Política 09/10/2012

Chacón defensa que Catalunya ha de seguir amb Espanya per raons "fraternals" i continuar a la UE

L'exministra insisteix que l'estat autonòmic està esgotat i que cal fer "un pas més" cap al federalisme

Sara González
2 min
Carme Chacón, a Cornellà de Llobregat, en una roda de premsa de la precampanya del 25-N / PERE VIRGILI

Cornellà de LlobregatL'exministra i diputada del PSC al Congrés Carme Chacón ha defensat que Catalunya no ha d'optar per la independència i ha de seguir a Espanya per raons "històriques, sentimentals i fraternals" i per mantenir-se dins la Unió Europea i no sortir de l'euro. Chacón ha insistit que el PSC "no és independentista, però reconeix que l'estat autonòmic està esgotat" i ha demanat "claredat i veritat" dels partits catalans durant la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón ha insistit que cal fer "un pas més" en el model d'estat i avançar cal al federalisme, que "per alguna cosa és el model d'estat més estès". Sobre la celebració d'una hipotètica consulta sobre l'autodeterminació a Catalunya, l'exministra ha assegurat que el PSC només hi estarà d'acord si es tracta d'una votació legal. "El que no admetrem són il·legalitats", ha afirmat des de la seu del PSC a Cornellà de Llobregat.Incompliment de la disposició addicional tercera

Carme Chacón ha carregat contra el govern espanyol per no complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut que estableix que Catalunya ha de rebre un 18,7% d'inversió en infraestructures. Segons Chacón, el govern del PSOE sí que va complir amb el percentatge establert per llei i és el PP qui fa dos anys que ho incompleix i encara preveu per al 2013 una inversió en set punts inferior al que li correspon. Per aquest motiu, ha anunciat que el seu grup portarà una proposició al Congrés que demani que es perllongui durant dos anys més la vigència de la disposició addicional tercera que estableix l'Estatut i que en principi s'havia de perllongar durant set anys. "La disposició addicional no era un caprici, sinó una compensació per la manca d'infraestructures que històricament ha patit Catalunya", ha sentenciat.

Chacón, que ha mantingut una reunió amb alcaldes del Baix Llobregat, ha recordat que hi ha dues infraestructures de la seva comarca que no poden romandre aturades. Una és la connexió de l'A-2 amb la C-32 al seu pas per Sant Boi de Llobregat. L'altra és la variant de Vallirana, que segons l'exministra "no té cap sentit" que segueixi aturada.

stats