Política 06/05/2016

CIS d'abril: El PP es manté, la suma de Podem i IU supera el PSOE i C's creix

El partit de Pablo Iglesias, les confluències i els d'Alberto Garzón arribarien a un 23,1% dels vots, un punt i mig més que els socialistes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera

MadridQuin pot ser el gran canvi del 26-J respecte del 20-D? Si Podem i IU finalment segellen una aliança electoral de cara a les eleccions generals poden acabar fent el 'sorpasso' al PSOE, tal com busca el partit de Pablo Iglesias. És el que es desprèn de l'últim baròmetre del CIS, elaborat durant la primera setmana d'abril, just quan van començar a publicar-se els 'papers de Panamà' –que van fer plegar el ministre José Manuel Soria– i s'acabava de produir la investidura fallida de Pedro Sánchez. Amb tot, encara hi havia expectatives de formació de govern a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La suma de Podem i les confluències cau fins a tres punts percentuals respecte de les eleccions generals, un descens que es podria pal·liar amb l'increment d'Esquerra Unida (IU), que passa d'un 3,67% del vot el 20-D a un 5,4% d'estimació de vot en l'últim baròmetre del CIS. El traspàs de vot entre els de Pablo Iglesias i els d'Alberto Garzón, doncs, és evident. Si finalment acaben sumant forces –està previst que el pacte se segelli en breu–, l'aliança de Podem i IU podria superar els socialistes. Podem (12%), En Comú Podem (3,8%), Compromís (0,4%), En Marea (1,5) i IU (5,4%) sumen un total de 23,1% d'estimació de vot, mentre que els socialistes es mantenen en un 21,6%, sis dècimes per sota respecte del 20-D. Això sí, s'ha de tenir en compte que en política, 2 i 2 no sempre fan quatre. Però un bon indicador per als dos partits és que el descens de Podem sembla directament proporcional a l'augment d'IU.

Iglesias ha assegurat que el seu partit "sempre és prudent sobre les enquestes", però que és possible crear un "espai polític que pugui guanyar les eleccions". "Aquests resultats reforcen la necessitat de buscar un acord amb Podem per disputar el govern al PP i Ciutadans", ha dit al seu torn Garzón.

La suma de PP i C's: un 43% dels vots

El PP, en canvi, continuaria com a primera força i guanyador de les eleccions amb un 27,4% –perd només 1,3 punts percentuals respecte al desembre–, mentre que Ciutadans, juntament amb IU, és la força que més creix. Es torna a inflar a nivell demoscòpic i passa d'un 14% el 20-D a un 15,6%. Tots junts sumarien un 43% dels vots. L'enquesta, però, no projecta escons i fa difícil pronosticar pactes eficaços per formar govern. PSOE i C's sumarien un 37% dels vots, mentre que els socialistes, amb Podem, les confluències i IU arribarien al 44,7%, per sobre dels partits conservadors. El baròmetre torna a constatar la mort del bipartidisme: PP i PSOE no arriben a la meitat dels vots.

"L'enquesta del CIS reflecteix la bona feina que hem fet els últims mesos", ha assegurat el secretari general del grup de C's al Congrés, Miguel Gutiérrez. El PSOE "no es dóna per satisfet", però creu que el baròmetre posa de manifest el reconeixement dels ciutadans a "l'esforç per intentar formar govern, mentre que castiga els que l'han bloquejat: PP i Podem".

Podem cau, En Comú creix

Pel que fa als partits catalans, tant En Comú Podem (3,8%) com Esquerra (2,5%) creixen una dècima percentual respecte el 20-D, mentre que Democràcia i Llibertat (1,9%) en baixa gairebé quatre i es quedaria lluny dels republicans en vots. La confluència catalana és l'única dins el grup de Podem que resisteix, mentre que Podem cau set dècimes respecte del desembre i en Marea, una.

El gran canvi en aquest baròmetre, elaborat a partir de 2.490 enquestes, és al País Valencià. El CIS té en compte el divorci de Podem i Compromís al Congrés, en què els de Joan Baldoví van decidir anar-se'n al grup mixt, ja que no els havien atorgat grup propi, i pregunta pel partit per separat. Si la confluència no sumés forces de cara al 26-J obtindria uns tímids resultats: només un 0,4% d'estimació de vot. En el baròmetre del gener, la coalició És el Moment obtenia un 2,5% d'estimació de vot. El 20-D van treure un 2,7%.

Un 28% d'indecisos

La bossa d'indecisos s'ha reduït respecte al 20-D, però encara és un gruix important de l'electorat. Un 11,5% dels enquestats assegura que s'abstindria, mentre que un 15,9% encara no sap a qui votar. El desembre passat, un 36% dels electors van decidir el vot durant la campanya electoral del 20-D, d'acord amb el CIS postelectoral publicat dimarts passat. La setmana més decisiva va ser l'última de campanya, en què un 26,6% va decidir el seu vot.

Baròmetre del CIS de l'abril del 2016
stats