POLÍTICA
Política 03/04/2011

Canvi de govern i majoria absoluta per al centredreta a Andorra

Antoni Martí derrota el socialdemòcrata Jaume Bartumeu i serà el proper president del Principat. Entre els reptes del nou govern destaquen la sortida de la crisi, la reforma fiscal i un apropament a la UE

Agències
2 min
El candidat liberal Antoni Martí serà el proper president andorrà / EFE

BarcelonaEl candidat de Demòcrates per Andorra, Antoni Martí, que lidera una coalició de centredreta, s'ha imposat aquesta nit de manera clara en les eleccions generals al Consell General del Principat. Martí ha obtingut majoria absoluta a la cambra andorrana, on tindrà 23 dels 28 representants. El candidat liberal substituirà el socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que ha governat durant els últims dos anys aquest petit Estat pirinenc.

 Ha estat el pitjor resultat del PS al llarg de la seva història.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El futur cap de govern s'enfronta a diversos reptes, entre els quals destaca la culminació de la reforma fiscal, la millora de la situació econòmica del país i l'apropament a la Unió Europea. L'any passat Andorra ja va abandonar la llista de paradisos fiscals de l'OCDE perquè va acceptar intercanviar informació fiscal amb els estats espanyol i francès. A més, la reforma fiscal busca aprovar una llei que implanti un IVA moderat al país. Martí s'ha felicitat després de conèixer els resultats per “la victòria àmplia” dels liberals a les urnes i ha promès “voluntat de diàleg amb el poble d'Andorra” per sortir de la crisi econòmica. El proper president del Principat vol “un canvi tranquil” al capdavant del govern.

El centredreta ha aconseguit en aquests comicis el 55% dels vots a la llista nacional i ha arrasat a les llistes parroquials, en què ha aconseguit els 14 escons en joc. La victòria dels Demòcrates per Andorra, una coalició que aglutina a partits com el reformista i el liberal, tanca la breu etapa socialdemòcrata al país pirinenc, que ha durat només dos anys i que va arribar després de 14 anys de governs liberals. En els anteriors comicis, els d'abril de 2009, els socialdemòcrates van aconseguir 14 representants, pels onze que va aconseguir la Coalició Reformista, marca electoral del centredreta en aquelles eleccions. Els tres escons restants se'ls va endur Andorra pel Canvi, una formació centrista que en aquestes eleccions ha desaparegut de la representació.

stats