CANVI DE CICLE
Política 07/02/2015

Un estudi apunta que la independència faria que el preu del sòl a Barcelona tornés als nivells del 2009

El Cercle Català de Negocis afirma que caldria alliberar 400.000 metres quadrats per a ambaixades i recomana reubicar la indústria a Lleida i altres ciutats

Acn
2 min

BarcelonaUn estudi del Cercle Català de Negocis preveu que la construcció d'ambaixades a Barcelona, com a capital d'una hipotètica Catalunya independent generaria una demanda de 400.000 metres quadrats de sòl que obligaria a repensar la ciutat, dedicar-la al sector financer, de negocis i universitats, i traslladar la indústria a altres ciutats com Lleida, que pel seu paper fronterer seria un dels territoris clau. Ho ha dit el president de la institució, Albert Pont, durant l'homenatge al fundador de l'ANC Lleida, Jordi Cortada, mort el novembre passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Pont ha donat a conèixer l'estudi que fa mig any elabora la institució, convidada aquest dissabte al Cercle d'Economia de Lleida. Segons Pont, una Catalunya independent "generaria la demanda de 145 noves ambaixades" i, per construir-les, "caldrien 400.000 metres quadrats". Això faria, avisa, que els preus per metre quadrat tornessin a nivells de març del 2009. El president del CCN defensa que Barcelona hauria de viure, com a capital d'estat, del districte financer i les universitats, més que de la indústria. Pont proposa que aquesta indústria es traslladi a Lleida perquè serà la ciutat que connectarà amb la resta de la península Ibèrica.

Albert Pont ha respost també a les declaracions del ministre d'exteriors, José Manuel García-Margallo, en què avisava que una Catalunya independent perdria més de 130 tractats multilaterals amb altres estats. Segons Pont, no seria així, ja que Catalunya podria considerar-los vigents informant simplement els altres estats signants, sense necessitat de reconeixement internacional, al revés dels tractats bilaterals.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha afirmat que l'expansió del Govern amb noves seus a l'exterior "és un pas molt important per al reconeixement internacional" i per "crear estructures d'estat". Ha recordat també que són "delegacions econòmiques", per la importància que té això per a les empreses catalanes.

Suport a Santiago Vidal i desig que el PSC viri al sobiranisme

Forcadell ha expressat també el seu suport al jutge Santiago Vidal, pel risc que ha suposat per a la seva carrera judicial haver redactat una proposta de Constitució catalana. En tot cas, però, Carme Forcadell ha avisat que l'única Constitució vàlida en una Catalunya independent l'haurà de fer el Parlament.

Per altra banda, la líder de l'Assemblea Nacional Catalana espera que la refundació del PSC tingui en compte que "per avançar socialment cal avançar nacionalment" i per això caldria que el partit "s'apropés al sobiranisme", ja que molts votants socialistes ho volen, ha dit.

stats