Un dels CDR detinguts i alliberats el mateix dia afirma que no van mantenir cap contacte amb Torra i Puigdemont

Denuncia en una entrevista a 'Nació Digital' que les acusacions que investiga l'Audiència Nacional són un "muntatge polític"

David Budria, un dels dos membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que van ser detinguts amb set persones més el 23 de setembre per la Guàrdia Civil però que van ser deixats en llibertat el mateix dia –acusats de terrorisme-, ha afirmat en una entrevista a Nació Digital que no van mantenir cap contacte amb Torra i Puigdemont. Budria considera que els detinguts, set dels quals en presó preventiva per ordre de l'Audiència Nacional, són "caps de turc" d'una operació per criminalitzar l'independentisme i, de fet, afirma que les acusacions són un "muntatge polític". A parer seu, hi ha hagut una intenció clara de crear un relat que vinculi "les paraules independentista i terrorista".

El jutge decreta presó incondicional per als set CDR

El membre dels CDR de Sabadell assegura que la intenció no és només criminalitzar l'independentisme, sinó també "tothom qui vulgui anar en contra del poder establert". Però es mostra convençut que l'efecte que tindran les detencions és que a les pròximes assemblees "hi haurà més gent". Sobre si hi pot haver por, admet que sí, però creu que cal aprendre a gestionar-la.

Pel que fa a l'empresonament dels altres membres dels CDR, Budria no té cap dubte que són presos polítics "en majúscules" i reitera que tota l'operació respon a un "muntatge per intentar aturar qualsevol tipus de dissidència política". I després de recordar els casos de Tamara i Adri Carrasco, afegeix: "Som caps de turc de les seves jugades".

Soto del Real separa en mòduls diferents els set membres dels CDR investigats per terrorisme

En un moment de l'entrevista Budria assegura que no ha parlat amb cap dels detinguts i a la pregunta de si ho ha fet amb Quim Torra o Carles Puigdemont contesta: "No, ni abans ni després de la detenció".

La Guàrdia Civil els va apuntar amb les armes

En l'entrevista, el membre dels CDR de Sabadell relata que una quinzena d'agents de la Guàrdia Civil van entrar a casa seva a dos quarts de sis de la matinada el dia de la detenció i van apuntar-los amb armes a ell, a la seva companya –que també va ser detinguda i, com ell, posteriorment alliberada– i a la seva filla adolescent.

Afirma que a ell i a la seva companya els van emmanillar i els van posar en estances separades del pis. Budria és un dels anomenats nou de Lledoners, les nou persones investigades per desordres públics i atemptat a l'autoritat en el marc del procés de trasllat dels polítics independentistes presos de la presó catalana a Madrid per ser jutjats pel Tribunal Suprem. Per això, explica que la seva advocada ja estava alerta pel que pogués passar i que van demanar la seva presència de seguida.

Explica que el que van trobar els agents en l'escorcoll del seu pis ho haguessin trobat a casa de qualsevol "família normal". Assegura que el tracte de la guàrdia civil va ser correcte però que en el cas dels altres detinguts, a parer seu, s'han vulnerat drets.

Pel que fa als motius de la detenció, Budria descarta que estigui relacionada amb la causa de Lledoners, però recorda que hi ha secret de sumari i que, per tant, els motius no se saben més enllà de les filtracions que hi pugui haver hagut a la premsa.

La Fiscalia demana investigar la filtració del cas dels CDR empresonats

Finalment, espera que tot plegat acabi en no res. "Com que no som terroristes no ens poden acusar de terroristes", afirma. Però lamenta que, si al final acaba així, el temps que els seus companys hauran passat a la presó no els el tornarà ningú. "Sabem que tot és una manipulació amb un perquè polític. Volen muntar un relat perquè les paraules independentista i terrorista vagin unides. I a nosaltres no ens queda cap altra que demostrar que no és així", conclou.

Més continguts de