Sants de Barcelona. "Vam dir que hi tornaríem i és el que farem avui!", han reivindicat des del seu compte. Abans havien demanat als manifestants que s'acostessin a la Model per a preparar un "pícnic sorpresa". Renfe ha informat que s'han tancat tots els accessos a l'Estació de Sants excepte un del costat de la plaça Joan Peiró per la presència de manifestants.

Les protestes dels CDR han tallat al matí algunes carreteres catalanes per dificultar l'accés a Barcelona dels autocars de manifestants que participaran en la marxa convocada per Societat Civil Catalana (SCC). Segons informa el Servei Català de Trànsit, els CDR han aturat la circulació a l'A-2 a l'atura de Pallejà i, per facilitar els desviaments cap a la N-340, s'ha tallat la B-24 a la Palma de Cervelló.

Tot i així, a través de Twitter els CDR han anat desconvocant alguns dels talls cap a mig matí. A les 12h hi ha convocada una manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona pels dos anys des de la declaració d'independència del 27-O.

Un grup de manifestants talla l'A-2 a l'alçada de Sant Vicenç dels Horts.

Les protestes també han causat talls intermitents des de les 7 del matí a l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla. Aquestes interrupcions se sumen al tall a les línies RG1 i R11 de Rodalies entre Flaçà i Figueres per la col·locació d'un arbre a les vies del tren que ja ha quedat restablert després de retirar l'obstacle.

stats