Política 28/03/2019

Els partits independents dels municipis s'organitzen en una plataforma general

Una cinquantena de formacions basteixen un instrument amb l'objectiu de participar en òrgans supramunicipals

Anna Mascaró
2 min
D'esquerra a dreta: Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies, Gisela Saladich, alcaldessa de Tossa de Mar, Bartomeu Baqué, alcalde de Bolvir.

BarcelonaEl municipalisme reclamarà també el seu lloc als òrgans comarcals i les diputacions a les municipals. 54 municipis de nou comarques s'han integrat en la plataforma paraigua Independents de Catalunya per portar les "necessitats del poble" a òrgans superiors als ajuntaments i amb una aposta clara per la "descentralització del país". Ho ha explicat el president de la nova formació i alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les llistes independents de poble som entre el 17% i el 20% de les que participen en les municipals", ha exposat. "Sembla que no existim mai", ha lamentat, i ha qüestionat que "persones que no han treballat en municipis decideixin què s'ha de fer als pobles i com s'han de gestionar les polítiques municipals". En aquesta plataforma, ha dit, hi cap qualsevol formació independent, sempre que sigui partidària del "dret a decidir" i que no sigui una "marca blanca" d'un partit més gran. Entre altres coses, la formació defensa un "canvi a la llei electoral amb llistes obertes i doble volta" i exigeix una "redistribució dels recursos públics i dels drets i deures de les administracions locals".

Ras i curt, la nova entitat aspira a ocupar un lloc en els òrgans supramunicipals per poder incidir en una presa de decisions que tingui en compte els municipis més petits i els partits minoritaris. "No tenim cap poder", ha lamentat al seu torn Bartomeu Baqué, alcalde de Bolvir: "A través d'aquesta plataforma podem participar en la Diputació i incidir en les decisions que es prenen sobre el territori", amb especial èmfasi en les "lleis d'urbanisme i governs locals".

"Els legisladors legislen des de lluny i no trepitgen el territori", ha exposat al seu torn Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d'Onyar: "Defensem que la política es fa des de baix i des dels municipis s’ha d’impulsar cap a dalt". "Comencem a posar les eines perquè se’ns tingui en compte", ha conclòs.

stats